Vestas har i tredje kvartal fået de første ordrer på sin nye kæmpemølle V236 og i det hele taget de første store offshore ordrer i længere tid. Dermed vinder Vestas fodfæste på det lovende marked for havvind. Koncernen ser endelig ud til at få noget ud af den store investering i havmøllevirksomheden MHI Vestas i 2020, som ellers har givet hele koncernen betydelige problemer med kvaliteten, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.
Vestas og topchef Henrik Andersen har i tredje kvartal 2023 opnået et vigtigt strategisk gennembrud på markedet for offshore vindkraft. Det er den afgørende nyhed, som har været overskygget af, at koncernen nu igen kører med overskud, selvom garantihensættelserne fortsat er alt for store. Men kendsgerningen er: Vindmøllevirksomheden har i de seneste måneder opnået den største ordreindgang for havvindmøller, siden koncernen købte partneren Mitsubishi Heavy Industries ud af havmølleproducenten MHI Vestas i 2020.
Og ikke blot det: Vestas har fået de første faste ordrer på i alt 2100 megawatt på sin nye kæmpemølle V236-15MW. Det er et gennembrud, fordi Vestas’ havmølleforretning havde ligget noget underdrejet i 2021, 2022 og begyndelsen af 2023. Men nu får Vestas endelig fodfæste i et lovende marked, hvor konkurrenterne Siemens Gamesa og General Electric har stået for det meste af salget.
Netop markedet for havvindmøller vil bestemme, hvem der bliver dominerende på vindmøllemarkedet frem til 2030. Vestas skønner i sin årsrapport for 2022, at væksten i markedet for offshore installationer i perioden 2022 til 2025 bliver på 35-40 pct. om året. Det er en opjustering af prognosen fra året før, mens væksten i onshore ventes at blive 8-10 pct. I 2025 sigter Vestas på at opnå en omsætning i dette marked på over 3 mia. euro, så det er også stærkt påkrævet, at der nu kommer gang i ordreindgangen.
I de seneste år har Vestas offshore-forretning nemlig ikke været nogen strålende succes. Vestas havde i 2019 kun fået ordrer på 48 megawatt (MW) på havvindmøller, hvilket kan sammenlignes med, at Vestas selv i samme år slog rekord med en ordreindgang på 17877 MW på landmøller. Året efter så det noget bedre ud. I 2020 opnåede MHI Vestas fire ordrer på havmøller på i alt 1803 MW, og det lignede derfor en virksomhed i fremgang, da Vestas i december 2020 kunne meddele, at MHI blev købt ud og skulle betales med Vestas-aktier til en værdi af 709 mio. euro.
Netop denne investering har været CEO Henrik Andersens største strategiske initiativ, siden han i 2019 blev ny topchef. Investeringen begyndte allerede i 2020 at se problematisk ud. I meddelelsen om overtagelsen var der forudset et EBIT-driftsresultat i MHI Vestas i 2020 i plus, men det endte med minus 92 mio. euro på grund af ”en ændring af skønnet for behovet for garantiforpligtelser”. Med andre ord: På grund af udsigten til kvalitetsproblemer i havvindmøllerne.
Også i de efterfølgende år er der hensat betydeligt til problemer med havvindmøllerne. Samtidig faldt ordreindgangen til havmølleforretningen til 733 MW i 2021 og til 649 MW i 2022, og i første kvartal 2023 kom der ingen ordrer på havmøller. Det var til en vis grad ventet, fordi det var den nye V236, der for alvor skulle sætte skub i tingene. Dette skub tegner sig nu.
Ordrerne på V236’ere med en kapacitet på 2100 MW i tredje kvartal burde kun være begyndelsen. Vestas var ved udgangen af tredje kvartal udvalgt til preferred supplier (et forstadie til at få faste ordrer) på V236-møller med en kapacitet på 10.000 MW, fremgik det ved fremlæggelsen af kvartalsrapporten.
Men Vestas kan også blive ramt at de omkostningsproblemer, der nu plager de store havvindsprojekter især i USA. Vestas er for eksempel valgt til preferred supplier af 138 V236 med en kapacitet på 2100 MW til Empire Wind 1 og 2, der skal bygges af et konsortium af BP og norske Equinor ud for Long Island. Eller måske: Skulle have været bygget, for markedskilder anser det for sandsynligt, at projektet kan blive droppet, ligesom Ørsteds projekter ud for New Jersey.
Foreløbig ser det dog ud til, at Vestas har en stødpude af projekter, og udsigten til nye aftaler og kontrakter er tilstrækkeligt til at opveje de planer, der måtte falde på gulvet. Det er så op til Vestas og virksomhedens investorer at krydse fingre for, at V236 vitterligt viser sig konkurrencedygtig overfor modellerne fra Siemens, General Electric og Kina. Og ikke mindst: At V236 siden 2021 er blevet gennemtestet så grundigt, at branchens nemesis, kvalitetsproblemer og garantihensættelser, ikke også vil plage denne model.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.