Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Novo Nordisk nærmer sig P/E fra finanskrisen

Linda

lørdag 13. august 2016 kl. 18:44

Novo Nordisks 2. kvartalsregnskab fik en hård medfart af markedet, primært pga. selskabets udmelding om at man nu forventer negativt prispres på det amerikanske marked i 2017.

Novo Nordisks aktiekurs er styrtdykket med mere end 15 % ovenpå halvårsregnskabet, som blev præsenteret fredag den 5. august. Regnskabstal og outlook for resten af 2016 var dog fornuftig og uden de store overraskelser.

Selskabets samlede omsætning er faldet med knap 1 % til 55,1 mia. kr i forhold til 1. halvår 2015, mens driftsresultatet på EBIT-niveau viste en tilbagegang på 6 % til 24,8 mia. kr. Efter skat viste regnskabstallene dog en fremgang på 7 % til 19,4 mia. kr, drevet af besparelser på 3 mia. kr. relateret til valutahedging mod først og fremmest den amerikanske dollar. Dollarkursen har været ca. 3 % lavere i 2. kvartal 2016 vs. 2. kvartal 2015, hvilket har kostet i forhold til Novos afrapporterede salg i danske kroner, men til gengæld har man så kunne nyde godt af færre udgifter på de finansielle poster.

Novo Nordisks overordnede produktsalg er steget med 5 % til 54,7 mia. kr, drevet stort set alene af GLP-1 analogen Victoza og den nye basalinsulinen Tresiba. Til gengæld er indtægter fra den øvrige omsætning faldet med 2,7 mia. kr, hvoraf hovedparten dog skyldes børsnoteringen af IT-datterselskabet NNIT A/S, som indbragte éngangsbetalinger på 2,4 mia. kr. Dette har betydet at omsætningen samlet set har været stagnerende.

Betydning af vanskeligt 2017-marked overdrives
Novo Nordisk har foretaget en indsnævring af forventningerne til hele 2016, således at man nu forventer en salgsvækst i danske kroner på 3-5 % mod tidligere 2-6 %. På EBIT-niveau ventes nu en vækst på 2-5 % i danske kroner mod tidligere 1-5 %. Som det ganske tydeligt fremgår af de justerede forventninger til hele 2016, er der ikke foretaget nogen nævneværdig ændring af forventningerne til årsregnskabet. I henhold til vores estimater forventer vi derfor fortsat, at Novo Nordisk leverer en salgsvækst på ca. 5 mia. kr til 114 mia. kr og en vækst i EBIT på ca. 2 mia. kr til 51 mia. kr. Efter skat forventer vi et resultat på ca. 40 mia. kr, hvilket dermed er uændret i forhold til vores estimat efter 1. kvartalsregnskabet.

Årsagen til at Novo Nordisk aktien er kommet under tryk trods det hæderlige 1. halvårsregnskab samt de fastholdte forventninger til hele 2016, ligger først og fremmest i, at der er udsigt til at Novos amerikanske insulinmarked i 2017 vil komme under pres, som følge af intensiveret konkurrence. Dette er et resultat af de prisforhandlinger der er afsluttet med de amerikanske sundhedsforsikringsselskaber. Overordnet forventer Novo Nordisk derfor i 2017 et fald i prissætningen af diabetesporteføljen i størrelsesordenen 2-6 %.

Vi vurderer dog at Novo Nordisk vil kunne komme pænt igennem dette prisfald, da man står med de bedste præparater på de enkelte markeder. Særligt vurderer vi at Tresiba samt kombinationspræparatet IdegLira vil kunne tage markedsandele på basal-insulinmarkedet i USA. Vi forventer, at FDA godkender IdegLira i september ovenpå en entydig positiv anbefaling fra et eksperpanel på et AdCom-møde i maj.

Det store pres er istedet på insulinmarkedet, hvor Sanofis Lantus og Novo Nordisks Levemir er ved at løbe af patent, hvilket gør at billigere generiske kopier er på vej ind på markedet og presser priserne ned. Vi vurderer dog fortsat, at Tresiba vil kunne holde Novo Nordisk flydende, og sandsynligvis også vil mere end kompensere for omsætningsfaldet på porteføljen af moderne insuliner, herunder Levemir.

Ved den nuværende kurs omkring 310 handles Novo-aktien til en 2016 P/E på ca. 19-20. Dette er noget nær det laveste Novo Nordisk er handlet til siden finanskrisen toppede i foråret 2009. Vækstraten på det globale diabetesmarked er fortsat på 10 % årligt, og vi ser fortsat Novo Nordisk som den klare markedsleder, og vi vurderer at Novo fortsat på den lange bane vil kunne matche årlige vækstrater på 10 %, selvom 2017 nok blot vil resultere i vækst på ca. 5 %. Vi ser derfor det nuværende kursleje som en oplagt mulighed for at positionere sig langsigtet i aktien. Desuden tror vi også der kan ligge en spekulativ upside for mere kortsigtede investorer, da Novo Nordisk i september vil præsentere kliniske data for Semaglutide og desuden vil få IdegLira godkendt i USA.

læs hele udgivelsen her

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

 

Børskurs på analysetidspunktet: 310                                                AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 455

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank