Gabriels dårligste resultat i dette årtusinde var et bundlinjeresultat på 1,3 mio. kr. i 2008/09, hvor finanskrisen rasede. Men det seneste resultat for 2022/23 er endnu værre. Efter en række nedjusteringer i løbet af året endte Gabriel for største gang i mands minde med underskud, og man skifter nu vækststrategien ud med en konsolideringsstrategi.
Gabriel startede regnskabsåret 2022/23 med forventningen om et resultat før skat på 50-60 mio. kr., men efter tre nedjusteringer i løbet af året endte det på 2,6 mio. kr. (2021/22: 80,6 mio. kr.). Efter skat fik Gabriel underskud på 4,3 mio. kr. i det netto afsluttede regnskabsår.
Hvad gik galt? Svaret er kort sagt konjunkturerne. Gabriel hævede ganske vist den realiserede bruttomargin til 33,3 pct. fra 32,5 pct. i fjor, men det rækker ikke langt, når omsætningen falder 12,6 pct. Bruttoavancen faldt således til 310 mio. kr. (2021/22: 347 mio. kr.)., og dermed var mere end halvdelen af sidste års driftsresultat forsvundet.
Resten af sidste års resultat forsvandt i stigende omkostninger drevet op af høj inflation og stigende renter, som man ikke kunne kompensere fuldt ud for gennem regulering af salgspriserne.
Styrken i nedturen kom som en overraskelse for Gabriels ledelse. I 2021/22 satte man omsætningsrekord for ottende år i træk, men i 4. kvartal begyndte det at gå i den forkerte retning. Her måtte man nedjustere forventningerne, som ellers lige var blevet opjusteret.
Selvom nedjusteringerne fortsatte i 2022/23 blev det i halvårsregnskabet slået fast, at man også i udfordrende perioder ville fastholde en stigende investering i selskabets vækststrategi.
Det mener man ikke længere.
I årsregnskabet 2022/23 konstateres det, at markedet er skiftet til lavkonjunktur, og man midlertidigt forlader vækststrategien. I stedet skal der fokuseres på en konsolideringsstrategi med reduktion af omkostningerne samt forbedring af cash flow bl.a. gennem ”restriktiv investeringsaktivitet.” Det er nærmest en 180 graders vending i forhold til Gabriels årelange investeringskrævende strategi med forventning om en gennemsnitlig omsætningsvækst på mindst 15 pct. p.a. og stigende EBIT-margin. En strategi, man indtil for nylig fastholdt også gjaldt i udfordrende perioder.
Forklaringen finder vi måske i pengestrømsopgørelsen, som viser en tilbagegang i cash flow fra primær drift før ændring i arbejdskapital og skat på 45 mio. kr. Når Gabriel alligevel kom ud af 2022/23 med et negativt frit cash flow på kun 8 mio. kr., skyldes det primært reduceret pengebinding i varebeholdninger på 72 mio. kr. i forhold til 2021/22. Det er ikke en langtidsholdbar løsning på et potentielt likviditetsproblem, og det er derfor ganske forståeligt, at forbedring af koncernens cash flow er en del af strategiændringen.
Gabriel tror stadig på vækststrategien på længere sigt ved normalisering af konjunkturerne, og vi deler den opfattelse. Men på kort sigt sænker vi kursmålet fra 397 til 325 og ser kun den aktuelle kurs som attraktiv i et langsigtet perspektiv.
Bruno Japp
Konklusion
Aktuel kurs 334
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 325
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.