Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: klimarating for unoterede – Hempel og Nykredit vinder

Claus Strue Frederiksen

fredag 27. oktober 2023 kl. 11:40

Tema: klimarating for unoterede – Hempel og Nykredit vinder

Hempel og Nykredit vinder Økonomisk Ugebrevs Klima Rating for store unoterede selskaber 2023, begge med 11 point af 13 mulige. Generelt klarer de unoterede selskaber sig dårligt med en gennemsnitsscore lidt over 4 – til sammenligning er snittet for C25 knap 7 point. Fem af de store unoterede selskaber, herunder ECCO og Lars Larsen Group, kommer slet ikke på tavlen og ender med en samlet score på nul point. Den ringe pointhøst skyldtes i mange tilfælde mangelfuld klimarapportering, skriver Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af årets Klima Rating for store danske unoterede selskaber.

Førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs Klima Rating for store danske unoterede selskaber indtages i 2023 af Hempel og Nykredit. Begge selskaber er kendetegnet ved ikke blot at tale om klima, men også levere betydelige resultater. Eksempelvis har malingproducenten Hempel det seneste år reduceret sit samlede scope 1, 2 og 3 klimaaftryk med 15 pct. – og siden 2017 er CO2-aftrykket fra egne operationer, det vil sige scope 1 og 2, reduceret med over 50 pct. En udførlig beskrivelse af målepunkter for ØU Klima Rating findes her.

Katarina Lindstroem, Executive Vice President og Chief Operating Officer i Hempel, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at selskabet i 2022 fik godkendt sine klimamål af Science Based Targets initiative og derved har forpligtet sig til at agere i overensstemmelse med 1,5-graders Parismålet: ”Det øgede fokus har resulteret i en række initiativer, og vi har blandt andet opsat solceller på flere af vores fabrikker, indkøbt strøm fra vedvarende energikilder i forbindelse med produktionen samt bundet en del af vores lån op på målsætninger inden for bæredygtighed.”

Ifølge Katarina Lindstroem har den største udfordring været at nedbringe klimaaftrykket fra leverandørerne til malingproduktion, som udgør 60 pct. af Hempels samlede klimaaftryk: ”For mere end to år siden iværksatte vi en screeningsproces af vores leverandører – kategori for kategori – og begyndte med de mest kulstofintensive. I 2023 har fokus været på bindemidler og logistik. Gennem dette arbejde opnår begge parter en bedre forståelse for de udfordringer og muligheder, der måtte være for nye processer eller alternative råvarer.”

Hempels samarbejde med leverandører om at finde klimaløsninger vil ifølge Katarina Lindstroem fortsætte de kommende år. CO2-aftrykket fra værdikæden vurderes nemlig også fremadrettet at være den vanskeligste post at nedbringe i klimaregnskabet.

Den anden førstepladsindehaver, Nykredit, har det seneste år reduceret sit samlede scope 1, 2 og 3 aftryk med 14 pct., og siden 2017 har finanskoncernen nedbragt sit scope 1 og 2 aftryk med over 90 pct.

I bunden af listen ligger Circle K, Coop, Danish Agro, Ecco og Lars Larsen Group – alle med nul point ud af tretten mulige. De fem virksomheders rapporteringspraksis på klimaområdet er så mangelfuld, at det er umuligt at vurdere, hvorvidt deres arbejde med klima og grøn omstilling har båret frugt eller ej.

I en kommentar til Økonomisk Ugebrev anerkender Jonas Engberg, klimachef i Coop, at detailgigantens klimarapportering kunne være bedre. Han oplyser samtidig, at Coop fremadrettet vil være mere transparente omkring selskabets klimapåvirkning – mere om de unoterede selskabers mangelfulde klimarapportering samt respons fra Coop, Falck og Lars Larsen Group findes her.

Gennemsnittet for de store unoterede selskaber er 4,3 point. Derved klarer de unoterede selskaber sig markant dårligere end de børsnoterede selskaber i C25, der i gennemsnit opnår 6,9 point (C25 Klima Rating 2023 findes her). Et af de store problemer for unoterede selskaber er deres mangelfulde rapporteringspraksis – under halvdelen rapporterer tilstrækkeligt fyldestgørende omkring deres scope 1, 2 og 3 aftryk til at opnå maksimumpoint i målepunkt 5, der omhandler klimarapportering. Til sammenligning opnår 75 pct. af C25 maksimumpoint i målepunkt 5. Også når det gælder integration af klimakomponenter i topchefbonus er C25 klart i front. Hvor halvdelen af de store børsnoterede selskaber har klimakomponenter i topchefbonus og derved opnår point i målepunkt 6, er det blandt de unoterede kun Falck, der klart og tydeligt har meldt ud, at topledelsens bonus er knyttet op på konkrete klimamål.

Claus Strue Frederiksen

Læs også ugens anden artikel i dette tema:

Store unoterede selskaber fejler totalt på klimarapportering

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank