Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Københavns Lufthavne med gæld på 10 mia. kr.

Bruno Japp

fredag 25. august 2023 kl. 11:55

Københavns Lufthavne

Københavns Lufthavne (KBHL) opjusterede helårsforventningerne betydeligt i løbet af sommerferien, men det havde kun en marginal kurseffekt. Det skyldes dels, at der stadig er langt tilbage til resultaterne før Coronaen, og dels bekymring for lufthavnens rentebærende gæld på næsten 10 mia. kr.

Københavns Lufthavne (KBHL) fortsatte i første halvdel af 2023 fremgangen efter det dybe fald i både passagerantal, omsætning og indtjening, som lufthavnen blev påført af Corona-pandemien. Det kom dog ikke som en overraskelse for de investorer, som fulgte med på aktiemarkedet i sommerferien, da KBHL den 11. juli opjusterede helårsforventningerne betydeligt.

Et stigende passagertal fik på det tidspunkt ledelsen til at hæve forventningerne til årets omsætningsvækst fra tidligere udmeldt 10 pct. til 13 pct. En medvirkende årsag til opjusteringen var den midlertidige aftale med flyvelederne, der afværgede det totale sommerferiekaos, som nogle havde frygtet.

Opjustering af omsætningen har normalt en naturlig risleeffekt nedad i et regnskab, og KBHL hævede da også i samme ombæring forventningerne til årets overskud før skat. Her var løftet ganske betydeligt, da det hidtidige interval 150-200 mio. kr. blev hævet til 300-350 mio. kr.

Under normale omstændigheder ville meddelelsen om så markant en forbedring af helårsforventningerne medføre et betydeligt kursløft, men det skete ikke. Hverken ved opjusteringen i juli eller ved offentliggørelsen af halvårsregnskabet i den forløbne uge.

En væsentlig del af forklaringen på, at begejstringen ikke ligefrem tog overhånd, dukker op, hvis vi kigger lidt tilbage i tiden på KBHL’s regnskabstal, før Coronaen satte kløerne i Danmark. I 2019 havde KBHL således et overskud før skat på 1293 mio. kr., så trods fremgangen er det aktuelle løft til intervallet 300-350 mio. kr. stadig kun et skridt på vej tilbage mod resultaterne før Coronaen.

Der er dog også et andet forhold, som bør trækkes frem, når det markante kursfald i KBHL siden starten af året skal forklares. Aktiekursen toppede den 30. marts i 6500, og trods den nævnte opjustering og markant fremgang i omsætning og indtjening er kursen faktisk faldet 13 pct. siden da. Det skal ses i forhold til en generel stigning på aktiemarkedet på 2,4 pct. i samme periode.

En del af forklaringen finder vi igen i Coronaperioden, hvor KBHL som kritisk infrastruktur var nødt til at holde gang i driften, selvom det på kort sigt ikke var rentabelt. I denne periode steg lufthavnens gæld betydeligt, og store aktuelle investeringer i udvidelsen af Terminal 3, forbedring af sikkerhedsfaciliteter, landingsbaner m.v. trækker også i den forkerte retning.

Anlægsinvesteringer på 1 mia. kr. i 1. halvår
I 1. halvår passerede anlægsinvesteringerne i KBHL således 1 mia. kr. (1.083 mio. kr.), og selskabets rentebærende gæld er nu oppe på næsten 10 mia. kr. (9.979 mio. kr.). Det er 4 mia. kr. mere end for seks år siden ved udgangen af 2017.

Det fremgår endvidere af en note i halvårsregnskabet, at en del af KBHL’s gæld (5.622 mio. kr.) udløber i august, men at man har forhandlet sig frem til en aftale, som fuldt ud dækker denne del af gælden.

Så hvorfor bekymrer det pludselig investorerne, at KBHL har en høj gæld? Det gør det, fordi renten det seneste års tid er steget. De fleste af os er glade for at slippe for negative renter, men hvis man har en rentebærende gæld på 10 mia. kr., er det ikke gode nyheder. KBHL’s finansielle udgifter var i 1. halvår 135 mio. kr., hvilket er næsten det samme som i hele 2019 (145,8 mio. kr.).

Udsigt til en stigning i drifts- og renteomkostningerne på et tidspunkt, hvor KBHL endnu ikke er kommet fuldt ud tilbage i kampklar stand, bliver ikke modtaget godt hos investorerne.

Og slet ikke når det sker på baggrund af et halvårsregnskab, som fortæller om et negativt frit Cash Flow i 1. halvår. Mens det operationelle cash flow var på 455 mio. kr., var investeringsaktiviteterne på 503 mio. kr.

Vi deler investorernes skepsis mht. den aktuelle værdiansættelse af KBHL, som vi anser for p.t. at være handlet til omtrent det dobbelte af, hvad aktien er værd, når tidshorisonten for investeringer og genopretning tages med i beregningerne.

Bruno Japp

Aktuel kurs 5500,00

Fair Value (6 mdr.) 2735,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank