Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ekspert: Bank og realkredit bør skilles ad

Josephine Daniel

onsdag 30. august 2017 kl. 11:52

Konkurrencerådets rapport om realkreditsektoren indeholder en sønderlemmende kritik af mangel på reel konkurrence. De 16 forslag til forbedringer bliver modtaget positivt. Men eksperter vurderer, at det kun er første skridt på vej mod at sikre en reel effektiv konkurrence. Reel konkurrence vil dog kræve adskillelse af banker og realkredit, lyder vurderingen.

Endelig slår Konkurrencerådet det fast, som de fleste har vidst i mange år: Konkurrencen mellem realkreditinstitutterne er elendig. Rapporten er det første reelle anslag mod en manglende konkurrence, og rådets 16 forslag til ændringer bliver generelt positivt modtaget af næste alle, bortset fra sektorens egen brancheorganisation.

”Endelig er der dukket noget godt op, og så er det afgørende, at politikerne også rent faktisk sørger for at gennemføre de tiltag, der bliver foreslået,”

siger Niels Rytter fra Konkurrencerådgivning.dk. Niels Rytter har mere end 25 års erfaring som kontorchef i Konkurrencestyrelsen.

POLITISK MOD

”Forslagene er gode, selvom det ikke er tilstrækkeligt. Vi har i mange år set Finanstilsynet og politikerne holde hånden over branchen. Resultatet er, at de (institutterne, red.) har kunnet hente overnormale afkast, fordi konkurrencen er sat ud af kraft. Med de aktuelle forslag kommer vi et pænt stykke hen mod en reel konkurrence. Men det forudsætter, at politikerne rent faktisk har mod til at gennemføre de forslag, der ligger,” siger Niels Rytter.

Han peger på, at hvis det sker, er der taget et første skridt hen mod reel konkurrence. ”På længere sigt vil det blive helt afgørende for, om vi for alvor får konkurrence på området, at man får skilt bankerne fra realkredit, både ejermæssigt og organisatorisk, så de ikke får sammenfaldende interesser,” siger Niels Rytter.

Fra uafhængige rådgivere på realkreditområdet får Konkurrencerådets anbefalinger også en tommelfinger opad.

”Der er forslag med, som vi som uafhængige realkreditrådgivere har kæmpet for i årevis,”

siger partner Søren Ejlertsen fra Realråd. Blandt de 16 konkrete forslag i rapporten peger han specielt på to forslag af mere teknisk karakter, som kan få stor betydning i praksis. ”For det første er det særdeles positivt, at Konkurrencerådet nu fastslår, at det er låntager, der har råderetten over de udstedte obligationer. Det betyder, at låntager selv eller med hjælp fra rådgiver kan sælge papirerne, og dermed kan styre uden om de høje kursskæringer og opnå bedre priser,” siger Søren Ejlertsen. I praksis betyder det, at kunden nu kan sælge i markedet til den bedst opnåelige pris i stedet for at være tvunget til at sælge til udstederens tilknyttede banks egenbeholdning til den kurs, de selv bestemmer. ”Der kan være tale om ganske betydelige beløb i besparelse for kunden alene ved denne ændring,” siger Søren Ejlertsen. Besparelsen kan ved omlægning af et lån på f.eks. 2,5 mio. kr. meget vel blive mere end 10.000 kr.

Et andet væsentligt punkt er, at der bliver foreslået, at forbrugeren skal kunne give elektronisk fuldmagt til, at en virksomhed kan indhente offentligt registrerede oplysninger og oplysninger via e-nettet.

”Det betyder, at vi som rådgivere kan hente alle de nødvendige oplysninger til økonomivurdering og alle oplysninger om det gamle lån, herunder oplysninger om restgæld, og det kan vi gøre elektronisk,”

siger Søren Ejlertsen.

ADGANG FOR NYE SPILLERE

Rådgiver René Poulsen fra Realråd er også positiv. ”Mange kunder går i stå, fordi de skal samle en stor mængde papirer for at få gennemført et skifte af udbyder. Her er der nu lagt op til, at rådgiver med en fuldmagt i 24 timer kan klare det hele, og det kan betyde en stor lettelse,” siger René Poulsen. Rapporten fra Konkurrencerådet beskæftiger sig også i et enkelt forslag med adgangsmuligheden for nye realkreditaktører. ”Det er både vigtigt og positivt, at de i arbejdet også har fokus på adgangsforholdene for nye aktører. Som det er nu, betyder kapitalkrav til nye aktører, at vi skal stille med næsten tre gange så meget kapital som gamle aktører, fordi vi ikke kan fremvise en tabshistorik. Det finder vi helt urimeligt,” siger bestyrelsesformand Wagn Erik Nørgaard fra Foreningen Boligejernes Realkredit. Boligejernes Realkredit arbejder på at etablere en ny realkreditudbyder og forventer at være klar med de første lån primo 2020. ”Det er meget vigtigt at få fjernet disse barrierer, og det lægger rapporten op til,” siger Wagn Erik Nørgaard.

Læs her om de øvrige forslag i rapporten.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank