Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Hvad sagde Nets og hvad sagde Nets ikke?

Josephine Daniel

tirsdag 22. august 2017 kl. 10:39

Efter Nets torsdag morgen aflagde regnskab for Q2 dykkede aktien et par procent, for derefter at stige lodret til plus fire procent lige før investorpræsentationen kl. 10.00. Hvorfor? Måske fordi analytikere og investorer i virkeligheden er mest interesseret i opkøbsrygterne.

Nets leverede torsdag morgen et regnskab, som ikke levede op til analytikernes konsensusforventninger. Aktien startede ud lige efter børsens åbning med at flade et par procent, hvilket var helt efter bogen. Pludselig fra kl. 9.34 sprang aktien hurtigt op fra kurs 142 til kurs 152 under solidt udenlandsk nettokøb.

Det var ikke fordi der var kommet nye oplysninger efter regnskabet, og det varslede investormøde startede først kl. 10.00. Men til gengæld var der en interessant oplysning i Q2 regnskabet, hvis betydning næppe kan undervurderes. Nemlig at der var sat penge af “to the evaluation of options in connection with the interest in buying Nets”, skønsmæssigt 15-20 mio. kr. af en ny udmeldt merudgift på 50 mio. kr. til special items, altså engangsudgifter.

Fortsat kontakt til interesserede købere

Også ved den efterfølgende investorpræsentation var der spørgsmål og svar om et muligt salg af Nets til en industriel køber eller en kapitalfond. Ledelsen giver altså omgivelserne en klar oplevelse af, at der fortsat er kontakt og drøftelser med en eller flere interesserede købere, og at denne proces fortsætter i dag halvanden måned efter børsmeddelelsen, der bekræftede denne kontakt til en eller flere potentielle købere.

Ledelsen har altså bekræftet, at denne proces stadig er i gang, og at der skal anvendes et betydeligt beløb til rådgivere i relation til proces og eventuelle forhandlinger. Oplysningen er afgørende for Nets’ aktiekurs, dels fordi markedskursen før oplysningen om kontakten lå omkring 120-130, og dels fordi Q2 regnskabet var noget skuffende i forhold til analytikernes konsensus. Kommer ledelsen med en meddelelse om, at kontakten med eventuelle købere er ophørt, vil aktien sandsynligvis falde som en sten ned mod 120-130.

Nets præsterede i Q2 regnskabet solid fremgang på toplinjen, og eventuelle udfordringer med, at danskerne begynder at anvende Mobilepay frem for Dankort og frem for Nets Betalingsservice synes indtil videre ikke at være nævneværdige. Spørgsmålet som oplagt må melde sig, er om Nets er for stærke til, at Mobilepay og andre udfordrere kan rokke Nets. Det må tiden vise, og Coops valg om at gå egne veje med en ny effektiv betalingsløsning kan være endnu en alvorlig udfordring for Nets fremtidige vækstspor.

Hvad er Nets strategi?

Netop Nets fremtidige strategi ser ud til at optage analytikerne. Skal Nets gå efter at være en vækstmaskine, der ekspanderer udenfor Norden især via opkøb? Eller skal Nets gå efter at være en stærk cash flow generator, som især har fokus på at effektivisere og digitalisere den aktuelle forretning? Ved investorpræsentationen spurgte flere analytikere til Nets’ planer om ekspansion uden for Norden, uden at få klare svar.

Begge spor giver anledning til langsigtede udfordringer for Nets. Men på den korte bane er der næppe tvivl om, at betalingsinfrastrukturvirksomheden kan opretholde en solid lønsomhed og også øge toplinjen via organisk vækst.

Langsigtet bliver ekspansionssporet svært at følge, fordi prisen på beslægtede virksomheder de seneste år er skudt kraftigt i vejret. Det betyder, at det alt andet lige bliver vanskeligere at opretholde den aktuelle høje lønsomhed på de ekstra indtægtskroner. Og langsigtet bliver det også vanskeligt at holde cash flow sporet, fordi Nets uden tvivl vil blive udfordret dels af nye aktører, eksempelvis COOPs egen betalingsløsning, men også prispres eksempelvis fra Mobilepays betalingsservice løsning, som blandt andet Dansk Metal og JP/Politikens Hus anvender.

På den korte bane præsterer Nets fortsat vækst: Fra 2. kvartal sidste år til 2. kvartal 2017 steg nettoomsætningen til 1958 mio. kr. svarende til 4,1 procent, hvilket var godt to procent lavere end forventet af analytikerne. Det var især området ”Financial & Network”, der skuffede med en fremgang på knap to procent mod det dobbelte forventet. EBITDA resultatet landede på 690 mio. kr. for kvartalet mod forventet 713 mio. kr.

”Financial & network” omfatter blandt andet Dankortet og det norske BankAxcept kort, hvor der er vækst på 3-5 procent i antal transaktioner. Nettoomsætningen steg to procent, mens EBITDA resultat dykkede to procent, hvilket afspejler prispres og udvikling af nye tjenester.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank