Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Også solid bundlinjevækst hos Lundbeck i 2018

Josephine Daniel

fredag 08. september 2017 kl. 8:08

Lundbeck fortsætter med at overraske positivt, og har senest leveret et flot 1. halvårsregnskab, som har medført en opjustering af de samlede forventninger til året. De gunstige forhold for Lundbeck kan meget vel fortsætte flere år frem.

Lundbecks 1. halvårsregnskab for 2017 viste en samlet omsætningsvækst på 13% til 8,5 mia. kr, samt en vækst i driftsresultatet på EBIT-niveau på 116% til 2,1 mia. kr. Efter skat voksede resultatet med 186% til 1,2 mia. kr, hvilket primært skyldes ovennævnte fremgang samt en reduktion i skattesatsen, som var på 40% i 1. halvår 2017 mod 50% året forinden.

Selve lægemiddelsalget steg i 1. halvår 2017 med 14% til 8,4 mia. kr. Fremgangen er ganske som ventet drevet af Lundbecks fem kerneprodukter, som er steget med 44% til 4,2 mia. kr. Særligt Rexulti viser signifikant vækst, da salget er steget med 86% til 0,6 mia. kr, i og med at markedsandelen i USA er steget fra ca. 7-8% sidste år til 13-14% i år. Ca. 75% af Rexultis salg kommer fra depressions-indikationen. Herudover fortsætter salget af det rene antidepressiv Brintellix/Trintellix også med at udvikle sig særdeles gunstigt. Fremgangen er på 61% til 0,8 mia. kr, drevet blandt andet af patentudløb for et konkurrerende lægemiddel, som har boostet markedsandelen til 44-48% i forhold til 21-27% for et år siden. Til gengæld er Lundbecks salg af gamle/ældre produkter faldet overordnet set med 5% til 4,2 mia. kr, og udgør dermed nu blot 50% af Lundbecks samlede lægemiddelsalg mod 60% for et år siden. Et kig på det regionale salg, viser et tydeligt billede af, at Lundbecks vækst alene drives af det gunstige Nordamerikanske marked, hvor fremgangen er på 33% til 5,1 mia. kr. Til gengæld er udviklingen i Europa og Internationale markeder negativ med et drop på henholdsvis 1% og 11%.

Lundbeck har over årets første seks måneder formået at holde driftsudgifterne i ro, og disse er dermed faktisk faldet med 1% til 6,5 mia. kr, takket være 7% lavere produktionsomkostninger, som har været positivt påvirket af et bedre produktmix, samt 9% lavere R&D omkostninger, drevet af færre sen-stadie studier. Dog har Lundbeck skruet en smule op for de samlede markedsføringsaktiviteter, som er steget med 6% til 2,9 mia. kr. Stigningerne dækker over et øget aktivitetsniveau i USA, men besparelser i Europa.

Den gunstige udvikling i Lundbecks toplinje kombineret med mådehold i driftsudgiftssiden betyder, at selskabets indtjeningsmarginer fortsætter med at gå i den rigtige retning. Eksempelvis er bruttosalgsmarginen forbedret med 520 basispoint til 76,6%, og EBIT-marginen er forbedret med 1220 basispoint til 22,6%.

Vækstudsigter retfærdiggør høj P/E

Lundbeck har i forbindelse med 1. halvårsregnskabet foretaget en pæn opjustering på både top- og bundlinje i forventningerne til hele årets resultat. Forventningerne til omsætningen justeres fra tidligere 16,5-17,3 mia. kr til nu 16,7-17,5 mia. kr. De 200 mio. kr stammer fra salget af Lundbecks hovedkvarter, hvor salget ventes at falde endeligt på plads i løbet af dette halvår. På EBIT-niveau opjusteres forventningerne fra tidligere 3,6-4,0 mia. kr til nu 4,1-4,5 mia. kr, dvs. en opjustering på 0,5 mia. kr. Med en uændret forventning til skattesatsen på 40% kan vi dermed udlede, at Lundbeck nu forventer et nettooverskud efter skat på 2,46-2,7 mia. kr I vores seneste analyse af Lundbeck fra marts 2017 vurderede vi, at selskabet ville kunne opnå et overskud efter skat på 2,4-2,5 mia. kr i 2017. Lundbecks egne forventninger er dermed nu faktisk højere end vores relativt optimistiske estimat. Det er samtidig ikke usandsynligt, at Lundbeck vil kunne lande i den høje ende og måske endda fortsat overgå de opskruede forventninger.

Ved det nuværende kursleje omkring kurs 390-400 handles aktien til en 2017 P/E på 29-32 baseret på Lundbecks egne opjusterede 2017 forventninger. Med det in mente vurderer vi fortsat, at der ligger en pæn upside i aktien, idet vi som sagt forventer, at Lundbeck bør kunne ramme et nettooverskud i toppen af det guidede interval.

Vi vurderer derfor fortsat, at Lundbeck aktien bør handles til en relativt aggressiv 2017 P/E på 35 baseret på de høje vækstrater som vi forventer vil fortsætte også over de kommende år. Desuden vil skattesatsen falde over de kommende år, hvilket vil hæve overskuddet yderligere.

På den baggrund hæver vi vores 12-måneders kursmål fra nuværende 450 til, og vi fastholder en klar købsanbefaling på aktien.

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

Børskurs på analysetidspunktet: 393,70

AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 500,00

Læs tidligere analyser af Lundbeck her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank