Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Anmeldelse: Med Vestas på dødsgangen

Linda

søndag 11. juni 2017 kl. 10:42

Ny bog kommer helt tæt ind i de inderste cirkler i Vestas og fortæller veldokumenteret historien om, hvor tæt Vestas har været på at gå konkurs, uden at det på noget tidspunkt gik op for offentligheden.

Og metoderne til at kæmpe sig gennem krisen var så utraditionelle at det endte med at sprænge både bestyrelse og direktion.

En sætning står centralt i bogen: ”I 2008 red vi bare på toppen og havde lidt oplevelsen af, at alt, hvad vi rørte ved, blev til guld. Men vi sad i virkeligheden på dødsgangen med for meget kapacitet i Nordvesteuropa”. Citatet stammer fra Peter Kruse, tidligere IR-direktør i Vestas og en af de kilder, der deltager med navns nævnelse i bogen.

I 2008 var finanskrisen brudt ud. Men udadtil lod Vestas til at være helt uberørt af krisen. Indadtil var krisetegnene for alvor begyndt at melde sig. Ordrer udeblev eller blev forsinket alt imens Vestas fortsatte sit høje produktionsniveau. En situation der endte med, at Vestas måtte producere til lager, hvor møllernes teknologi og værdi blev forældet på ingen tid.

Bogen tager læserne med fra den spæde start af det, der senere blev verdens førende vindmølleproducent. Men det er tiden med Ditlev Engel i direktørstolen og den i offentligheden ukendte Henrik Nørremark i stolen som koncernøkonomidirektør, der fokuseres på. Ditlev Engel som den udadvendte visionære person, der kan tale energipolitik med alle verdens ledere, og Henrik Nørremark, der kan løse alle de problemer, der opstår i kølvandet på en virksomhed, der vokser alt for hurtigt.

PROJECT DRAGON
Oven i de selvskabte problemer fik Vestas også problemer med konkurrenter fra Kina, der byggede billigere og tilsyneladende bedre møller end Vestas. Henrik Nørremark påtog sig opgaven med at skaffe viden om de kinesiske konkurrenter. Det skete via det indiske selskab RRB under ledelse af Vestas mangeårige indiske samarbejdspartner og levemand Bakesh Bakshi, en mand der gennem mange år havde hjulpet Vestas af med gamle møller.

Operationen blev døbt Project Dragon og gik ud på, at det indiske selskab skulle købe et par bestemte kinesiske møller, der senere så skulle fragtes til Danmark for at blive skilt ad og studeret. En operation der blandt indebar, at Vestas overførte 108 mio. kr. til det indiske selskab. At studere konkurrenters produkter på den måde er der normalt ikke noget odiøst i. Tøj-designere og elektronikproducenter går gerne ud og køber konkurrenternes produkter for at tage dem med hjem og skille dem fuldstændig ad uden, at de nogen sinde har været i brug. Hvorfor Vestas ikke kunne gøre det samme, fortoner sig i bogen. Og det er her, forfatterne svigter deres egne ambitioner. I bogen fortælles, hvordan Vestas medarbejder Jens Tommerup ”afprøvede om Vestas på hensigtsmæssig og lovlige vilkår kunne købe en kinesisk mølle, men konkluderede, at det ikke var muligt og stoppede derfor processen, da han henset til moralske og etiske spørgsmål fandt det utilfredsstillende”.

Hvorfor det ikke var lovligt eller hvorfor det var moralsk eller etisk utilfredsstillende undersøger forfatterne desværre ikke. Og det er ærgerligt, for hvis Vestas havde fået fingre i kinesiske møller var mange af de efterfølgende begivenheder, beskyldninger, retssager og uvenskaber måske undgået.

I stedet fortsætter Henrik Nørremark med Operation Dragon og det indiske selskab får de 108 mio. kr. Bogens forfattere forsøger herefter ihærdigt at påvise, om Ditlev Engel og dele af bestyrelsen var vidende om dette, men det bliver ved antydningen og sandsynligheden herfor.

ANKLAGE OM SVINDEL
De kinesiske møller bliver aldrig leveret, og da det senere står klart for alle, hvad der er sket, anklager Vestas Henrik Nørremark for at have svindlet sig til de mange millioner i samarbejde med inderne og delt pengene i porten. Henrik Nørremark forsvarer sig med, at han handlede med ledelsens tilladelse og velsignelse. Først umiddelbart før en retssag skal starte indgår parterne forlig.

Bogens forfattere undrer sig meget forståeligt over, hvad der skulle motivere en økonomidirektør med en årsløn på over 4 mio. kr. til at svindle for nogle millioner mere og så samtidig risikere alt. Motivet kunne findes i, at han har haft store tab på andre private forretninger ved siden af Vestas. Men det ender med at blive en hypotese.

Men for alle, der ofte læser børsmeddelelser, er denne bog et fremragende studie i, hvordan man meddeler sig på en måde udadtil – for på bedste måde at dække over de virkelige tal og begivenheder.

læs hele udgivelsen her

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank