Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

DSV sætter ny høj standard for klimavægt i topchefbonus

Claus Strue Frederiksen

onsdag 28. februar 2024 kl. 17:55

DSV afslutter fem måneders kursfald

På en generalforsamling i 2021 blev det vedtaget, at DSV-topledelsens bonusprogram skal indeholde kli­makomponenter. Ifølge transportgigantens nyligt ud­givne vederlagsrapport er klimavægten siden blevet øget til 50 pct. af de kortsigtede bonusmål. Bestyrel­sesformand kalder det ”en helt naturlig udvikling”.

Med en samlet CO2-udledning på knap 16 mio. tons indtog DSV sidste år fjerdepladsen over de mest klimatunge C25-selskaber, kun overgået af Danske Bank, FLSmidth og Mærsk. Hvilken placering DSV får i år er endnu for tidligt at sige. Men den danske transportgigant har det seneste år formået at reducere CO2-aftrykket til 12,7 mio. tons, svarende til en reduktion på 21 pct.

CO2-reduktionen kommer ikke ud af den blå luft. DSV har de seneste år søsat en række grønne initiativer, som også er knyttet til topledelsens bonusprogram. DSV’s top­ledelse består af CEO Jens H. Lund og CFO Michael Ebbe (Jens Anders Bjørn har også fået bonus, men er efterføl­gende fratrådt som CEO).

En central rolle

Af transportgigantens seneste vederlagsrapport fremgår det, at klima spiller en meget central rolle i topledelsens variable aflønning. Mens indtjening og aktiekurs hver vægter 25 pct, udgør klimaresultater den resterende halv­del af bonusprogrammet.

DSV er dog langt fra ene om at inkludere klimakompo­nenter i topledelsens bonusprogram. Som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs seneste kortlægning, indgår klima­komponenter i næsten halvdelen af danske large cap-sel­skabers bonusprogrammer for topledelsen. DSV udmær­ker sig dog ved at tildele klima en væsentlig større rolle i bonusprogrammet end de fleste andre store danske virk­somheder. Til sammenligning udgør klimakomponenter en tredjedel af topledelsens langsigtede bonusprogram i Rockwool, og for Mærsks vedkommende er det 7 pct.

At klimaresultater vægter halvdelen af bonusprogram­met i DSV er da også nyt. I 2022 blev klimakomponenter for første gang introduceret i programmet med en vægt på 20 pct. for grønne tiltag. Den andel er altså nu steget til 50 procent i 2023.

Ifølge bestyrelsesformand Thomas Plenborg skyldes inklusion af klima i bonusordningen, at klimaindsatsen i DSV er forankret hos topledelsen:

”I DSV er bæredygtighed et centralt element i vores koncernstrategi, og vi har sat ambitiøse målsætninger for vores CO2-reduktion frem mod 2030 og – ikke mindst – et mål om klimaneutralitet i 2050. Indsatsen er forankret hos direktionen. Og i bestyrelsen synes vi, det er helt naturligt, at bæredygtighed indgår som en komponent i det variable vederlag,” siger Thomas Plenborg til Økonomisk Ugebrev.

Ifølge vederlagsrapporten blev topledelsen i 2023 kon­kret målt på, hvorvidt den var i stand til at etablere en grøn omstillingsplan, der gør selskabet i stand til at nå sine 2030-klimamål. Topledelsen indfriede bonusmålet.

Den nye klimaplan indeholder fire omstillingsstrate­gier, der skal bidrage til at nedbringe DSV’s klimaaftryk. Hovedpunkterne er: Energieffektivisering og optimering, udfasning af fossilt brændstof i transportforretningen, produktion af vedvarende energi samt udbygning af grøn infrastruktur og innovation og partnerskaber.

Baggrund og klimahistorik

DSV har, som nævnt, det seneste år reduceret sit samlede CO2-aftryk markant, men går man længere tilbage, er af­trykket dog steget. I 2019 var selskabets samlede CO2-af­tryk på 8,9 mio. tons, altså en stigning på 43 pct. Den krafti­ge stigning skyldtes dog hovedsageligt opkøb af Agility GIL.

Da DSV udliciterer hovedparten af transportopgaverne til underleverandører, er selskabets direkte CO2-udled­ninger, det såkaldte scope 1, relativt begrænset. Den klart største post i klimaregnskabet er derfor udledningerne fra værdikæden, det såkaldte scope 3, som for DSV’s vedkom­mende inkluderer eksterne transportpartnere.

Beslutningen om at integrere klimakomponenter i top­ledelsens bonusprogram blev truffet på en ekstraordinær generalforsamling i 2021.

Bestyrelsens arbejde med detaljerne udmøntede sig i, at der i topledelsen 2022-bonusprogram indgik en klima­komponent med 20 pct. vægt. Bonussen ville blive udløst, hvis topledelsen i 2022 succesfuldt formåede at sætte en ny CO2-baseline tilknyttet et 2030-reduktionsmål.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank