Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Overreaktion på Demants salg af Communications

Bruno Japp

fredag 16. februar 2024 kl. 11:55

Overreaktion på Demants salg af Communications

Demants årsregnskab 2023 i tirsdags blev overskygget af en børsmeddelelse mandag aften, hvor Demant åbnede muligheden for et salg af Communications-divisionen. Det kvitterede investorerne for ved at sende Demants aktiekurs op med 9,1 pct. i løbet af tre kvarter, da børsen åbnede tirsdag morgen.

Stigningen kan principielt være udløst af enten årsregnskabet, Communications-meddelelsen eller en kombination af disse.

Men Demants driftsresultat (EBIT) på 4148 mio. kr. endte i den nederste halvdel af intervallet 4050-4350 mio. kr. fra 3. kvartalsregnskabet. Samtidig er den forventede fremgang til niveauet 4600-5000 mio. kr. i 2024 gradvist indarbejdet i aktiekursen i kraft af en kursstigning på 25,7 pct. siden starten af november. Det må derfor betragtes som overvejende sandsynligt, at kursstigningen blev udløst af det mulige salg af Communications.

Et sådant salg giver da også ved første øjekast god mening. Mens Hearing Healthcare divisionen leverede en organisk vækst på 14 pct. og en bruttomargin på 75,6 pct. i 2023, var de tilsvarende tal for Communications minus 19 pct. i organisk vækst og 26,6 pct. i bruttomargin.

Men der er nogle forhold, som en investor bør være opmærksom på, inden han lægger aktien i porteføljen. Først og fremmest må det slås fast, at Communications faktisk ikke er solgt endnu og ikke nødvendigvis bliver det.

Helt i stil med Demants traditionelle behandling af Fondsbørsen som et marketingsmedie, er børsmeddelelsen nærmest formuleret som en lyserød salgstale for Communications, og man fristes til at spørge, hvorfor de så ikke beholder forretningen?

Det gør de muligvis også, for indtil videre er der kun tale om et ”review of strategic options”.

På baggrund af de ovenfor nævnte tal tilslutter vi os dog den almindelige opfattelse af, at der højst sandsynligt bliver tale om et salg.

Det er imidlertid ikke ubetinget positivt. For selvom det er rart at komme af med en forretning, som man ikke er lykkedes med, skaber det på investors side af bordet en vis skepsis mht. to forhold:

Set bagud trækker det ned i bedømmelsen af selskabets ledelse, at man ikke har været i stand til at få Communications under kontrol. Mens Hearing Healthcare har øget både omsætning og indtjening de seneste tre år, har Communications vendt et beskedent overskud til et stigende trecifret millionunderskud og en konstant faldende omsætning.

Fremadrettet betyder et salg af Communications ganske vist, at man skaffer sig af med en forretning, som på kort sigt er en dødvægt. Men man afskriver også sig selv deltagelse i et potentielt attraktivt vækstmarked, som der allerede er investeret store ressourcer i gennem de seneste år.

Communications har en forholdsvis beskeden størrelse i forhold til Demant-koncernens omsætning og indtjening, og selvom et salg både kan frigive ressourcer og fjerne et underskud fra koncernregnskabet, berettiger et eventuelt salg ikke til den markante kursstigning.

Det gør Demants kerneforretning derimod, og vi anser nu aktien for at være fair prissat.

Bruno Japp

Konklusion

Aktuel kurs 359,60
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 359

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Demant - aktuelle signaler

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank