Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Össur overgår forventninger, men er dyr på kort sigt

Bruno Japp

torsdag 08. februar 2024 kl. 11:55

Össur overgår forventninger, men er dyr på kort sigt

Össur overgik de indledende forventninger til 2023 mht. omsætning, og EBITDA-marginen endte indenfor rammerne af det forventede interval. Forventningerne til 2024 fortæller om fortsat vækst i både omsætning og indtjening i det kommende år. Gældsætningen i forhold til indtjeningen er dog stadig forholdsvis høj.

Össur øgede omsætningen i 2023 med 9 pct. gen­nem organisk vækst, og dermed leverede man en højere vækst end forventet ved årets start. Her lød forventningerne på en organisk vækst i intervallet 4-8 pct. mod 4 pct. i 2022.

På indtjeningssiden var resultatet tilfredsstil­lende uden at imponere. Med en EBITDA-margin før særlige poster på 18 pct. endte man i intervallet 17-20 pct., som var den indledende forventning. For det kommende år forventer man at forbedre dette nøgletal til intervallet 19-20 pct., men til gengæld budgetteres kun med en organisk vækst på 5-8 pct. i forhold til de realiserede 9 pct. i 2023.

Hvis vi sammenligner forventningerne i de to seneste årsregnskaber, er der dog tale om større indledende forventninger til både omsætning og indtjening end for et år siden. Investorerne reage­rede da også positivt på regnskabet.

Det var dog kun i forholdsvis beskeden grad, og det skyldes dels, at Össur er en forholdsvis dyr ak­tie målt på nøgletal, så forventningen om en solid vækst er allerede indregnet i aktiekursen.

Et andet element, som kan holde aktiekursen tilbage, er Össurs forhold mellem gæld og indtje­ning. Nøgletallet Net Interest Bearing Debt (NIBD)/EBITDA nåede i 2023 op på 3,2 og dermed over øverste grænse i Össurs finansielle målsætning om at ligge i intervallet 2,0-3,0.

I 3. kvartal 2023 lykkedes det lige akkurat at få NIBD/EBITDA ned på 2,9 og dermed tilbage i inter­vallet, og i årsregnskabet 2023 er tallet reduceret yderligere til 2,8. Det er stadig et højt tal i øverste del af selskabets målsætningsinterval, og det oply­ses tilmed, at nøgletallet forventes at være ”slightly above” den øverste grænse på 3,0 efter et tilkøb af virksomhed i januar.

I den forbindelse er det dog værd at bemærke, at Össur ejes 52 pct. af William Demant Invest som en strategisk langsigtet investering. Össurs hoved­aktionær ejer bl.a. også 55-60 pct. af Demant og 42 pct. af Jeudan, så Össurs finansielle bagland er så stærkt, at en høj gældsætning på ingen måde er en trussel mod selskabets overlevelse.

Det betyder dog ikke, at den er ligegyldig for de ikke-strategiske aktionærer. De oplevede således i efteråret 2022, at et aktietilbagekøbsprogram på 10 mio. USD blev standset, da ledelsen med rettidig omhu valgte at fokusere mere på forholdet mellem gæld og indtjening end på udlodning til aktionæ­rerne. I det nye årsregnskab oplyses, at man pga. det aktuelle NIBD/EBITDA fastholder den ”midler­tidige pause” i aktietilbagekøbsprogrammet. Der udbetales heller ikke udbytte.

Den beslutning kan der ikke indvendes noget mod, men på kort sigt kan den manglende udlod­ning til aktionærerne lægge et loft over aktiekur­sen. Vi ser ikke noget nævneværdigt kurspotentiale i Össur på kort sigt.

Bruno Japp

Konklusion

Aktuel kurs 30,9

Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold

Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 29,2

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.

Össur - aktuelle signaler

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank