Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

AaB’s halvårsregnskab reddes af spillersalg

Bruno Japp

onsdag 20. september 2017 kl. 11:02

AaB er en særdeles velpolstret klub med et likvidt beredskab på 84,3 mio. kr. Men i kulissen truer et stort to-cifret millionunderskud, hvis den sportslige nedtur fortsætter.

AaB’s halvårsregnskab er på overfladen rigtig godt. Med et resultat før skat på 24,3 mio. kr. (mod 10,9 mio. kr. i samme periode i fjor) erklærer ledelsen sig da også meget tilfreds med resultatet.

Men alt er ikke så lyserødt, som det ser ud på overfladen. For hvis man flytter blikket væk fra bundlinjen er det vanskeligt at blive begejstret.

1) Omsætningen falder. For det første er omsætningen faldet med 26% i 1. halvår i forhold til året før. Faldet på 9,4 mio. kr. skyldes primært et fald i TV-indtægter på 5,3 mio. kr. og et fald i Matchday omsætningen på 2,6 mio. kr.

2) Omkostningerne stiger. For det andet er omkostningerne ekskl. af- og nedskrivninger steget med 10%. Her er det personaleomkostningerne, som med en stigning på 5,8 mio. kr. trækker regnskabet nedad.

Indtægterne falder altså samtidig med, at omkostningerne stiger. Når bundlinjeresultatet alligevel stiger, skyldes det transferaktiviteter, som udviser et overskud på 38,6 mio. kr. i 1. halvår. Det er 26,2 mio. kr. mere end i 1. halvår 2016.

Spillersalg vender tocifret millionunderskud

Ekskl. transferindtægterne ville 1. halvårs resultat før skat være endt med et minus på 14,3 mio. kr. Det er betydeligt mere end det beskedne underskud på 1,6 mio. kr, som man leverede i 1. halvår 2016 korrigeret for transferaktiviteter.

Kendsgerningen er altså, at fodboldforretningen AaB gik særdeles dårligt i 1. halvår, men at man reddede bundlinjeresultatet ved at sælge ud af spillermaterialet.

Det er lige nøjagtigt den strategi, som en del klubber forsøgte at følge for ca. 15 år siden, da børsnotering af fodboldklubber var forholdsvis nyt. At forsøge at finansiere et løbende driftsunderskud med spillersalg viste sig imidlertid at være en uholdbar vej at gå, da den forudsætter, at der er en tilstrækkelig stor efterspørgsel efter klubbens spillere hos andre – mere velhavende – klubber.

Efter flere gange at være blevet reddet på målstregen af store kapitalindskud, var AaB da også en af de klubber, som gjorde op med denne strategi. I stedet ændrede man målsætningen til at kunne holde balance mellem indtægter og udgifter ekskl. spillersalg ved en midterplacering i Superligaen.

Men i øjeblikket har man hverken balance i økonomien eller udsigt til en midterplacering i Superligaen. Sportsligt har AaB siden midten af 2016/17-sæsonen kun sporadisk vundet en kamp, og økonomisk dækkes et to-cifret millionunderskud på den daglige drift af indtægter fra spillersalg.

Nedrykning vil være økonomisk katastrofe

Økonomisk kan en bugnende pengekasse række langt. Men betydningen kan også overdrives. AaB har iværksat strategiplan Fit for Fight, som bl.a. indebærer ekstra personaleomkostninger og opførselsen af en ny bygning til spillere og trænere. De kalkulerede omkostninger hertil kan betales af pengekassen, så det er der i sig selv ikke noget problem i. Heller ikke selvom man kommer ud af 1. halvår med et driftsunderskud eksk. transferaktiviteter på 14 mio. kr.

Men hvis man mister pladsen i Superligaen pga. den sportslige svækkelse, som en række spillersalg tilsyneladende har medført, så mister man indtægter, som skønsmæssigt ligger i størrelsesordenen 20-30 mio. kr. Eftersom AaB i fjor kun var ét point fra at skulle spille alt-eller-intet kampe om pladsen i Superligaen, og tilsyneladende ikke er blevet stærkere i år, er dette ikke en usandsynlig mulighed.

Med udgifter på Superliga-niveau og indtægter på 1. divisionsniveau skal AaB’s ledelse og investorer i så fald til at regne på, hvor længe AaB’s økonomi kan holde, hvis ikke man rykker direkte tilbage i Superligaen.

Den sportslige og økonomiske deroute for AaB er kommet ganske overraskende. Efter fire år med et mesterskab og tre solide 5. pladser, som med den nuværende turneringsstruktur giver en plads i mesterskabsslutspillet, gik det galt for AaB i fjor. Her vandt man 1 af de sidste 10 kampe, og i år har man foreløbig kun vundet 1 af de første 8 kampe. Måske har man fokuseret for meget på den kortsigtede gevinst ved at sælge ud af spillermaterialet, og betaler nu prisen i kraft af et sportsligt svagt hold. Under alle omstændigheder får den sportslige nedtur økonomiske konsekvenser, og indtil størrelsen heraf er afklaret, må AaB betragtes som en meget risikofyldt aktie.

Bruno Japp

Børskurs på analysetidspunktet: 222

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): N/A

Læs tidligere analyser af AaB her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank