Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Royal Unibrew lever op til løfterne fra 1. kvartal

Bruno Japp

fredag 01. september 2023 kl. 11:55

Unibrew ind i ny æra: Fra nordisk til europæisk

I vores dækning af Royal Unibrews 1. kvartals­regnskab den 6. maj fortalte vi om flere fakto­rer, som skabte usikkerhed om resten af året. Vi troede på den positive vinkel i 1. kvartalsregn­skabet, men at anså investorernes krav om en vis risikopræmie for rimelig.

I den forløbne uge præsenterede Royal Unibrew så næste regnskabsmeddelelse, og den løfter i hvert fald delvist sløret for de forhold, som bekymrede os en smule i forbindelse med 1. kvartal.

Lad os indledningsvis starte fra bunden i regn­skabet, og slå fast, at halveringen af bundlinje­resultat ikke afslører en katastrofal udvikling i indtjeningen. Forklaringen ligger i Royal Unibrews køb af Hansa Borg Bryggerier i starten af 2022. Man ejede i forvejen 25 pct. af selskabet, og den del blev i forbindelse med købet revalueret, hvil­ket medførte en regnskabsmæssig justering, som optræder i 2022-regnskabet som en finansiel post.

Posteringen er ren regnskabsteknik og forvræn­ger i praksis sammenligningsforholdet mellem før­ste halvdel af 2022 og første halvdel af 2023. Her bør man i stedet standse blikket ved driftsresulta­tet EBIT, som på en mere reel måde påvirkes af de forhold, som vi påpegede i den seneste analyse.

Et af disse forhold var de planlagte prisforhø­jelser, hvormed man ønskede at neutralisere den negative effekt af inflationen på selskabets omkost­ninger. Målet var at øge profitabiliteten.

Ledelsen ser ud til at være lykkedes med begge dele. I hvert fald delvist. Royal Unibrews CEO Lars Jensen oplyser således i det nye halvårsregnskab, at man nu har opfyldt ambitionen om at afbøde de stigende materielle omkostninger gennem 2. kvartal. Der er dog stadig et vist efterslæb på løn­omkostningerne samt valutakurseffekter, som mangler at blive udlignet.

Et andet forhold, som påvirkede 1. kvartalsregn­skabet negativt, var lagernedbringelse i Royal Uni­brews engros virksomhed i Italien. Her konstaterer man nu, at denne ”de-stocking” er afsluttet, og at der i de sidste tre måneder har været balance mel­lem ind- og udgående salg.

Sammenlignet med 2. kvartal i fjor var Royal Unibrews omsætning i år 12 pct. højere, og drifts­resultatet 5 pct. højere. Forklaringen på forskellen mellem fremgang i omsætning og i driftsresultat skyldes primært tilkøbet af virksomheder, som bi­drager fuldt ud på toplinjen i regnskabet, men som på kort sigt ikke bidrager til indtjeningen.

På trods af de gode nyheder sendte Royal Uni­brews justering af helårsforventningerne signaler i to forskellige retninger.

På den ene side nedjusterer man omsæt­ningsforventningerne til ”omkring 13 mia. kr.” fra tidligere 13-14 mia. kr. Men på den anden side opjusterer man forventningerne til driftsresultatet en smule til 1600-1750 mio. kr. fra tidligere 1550- 1750 mio. kr.

En væsentlig årsag til nedjusteringen i omsæt­ningsforventningerne ligger i valutakursudviklin­gen, hvor den faldende værdi af norske og svenske kroner forventes at påvirke Royal Unibrews omsæt­ning negativt med 250 mio. kr.

På trods heraf løfter man altså den nederste del af driftsresultatets forventningsinterval en smule, og det sker med udgangspunkt i et skarpere billede af 2023 nu, hvor højsæsonen er overstået.

Det ser altså som udgangspunkt godt ud, og markedet kvitterede da også med en kursstigning, da halvårsregnskabet blev offentliggjort i tirsdags.

Men inden begejstringen bliver for stor, vil vi godt henlede opmærksomheden på det sidste af de usikkerhedselementer, som vi omtalte i vores forrige analyse af Royal Unibrews kvartalsregn­skab. Nemlig den fremtidige forbrugeradfærd.

Dette punkt følger selskabet også op på i halv­årsregnskabet, hvor man konstaterer, at forbru­geradfærden indtil videre ikke har ændret sig som følge af de højere priser.

Men det pointeres, at priseffekten stadig er vig­tig, og at private labels og discountmærker forven­tes at vinde en større andel af markedet. Det vil lægge pres på Royal Unibrews indtjening, da disse områder opererer med en lavere indtjeningsmar­gin end mærkevarer.

På sigt vil Royal Unibrew kompensere herfor ved en strategisk satsning på produkter med højere marginer, men på kort sigt er der en grænse for, hvor stor betydning en langsigtet strategisk mål­sætning kan have for aktiekursen. Vi anser stadig Royal Unibrews aktiekurs for at være i den høje ende i forhold til konkurrenterne.

Bruno Japp

Aktuel kurs 595,00

Kursmål (6 mdr.) 510,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank