Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Skjulte milliarder i pensionsoverdækninger

Carsten Vitoft

onsdag 08. november 2023 kl. 11:15

Skjulte milliarder i pensionsoverdækninger

Flere af Danmarks største selskaber og institu­tioner er langt rigere, end de fortæller offent­ligheden. De seneste år er overdækningen på selskabernes firmapensioner vokset yderligere, så der nu ligger mange mia. kr. mere, end der skal bruges til pensionerne, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne gennemgang.

To af Danmarks største statslige virksomheder lig­ger inde med godt 10 mia. kr. i overkapitalisering i pensionsordninger til deres medarbejdere. Det vil sige, at når alle pensionerne er betalt, vil der stadig være godt 10 mia. kr. tilbage, som i virkeligheden tilhører ejerne – altså staten.

Nationalbanken ligger inde med midler i pensi­onskassen for godt 1,4 mia. kr. ud over, hvad der kræves i solvens af Finanstilsynet. Nationalbanken kan dermed betegnes som stærkt overkapitalise­ret i forhold til de aktuelle pensionsforpligtelser.

”Pensionskassen er en tilsagnskasse, og Natio­nalbanken indestår for pensionsforpligtelserne. Pensionskassen er under afvikling, og en eventuel overdækning ved endelig afvikling vil tilfalde Na­tionalbanken. Nationalbanken har løbende over­skudsdeling med staten på baggrund af bankens samlede årsresultat”, oplyser Nationalbanken.

TDC har fundet vej

Banken erkender altså, at pengene i sidste ende til­hører staten, og tilføjer samtidig, at det er et bevidst valg med den store overdækning i pensionskassen.

SAS, som for nylig fik tilført ny aktiekapi­tal, har ifølge det seneste regnskab godt 9,5 mia. svenske kroner i ekstra overdækningskapital i sine pensionsordninger.

Fænomenet med de gemte milliarder findes dog ikke kun i statens virksomheder, men også i det private erhvervsliv i virksomheder som IBM Danmark, Nykredit og TDC Group. Pensionerne i SAS er primært svenske, og her kan pengene ikke umiddelbart hentes. Men i TDC har ejerne fundet en måde, hvorpå de får adgang til de sovende mil­liarder.

”Pensionskassens generalforsamling har god­kendt, at der kan udbetales udbytte til TDC Group, men at udbyttet fra pensionskassen til TDC har svinget over de seneste år. Det hænger sammen med de opnåede afkast på værdipapirporteføl­jen”, siger direktør Henrik Hjortshøj-Nielsen fra TDC Group, der også sidder i pensionskassens bestyrelse.

I seneste årsrapport fra TDC Pension forklares det, at ”bestyrelsen kan træffe beslutning om at udbetale og udlodde af den del af pensionskas­sens basiskapital, der overstiger 15 pct. af pensi­onshensættelserne i et givent år. Der er reserveret i alt 1.250 mio. kr. i regnskabet, der udbetales, hvis bestyrelsen træffer beslutning herom.”

I de år, hvor TDC har været mest presset, har udbyttet fra pensionskassen været med til at vende underskud til overskud for hele TDC-koncernen.

Hverken IBM Danmark eller Nykredit synes dog at have opfanget, at lovgivningen allerede i 2007 åbnede for, at ejerne kunne hæve overdækningen i firmapensionerne, hvis en række betingelser ellers var opfyldt. De to koncerner er hver især overkapi­taliserede med henholdsvis 1 mia. kr. og godt 300 mio. kr. Ingen af dem ønskede i sidste uge at svare på, hvorfor de ikke hæver disse penge.

Man kan ikke udelukke, at ledelserne gerne vil have en skjult buffer i baghånden til dårlige tider, hvor pengene så kan hives op af lommen til at forbedre årsresultatet. Særligt i Nykredits tilfælde kan det vise sig problematisk, da ejerne også er kunderne.

Tidligere problemer løst

I IBM Danmark er det også en nærliggende tanke, da pensionskassen for år tilbage var i alvorlige solvensproblemer. Det betød, at IBM i USA måtte træde til med flere hundrede mio. kr. i nødhjælp, da pensionskassen ikke kunne overholde solvens­grænserne. Den danske ledelse ønsker muligvis ikke at havne i den situation en gang til. Altså at formøble pensionskassens opsparede midler. Den slags signaler er ikke så sjove for den børsnoterede moder i USA.

Nu synes IBM i stedet at have både livrem og se­ler på, da størstedelen af pensionskassens aktiver nu er placeret i sikre obligationer med lavt afkast. Beholdningen kan dog meget vel ligge i den ende af obligationsmarkedet, der har fået voldsomme kursprygl i 2023.

IBM’s pressechef Benedicte Strøm skriver dog i en mail til Ugebrevet: ”IBM Pensionsfond er en selvstændig juridisk enhed, og derfor har IBM ikke ret til at disponere over pensionsfondens midler”. Det er dog virksomheden IBM, der udpeger besty­relsen i pensionskassen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank