Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ESG-Rating for finans: Sydbank vinder, forsikringsbranchen skraber bunden

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 05. december 2023 kl. 17:54

Med 27 point ud af 34 mulige indtager Sydbank førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for Bank og Forsikring 2023. På andenpladsen følger Ringkjøbing Landbobank, mens Nykredit indtager tredjepladsen. I bunden af listen ligger Alm. Brand og Topdanmark med henholdsvis otte og ti point. ØU ESG-Rating for finansbranchen gør status over 11 udvalgte danske banker og forsikringsselskabers evne til at levere resultater på tre ESG-områder: Klima, mangfoldighed og tax governance.

Økonomisk Ugebrev har designet en ESG-Rating, som bliver en årlig tilbagevendende begivenhed. Formålet er at evaluere præstationerne af større danske virksomheder inden for tre centrale ESG-områder. Ratingen baserer sig på resultaterne fra tre af vores store årlige undersøgelser: ØU Klima Rating, ØU Mangfoldighedsundersøgelse samt vores Tax Governance Rating (yderligere detaljer om rating-design og pointtildeling findes nedenfor).

Årets vinder i ØU ESG-Rating for Bank og Forsikring er Sydbank. Banken opnår den højeste branchescore i alle tre kategorier. Ingen af de andre ti finansvirksomheder klarer sig altså bedre end Sydbank i forhold til hverken klima, kønsdiversitet i bestyrelsen eller skattetransparens. Sydbank lander samlet set på 27 point ud af 34 mulige, hvilket er markant over branchegennemsnittet på 18 point.

Sydbanks ESG-præstationer omfatter blandt andet følgende: Det seneste år har banken reduceret sit samlede scope 1, 2 og 3 CO2-aftryk med 12 procent – og siden 2017 er CO2-aftrykket fra egne operationer (scope 1 og 2) reduceret med knap 70 procent.

Fire ud af ni af de bestyrelsesmedlemmer, der er valgt på bankens generalforsamling, er kvinder – altså 44 procent. Og bankens skattepolitik inkluderer oplysninger om stort set alle relevante målepunkter, herunder stakeholderdialog, skatteincitamenter, verdensmål og skattely.

Karen Frøsig, administrerende direktør i Sydbank, er glad for topplaceringen: “Jeres rating fortæller os, at vi er på rette vej og inspirerer os til at arbejde videre. ESG-dagsordenen kræver lange seje træk, så det er rart med et skulderklap. Når det gælder kønsfordelingen af mænd og kvinder har vi klare målsætninger på flere niveauer. Det er ikke kun på bestyrelsesniveau, som der måles på her. Vi ønsker samme antal af mænd og kvinder til samtale til ledelsesstillinger samt på vores lederuddannelser.”

Karen Frøsig påpeger også, at Sydbank har et beskedent ESG-sekretariat, som dog er organisatorisk højt placeret tæt ved direktionen – i stedet for et stort sekretariat er ESG-dagsordenen i højere grad lagt ud til forretningsdirektørerne.

”ESG-dagsordenen er tematisk bred og kræver indsatser på flere niveauer. Vi tror på, at integration af ESG i Sydbanks forretningsmodel er afgørende på den lange bane – altså, at ESG gennemsyrer vores kerneydelser med en stadig bevidstgørelse hos medarbejderne og over for kunderne,” siger Karen Frøsig.

Som det fremgår af ovenstående tabel klarer forsikringsbranchen sig dårligt. De tre selskaber – Alm. Brand, Topdanmark og Tryg høster tilsammen 36 point – hvilket resulterer i en gennemsnitsscore på 12 point, for de otte banker er snittet 20 point.

Helt i bunden af listen ligger Alm. Brand med otte point. I en kommentar til Økonomisk Ugebrev meddeler presseafdelingen i Alm. Brand, at selskabet ikke er tilfreds med placeringen, men dog er fortrøstningsfuld – særligt den ringe klimascore skyldtes sammenlægningen med Codan i foråret 2022.

”Vi vil gerne understrege, at det er lidt som at sammenligne æbler og pærer, når Økonomisk Ugebrev måler Alm. Brand Groups CO2-udledning op imod det tidligere Alm. Brand Forsikring. Da vi i maj 2022 lagde Alm. Brand og Codan Forsikring sammen til Alm. Brand Group, blev vi en dobbelt så stor virksomhed, hvilket naturligvis sætter sig i tallene,” meddeler Alm. Brands presseafdeling.

Samtidig understreges det, at et stort fokus på bæredygtighed betragtes som en grundlæggende forudsætning for at drive en virksomhed som Alm. Brand: ”Som et ansvarligt forsikringsselskab vil vi være med til at løfte den vigtige opgave med at sikre handling og har blandt andet også sat konkrete målsætninger for at nedbringe CO2-udledningerne fra vores egen drift og vores investeringer.”

Som det eneste finansselskab opnår Alm. Brand nul point i vores Tax Governance Rating. I forbindelse med vores dataindsamling var vi ikke i stand til at finde selskabets skattepolitik, der hverken dukker op via en simpel Google-søgning eller er at finde på selskabets hjemmeside under governance sammen med selskabets andre relevante politikker, som eksempelvis koncernpolitik for det underrepræsenterede køn, politik for dataetik, koncernpolitik for bæredygtighed og politik for aktivt ejerskab.

Desuden responderede Alm. Brand ikke på vores henvendelse inden udgivelsen af vores Tax Governance Rating i foråret, hvoraf det fremgik, at selskabet var blevet tildelt nul point blandt andet på grund af manglende skattepolitik.

I forbindelse med denne ESG-Rating har Alm. Brands presseafdeling imidlertid gjort os opmærksomme på, at selskabet rent faktisk har offentliggjort en skattepolitik – alligevel har vi valgt at holde fast i vores oprindelige bedømmelse, hvilket der er tre grunde til:

Først, Alm. Brands skattepolitik er ualmindelig tyndbenet og kan dårligt siges at leve op til vores krav til en skattepolitik: Den skal som minimum bidrage med oplysninger om selskabets ”tilgang til governance og tax risk management” – som vi skriver i guiden til vores skatte-rating.

For det andet: Ved ikke at placere skattepolitikken under governance-rubrikken sammen med de andre relevante politikker signalerer Alm. Brand, at skattepolitikken ikke er en del af governance-dagsorden. For det tredje sendte vi i god tid inden offentliggørelsen af vores Tax Governance Rating en mail til presseafdelingen, hvoraf det klart fremgik, at vi ikke havde kunne finde selskabets skattepolitik, og Alm. Brand reagerede ikke på vores henvendelse.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrev ESG-Rating bygger på resultaterne fra tre af ØU Samfundsansvars store årlige undersøgelser. Hvert målepunkt dækker et af bogstaverne i ESG:

E: Antal point i året udgave af ØU Klima Rating

S:  Kvindeandel i bestyrelsen i årets udgave af ØU Mangfoldighedsundersøgelse

G: Antal point i årets udgave af ØU Tax Governance Rating

I forbindelse med de tre undersøgelser (klima, mangfoldighed og tax), der alle tager udgangspunkt i virksomhedernes egne officielle rapporter, har virksomhederne i god tid inden udgivelsen fået tilsendt de for undersøgelsen relevante oplysninger, som ØU har identificeret. En del virksomheder har benyttet lejligheden til at kommentere vores tal.

De tre undersøgelser udgives løbende i perioden fra midt marts til og med oktober – og det er de relevante oplysninger på dataindsamlingstidspunktet for den pågældende rating, der tæller i årets ESG-Rating. Det betyder, at hvis en virksomhed eksempelvis har ændret kønssammensætningen i bestyrelsen efter deadline for dataindsamlingen for ØU Mangfoldighedsundersøgelse, så er denne ændring ikke inkluderet i pointtildelingen i ØU ESG-Rating. Det samme gælder, hvis en virksomhed har udgivet eller justeret sin skattepolitik efter deadline for dataindsamlingen for ØU Tax Governance Rating.

Indrømmet, vores rating er ikke perfekt. For det første dækker den langt fra alle relevante ESG-områder, eksempelvis indgår virksomheders arbejde med biodiversitet og arbejdstagerrettigheder ikke i ratingen. For det andet er målepunkt 2 – der omhandler kønsdiversitet i bestyrelser – ret skrøbeligt i den forstand, at et selskab her kan opnå en høj score, selvom resten af organisationen ikke er særlig mangfoldig på hverken køn eller andre relevante områder. Det vil vi forsøge at styrke fremadrettet.

Det sagt, så indebærer vores tre udvalgte målepunkter, at det kræver en seriøs tilgang til bæredygtighed og transparens at opnå en topplacering i ØU ESG-Rating. På samme måde vil en bundplacering i vores rating som hovedregel betyde, at man som virksomhed ikke har ordentligt styr på sin ESG-butik.

De tre store årlige undersøgelser   

Økonomisk Ugebrevs årlige Klima Rating gør status over de store danske selskabers aktuelle evner til at levere klimaresultater, baseret på seks konkrete målepunkter. Samlet set kan virksomheder opnå 13 point – en udførlig guide til ØU Klima Rating findes her.

Økonomisk Ugebrevs årlige mangfoldighedsundersøgelse omhandler kvindeandelen i danske selskabers topledelse og bestyrelse – i ESG-Ratingen er det sidstnævnte, der tæller. Beregning af point for kønsdiversitet i bestyrelser: 50% kvinder eller derover: 9 point; 45-49% kvinder: 8 point; 40-44% kvinder: 7 point; 35-39% kvinder: 6 point; 30-34% kvinder: 5 point; 25-29% kvinder: 4 point; 20-24% kvinder: 3 point; 15-19% kvinder: 2 point; 10-14% kvinder: 1 point; 0-9% kvinder: 0 point.

Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating giver indblik i danske virksomheders skattetransparens. Ratingen består af syv målepunkter. Samlet set kan virksomhederne opnå 12 point (hvilket forhøjes i 2024 til 14 point) – en udførlig guide til 2023-ratingen findes her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank