Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nets: Stærke i Danmark er ofte svage i udlandet

Linda

lørdag 08. oktober 2016 kl. 15:40

Virksomheder som Nets og KMD lufter tanker om at trænge ind på nye geografiske markeder.

Erfaringen viser dog, at en stærk og privilegeret position på hjemmemarkedet sjældent er garanti for succes på nye markeder. Spørgsmålet er, om monopolitiske forhold på hjemmebanen giver den fornødne skarphed.

Adskillige virksomheder har haft fiasko med at bruge en stærk stilling i Danmark som basis for udenlandsk ekspansion. Det er en pointe, der er værd at huske, når danske virksomheder med en privilegeret position på hjemmemarkedet varsler ekspansion på nye markeder. Det kan lykkes. Men der er også en del eksempler på, at det mislykkes. For eksempel Nets vil vokse på nye markeder, ikke mindst Sverige, for at supplere forretningen på de to hjemmemarkeder, Danmark og Norge, hvor koncernen blev født til en privilegeret position, da selskabet blev skabt i 2010 gennem en fusion af to markedsdominerende selskaber, danske PBS og det tilsvarende norske Nordito.

Men også eksempelvis KMD, hvorfra der har lydt planer om både udlandsekspansion og børsnotering, har en historisk betinget fordelagtig position på sit hjemmemarked. Om de får succes er naturligvis stadig et åbent spørgsmål.

Adskillige eksempler
Erfaringen giver adskillige eksempler på, at en stærk position i Danmark ikke nødvendigvis er et fantastisk grundlag for succes i udlandet:

Falck måtte i slutningen af 2015 konstatere modgang på flere af sine udenlandske markeder, selvom koncernen historisk sidder tungt på det danske ambulance- og bilassistancemarked. Økonomisk Ugebrev har i tidligere artikler påvist, at en række af de største udenlandssatsninger kørte med underskud eller kun bidrog meget sparsomt til koncernens bundlinje. Falck måtte for eksempel nedskrive værdien af svenske S-Reg, der blev opkøbt i 2010 for 181 mio. kr, med 150 mio. kr. Resultaterne er dog generelt præget af stor lukkethed i rapporteringen.

Danske Bank, der i international sammenligning havde en usædvanlig stærk position på hjemmemarkedet, satsede op til finanskrisen store milliardbeløb på udenlandsk ekspansion. Begrundelsen var bl.a. at bankens særlige it-kompetence angiveligt gjorde banken internationalt konkurrencedygtig. Især de kostbare opkøb i Finland og Irland blev fiaskoer. Finanskrisen gjorde omstændighederne specielle, men også i Sverige og Norge har det været en lang sej kamp at løfte indtjeningsevnen.

TDC investerede med basis i den stærke position i Danmark og en stærk pengestrøm fra de danske aktiviteter i årene omkring årtusindeskiftet store milliardbeløb i en lang række udenlandske selskaber. Med en international udbredelse af konceptet easymobile, ville TDC i 2004 satse internationalt på en – angivelig – særlig kernekompetence, lavpris mobiltelefoni. I dag er de fleste udenlandske aktiviteter solgt fra, flere af dem med tab, og easymobile for længst opgivet.

I 2002 regnede den daværende topchef for DSB, Keld Sengeløv, med at 20 procent af togvirksomhedens forretning ville ligge i udlandet i 2007. Med basis i DSB’s stærke danske forretning og kompetencer skulle Sverige, Storbritannien og Tyskland invaderes. Efter en kæmpe fiasko med DSB First i Sverige droppede DSB så sin udlandssatsning med en milliardregning til skatteyderne.

Matas, der har en meget stærk stilling på det danske detailmarked for salg af skønheds- og sundhedsplejeprodukter, ville i 2000 udnytte sin særlige klare profil til at ekspandere med 120 butikker og en meromsætning på en milliard kroner i Sverige. Det blev til seks svenske butikker, da det gik højest, og i 2015 trak Matas sig helt ud af Sverige.

Der er dog også masser af eksempler på danske virksomheder, der har formået at ekspandere succesfuldt i udlandet. I de seneste år for eksempel detailorienterede virksomheder som Pandora og Tiger. Men det er typisk virksomheder, som ikke har baseret deres internationale ekspansion på hjemlig markedsdominans, i form af monopol- eller oligopol-lignende positioner i Danmark. Altså virksomheder, som ikke i udgangspunktet har konkurreret direkte og hårdt med internationale rivaler. Virksomhedsledelser der vil satse i udlandet, og deres investorer, kunne måske med fordel overveje: Hvis virksomheden står meget stærkt i Danmark, hvad er så årsagen? Det er fristende at forklare positionen med, at virksomheden har enestående internationalt konkurrencedygtige kernekompetencer. Eller skyldes styrken på hjemmemarkedet i virkeligheden, at virksomheden historisk nyder dominans- eller oligopol-fordele? Jo større disse fordele er, desto sværere kan virksomhederne få det, når de skal møde ny hård konkurrence uden for hjemmemarkedet.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank