Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Guide: Bestyrelsens fokuspunkter i 2024

Maria

torsdag 08. februar 2024 kl. 17:40

Guide: Bestyrelsens fokuspunkter i 2024

2023 har, på samme måde som de foregående år, været et turbulent et af slagsen. Geopolitiske uro­ligheder, skærpede ESG-krav og klimarelaterede ud­fordringer, sociale mediers påvirkning af virksom­hedskommunikation og generativ AI’s kommercielle betydning er alle temaer, bestyrelsen bør interessere sig for i det nye år. 2024 forventes at være mindst lige så udfordrende som det forgangne år. PwC peger på fem tendenser, der kommer til at have ekstra stor be­tydning for governance i 2024.

1) Et ustabilt geopolitisk mil­jø. Geopolitiske spændinger skaber usikkerhed i verden, især med konflikter som kri­gen i Ukraine og det, der foregår i Israel og Gaza.

Ledere står overfor udfordringen med at lægge stra­tegier i det komplekse miljø. Scenarie- og kriseplanlæg­ning er afgørende for at afklare risici og muligheder samt mindske potentielle trusler. Det kræver forberedelse og et fokus på modstandsdygtighed for bedst muligt at kunne håndtere den uforudsigelige fremtid.

Briefinger om geopolitik kan hjælpe ledere med bedre at forstå, hvordan disse komplekse faktorer påvirker stra­tegier både på kort og lang sigt.

2) Betydningen af ESG-økonomi. Virksomheders fo­kus på bæredygtighed er i høj grad blevet drevet af com­pliance og regler, men nu er der en stigende opmærksom­hed på at måle effekten af de bæredygtige tiltag. At se på ESG i et bredere perspektiv end blot regulativt.

Skiftet er kommet i kølvandet på den evigt stigende in­teresse, der gør, at ESG nu også har effekt på bundlinjen. Bestyrelser er derfor i gang med at se på, hvordan man generelt kan blive mere bæredygtig og hvilken effekt, det vil have økonomisk.

Det er ikke længere tilstrækkeligt, at ledelsen blot fast­sætter ESG-mål. Bestyrelser skal stille konkrete økonomi­ske spørgsmål og overvåge ESG-rapportering, kontrol og processer. De skal se fremad og se muligheder. Med flere reguleringer undervejs bliver det afgørende for at navige­re i den stigende betydning af ESG-økonomi.

3) Stigende aktionæraktivisme. Aktiviteten blandt aktionærer, der kræver etisk handling fra virksomheder­ne, stiger.

Ved at være opmærksom på tendenser indenfor akti­visme kan virksomheder proaktivt takle problemstillinger, der tiltrækker opmærksomhed.

Disse udfordringer fortjener opmærksomhed og bør afspejles i virksomhedens strategi. For at imødekomme aktionærerne bør bestyrelsen aktivt engagere sig for at skabe en åben dialog og forstå deres perspektiver.

Dette er afgørende for at håndtere den stigende kom­pleksitet af aktionæraktivisme og sikre, at virksomheden bevæger sig i en retning, der er i overensstemmelse med både dens egne værdier og aktionærernes forventninger.

4) Integration af strategi og risikostyring. I en ver­den, hvor risikolandskabet ændrer sig hurtigere og mere dramatisk end nogensinde før, kræver det, at man holder sig opdateret konstant. Nye teknologier og geopolitiske kriser bringer både risici og muligheder – og de bør in­tegreres i strategien. Risikostyring bør konsekvent være en central del af dagsordenen, især med fokus på mod­standsdygtighed.

Man bør forsøge at se udfordringer som muligheder. Et skift fra et defensivt til et offensivt mindset. En krise kan også være en strategisk mulighed for at styrke virksomhe­dens position, hvis man tager de rette briller på.

Det kræver selvfølgelig, at man har den rette ledelse til at beskytte virksomheden og samtidig skabe den strategi­ske værdi. Dette integrerede syn på strategi og risikosty­ring er nøglen til at navigere i et meget komplekst marked.

5) Øget fokus på bestyrelseskultur. I sidste ende er bestyrelsens evne til at være effektiv afgørende, uanset emnerne der diskuteres. Det kræver en sund bestyrelses­kultur og stærk kommunikation at kunne træffe velinfor­merede beslutninger. Bestyrelser bør nøje evaluere deres egen kultur for at sikre, at de drager fordel af alles erfaring og stiller relevante spørgsmål.

I komplekse og kritiske perioder er det afgørende at inddrage alle stemmer. Hvis der ikke allerede er en vur­deringsproces på plads, bør man kraftigt overveje at im­plementere den for at identificere og dække eventuelle mangler i kompetencer og færdigheder. Dette øgede fo­kus på bestyrelseskultur er afgørende for at sikre en effek­tiv og dynamisk ledelse.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank