Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Schouws cash flow fra driften op i nye luftlag

Steen Albrechtsen

torsdag 21. december 2023 kl. 11:40

Schouw fokuserer på indtjening fremfor vækst

Efter en lang periode med stigende arbejdskapital og rentebærende gæld, var der i Q3-regnskabet endelig bedring at spore i Schouws pengestrømme. Det kan være forklaringen på den meget positive kursudvikling i Schouw-aktien efter kvartalsregnskabet. Forudgående for regnskabet havde ledelsen opjusteret helårets EBITDA-forventning, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.

Egentlig burde Q3-regnskabet fra Schouw ikke have udløst den store overraskelse på aktiemarkedet, fordi ledelsen allerede forinden havde udmeldt en opjustering af årsforventningen til overskuddet. Ledelsen havde præciseret 2023-omsætningen til 36,5-37,8 mia. kr. fra 36,6-38,3 mia. kr. og løftet EBITDA-forventningen fra 2.480-2.730 mio. kr. til 2.625-2.795 mio. kr.

At omsætningen er lidt nedadgående, samtidigt med at indtjeningen går op, er naturligvis interessant. Det dækker primært over ændringer i råvarepriser, som har stor betydning for selskabets omsætning og langt mindre betydning for bundlinjen.

Overraskende nok gav resultatopjusteringen ikke anledning til nogen væsentlig kursstigning, selvom aktien siden 1. august var faldet med næsten 20 pct. fra 540 til 450. I dagene efter opjusteringen nåede aktien kun et niveau omkring 470, men da selve regnskabet så kom, gik der ikke lang tid, førend aktien lå helt oppe omkring 525. I regnskabet var der mindst ét nyt væsentligt tal som sikkert løftede aktiekursen: Selskabets cash flow blev efter et par svære kvartaler voldsomt forbedret, og det er noget, aktieanalytikerne lægger meget vægt på. Cash flow fra driften var positiv med hele 1,49 mia. kr. i 3. kvartal, mens det for årets første ni måneder kun var på 1,75 mia. kr.

Investorerne har ventet på en forbedring i selskabets cash flow efter de senere års store investeringer og opkøb, hvor den nettorentebærende gæld steg til 5,7 mia. kr. svarende til to gange EBITDA-resultatet. I sig selv er det ikke eksorbitant gearing, men det er noget højere end det niveau omkring én, som har været normen de senere år. En nylig refinansiering af 225 mio. euro til investorer primært syd for grænsen (på det internationale Schuldschein-marked) tæller også positivt i synet på selskabets gældsstruktur.

I 3. kvartalsregnskabet er arbejdskapitalen opgjort til 6,7 mia. kr., og noget tyder på, at det endelig begynder at gå den rigtige vej. Det blev dog også præciseret, at investorerne nok ikke skal have alt for høje forventninger til årets sidste kvartal.

En delforklaring er de senere års pres på forsyningskæderne, som har øget varelagre m.v., ligesom omkostningsinflationen også har været med til at trække arbejdskapitalen op. Ikke mindst fordi en stor del af Schouws virksomheder har store råvareandele i deres produktion, og stigende råvarepriser lægger pres på arbejdskapitalen. Det står også klart, at koncernens finansielle styrke til tider har været brugt som et salgsparameter i nogle af dattervirksomhederne, som har kunnet tilbyde kunderne længere kredittider.

Arbejdskapitalen er også belastet af den store aktivitetsstigning. Omsætningen er øget til 37 mia. kr. mod 32 mia. kr. i 2022 og 24 mia. kr. i 2021, mens EBITDA fra 2019-2022 har svinget omkring 2,0-2,2 mia. kr. og altså nok er lidt bagud i forhold til aktivitetsstigningen.

Schouws ledelse fortalte på telefonkonferencen, at konsolidering og gældsnedbringelse nu står på agendaen, førend der bliver tænkt på markante udbytteløft og store aktietilbagekøbsprogrammer. Selskabet lancerede i kølvandet på regnskabet et mindre tilbagekøbsprogram på 75 mio. kr. eller lidt over 0,5 pct. af selskabets markedsværdi på 13,5 mia. kr. Det ligger formentlig i kortene, at Schouw prioriterer, at udbyttet i lighed med tidligere bliver løftet med en eller to kroner i 2024.

Det blev også signaleret, at næste år måske ville byde på flere opkøbsmuligheder – underforstået at prisen på virksomheder er kommet noget ned på jorden igen, bl.a. som følge af rentestigningerne. Via en konsolidering og nedbringelse af gearingen over det kommende år bliver man også helt naturligt bedre i stand til at foretage opkøb, hvis muligheder skulle dukke op.

Ved den aktuelle kurs er markedsværdien ca. 13,5 mia. kr. og omkring 12,5 mia. kr., når man fratrækker selskabets beholdning af egne aktier på ca. otte pct. Med udsigt til en bundlinje, der nærmer sig én mia. kr., er det ikke nogen aggressiv prissætning, men koncernens overskudsgrader i sig selv er ikke imponerende i øjeblikket.

SA og/eller nærtstående har private aktier i selskabet

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank