Efter NNIT fik skilt sig af med ”dødvægten” i form af den hårdt vækst- og marginpressede infrastrukturforretning tegner der sig interessante perspektiver for IT-konsulenten de kommende år. Nu opererer man to hovedforretninger med en underliggende markedsvækst på 7-8 pct. fremover, og i horisonten kan man på en god dag skimte en omsætning på 2,5 mia. kr. i 2026 og en indtjening per aktie på 10 kr., skriver redaktør Steen Albrechtsen.
Der gik over et år fra aftalen om frasalg af infrastrukturforretningen, til NNIT nu endelig kan se fremad. Også i den eksterne kommunikation med investorer og aktiemarked. Startskuddet kom med NNIT’s kapitalmarkedsdag, hvor det nye organisatoriske setup og fremtidsudsigterne blev præsenteret. Det kom ovenpå et halvårsregnskab i august, hvor omsætningsforventningen blev løftet pænt fra vækst på 10 pct. til 15 pct. i 2023.
Udmeldingen har ventet lidt længere på sig, fordi det tog det hele 10 mdr. fra annoncering af aftalen, og indtil den endelig nåede i mål med udgangen af april i år. Med frasalget mister NNIT halvdelen af sin omsætning, men står tilbage stort set gældfri og med to hovedforretninger med interessante vækstperspektiver.
NNIT bliver ikke en højvækstforretning over night. Men mindre kan også gøre det efter flere års tilværelse med pres på omsætning og indtjening særligt i de frasolgte dele. En solid finansiel balance giver nu rum for opkøb. Ikke mindst fordi man også melder ud, at udbytte og tilbagekøbsprogrammer reelt kun er 3. og 4. prioritet i den nye kapitalallokeringsnøgle, hvor soliditet og vækstinvesteringer er i fokus på kort sigt.
De finansielle ambitioner, eller ”aspirations”, som måske er et lidt løsere begreb, er de vigtigste for aktiemarkedet og synet på aktien. Med 2023 som udgangspunkt forventer NNIT frem til 2026 at levere en vækst i forretningen på 10 pct. i årligt gennemsnit, hvortil mulige tilkøb løfter 2026-”målsætningen” til det upræcise ”>10 pct.”.
Væksten i forretningen er todelt, således at midt-til-høj encifret (dvs. reelt 5-9 pct.) vækst kan forventes via merforretning hos de eksisterende kunder og midt-en-cifret (dvs. reelt 5 pct.) kan forventes via nye kunder.
Samlet skal man have de pessimistiske briller på, hvis ca. 5 pct. + ca. 5-9 pct. bliver mindre end det langsigtede mål på 10 pct. CFO var ikke meget for at uddybe sine svar til ”beregninger bag dette plus-stykke” Men vi tolker det i retning af, at ledelsen er overforsigtig i sin tilgang for at få en god start. Omsætningsmålsætningen bygger på en forventning om 8 pct. vækst i det underliggende marked.
Omkring lønsomheden er udgangspunktet, at driftsmarginen kan løftes fra 6 pct. i år til 10-13 pct. som et årligt gennemsnit i perioden 2024-26. Et par procentpoint kommer fra omstruktureringer og flytning til et mindre hovedkontor ovenpå frasalget, udover at højere omsætning også skal give skalafordele. Alt andet lige giver det i vores øjne en rimeligt klar og relativt hurtig vej til i hvert fald bunden af intervallet på 10-13 pct.
Fremad ser vi en 2026-omsætning på op mod 2,5 mia. kr., hvis man indfrier sine vækstaspirationer på 10 pct. om året. Hertil kommer en effekt fra eventuelle opkøb, og selvom disse ikke kan forventes at være i den store og transformerende størrelse, så kan de sagtens være løftestangen til 3 mia. kr. i omsætning.
Uden opkøb og med tæt på 2,5 mia. kr. i omsætning kan NNIT således med en margin i toppen af intervallet på 10-13 pct. levere 300 mio. kr. i driftsindtjening uden hjælp fra opkøb. Det kan efter skat godt blive til 8-10 kr. per aktie, og så er vi faktisk ude i, at aktien ved en uændret kurs vil handle til en P/E under 10 til den tid.
Med lidt medvind til forretningen og fornyet investorinteresse bør P/E-multiplen over tid kunne løftes. Ikke fordi udsigterne i sig selv er fremragende, men måske i højere grad fordi alle dårligdommene kan være historie, og investorerne kan begynde at se på aktien med nye øjne efter et par år i skammekrogen.
Afslutningsvis er det måske også værd at stille spørgsmålet, om Novo Gruppen skal blive ved med at sidde på 51 pct. af aktierne (17,5 pct. via Novo Nordisk og 33,5 pct. via Novo Fondens Novo Holdings). Spørgsmålet er blevet mere aktuelt efter frasalget, fordi Novo Nordisk trods NNIT’s Life Science fokus ikke længere er en væsentlig kunde i forretningen. Ifølge årsregnskabet 2022 var Novo Nordisk gruppens andel af omsætningen faldet til 9 pct. (i den fortsættende forretning), og det bliver sværere og sværere at berettige ejerskabet fra et strategisk synspunkt.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.