Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nilfisk har skiftet rolle fra ”rovfisk” til ”jagtet” bytte

Morten Sørensen

torsdag 06. juli 2023 kl. 11:55

Nilfisk har skiftet rolle fra ”rovfisk” til ”jagtet” bytte

Første kvartal har understreget, at Nilfisk har svært ved at følge med konkurrencen. Selskabet står i dag markant svagere rustet til en ny konsolideringsbølge end for år tilbage, hvor styrkeforholdet til konkurrenten Tennant var omvendt.

Nilfisk står strategisk svagere, end da selskabet blev udsplittet fra NKT som selvstændig børsnoteret virksomhed i 2017. Sådan lyder konklusionen på baggrund af resultaterne i kvartalsmeddelelsen for første kvartal og udviklingen i selskabets aktiekurs. Signalerne fra virksomheden viser, at ledelsen med CEO Torsten Türling og bestyrelsesformand Peter Nilsson ser anderledes på det. De mener, at virksomheden er i gang med en genopretning, der sådan nogenlunde går efter planen.

Men et resultat for 1. kvartal, der bliver klart overgået af ærkerivalen amerikanske Tennant og en aktiekurs, der ligger underdrejet på det laveste niveau siden coronachokket i foråret 2020, taler sit tydelige sprog.

Usikkerheden om virksomheden er ikke blevet mindre af, at Torsten Türling i maj meddelte, at han går af med udgangen af februar 2024. I næsten et år vil ansatte og omgivelser altså være mere fokuseret på, hvem der bliver ny topchef, og hvad han eller hun kommer til at stå for, end på signalerne fra den afgående CEO.

Da Torsten Türling blev ny topchef i midten af 2021, blev det først og fremmest forventet, at han kunne løfte indtjeningsevnen. EBITDA-overskudsgraden steg da også markant i 2021.

Den daværende formand Jens Due Olsen erklærede derefter, at ”2021 har markeret en fundamental genopretning”. Men EBITDA-overskudsgraden faldt så igen i 2022 til 13,2 pct. og er nu i 1. kvartal faldet yderligere til 10,9 pct. (mod 14,2 pct. i første kvartal 2022).

Nilfisk fastholder dog stadig sin prognose, der venter en EBITDA-margin for 2023 på 12-14 pct., hvilket vil være bedre end i årene 2018-2020.

Indtjeningsevnen skal blandt andet løftes af, at omkostninger i år skal skæres med 15-18 mio. euro. På længere sigt – i 2026 – skal overskudsgraden op på ”over 16”. Men det går altså langt fra entydigt frem, og udviklingen kan på en lidt foruroligende måde minde om de tidligere genopretningsforsøg i Nilfisk i løbet af det seneste årti.

Ikke mindst fordi den amerikanske rival Tennant omvendt i 1. kvartal har øget sin overskudsgrad til 15,7 pct. fra 10,8 pct. i samme kvartal sidste år. Nilfisks aktiekurs er i år faldet 14 pct., mens Tennants er steget 27 pct., og forskellen i værdiansættelsen af de to virksomheder er blevet endnu større.

Fusionspres siden 2017
Omkring årsskiftet 2017 pressede nogle investorer på for, at de to rivaler skulle fusionere. Angiveligt med Nilfisk som opkøberen. Siden er Nilfisk-aktien faldet 65 pct., mens Tennant er steget 4 pct.

Price/Earnings for Nilfisk (opgjort ud fra de seneste 12 måneder) opgøres nu til 13 og for Tennant til 18. Styrkeforholdet er altså vendt på hovedet.

Nilfisk vil i dag derfor være en langt svagere deltager i en eventuel konsolideringsbølge i branchen end for fem år siden. Det er uheldigt i en situation, hvor der er tegn på, at størrelse rent faktisk kan give en fordel i dette marked og sammenslutninger derfor kan være en fordel.

Således har den største markedsdeltager, det ikke-børsnoterede tyske Kärcher, over de seneste fem år øget omsætningen 26 pct., mens omsætningen hos Nilfisk og Tennant har været stagnerende. Nilfisk giver – især efter det skuffende resultat i 1. kvartal – ikke indtryk af at være en virksomhed præget af nogen særlig fornemmelse af urgency, hverken når det gælder bedre resultater eller en hurtig udnævnelse af en ny CEO.

Morten A. Sørensen

Aktuel kurs 125,60

Kursmål (6 mdr.) 150,36

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Nilfisk - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank