Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Lykkes det amerikanske gennembrud for Acarix i 2024?

Steen Albrechtsen

torsdag 28. marts 2024 kl. 11:40

Lykkes det amerikanske gennembrud for Acarix i 2024?

Efter en sygdomstvungen udskiftning i direktionen og en overstået emission er der igen lidt ro om Acarix. Muligheden er bestemt til stede for, at det positive newsflow på den aftalemæssige front fortsætter fra USA og løfter aktien, men så længe det ikke udmønter sig i konkret salgsfremgang, er det vigtigt for investor at kende sin besøgelsestid, inden man risikerer at blive overrumplet af en ny (fortegnings-) emission. Et pænt insiderkøb fra den nye CEO styrker tiltroen til fremtiden en smule.

Acarix har ikke helt uventet haft gang i aktietrykkeriet de sidste par kvartaler og udover, at det er et lille tegn på, at kapitalmarkederne så småt er i bedring og ved at åbne moderat for de små selskaber, så giver det også Acarix lidt mere arbejdsro. Emissionerne over de seneste par år har i store træk været for små til for alvor at give selskabet arbejdsro, og vi skal desværre denne gang heller ikke langt frem i tid, førend kapitaludfordringen igen begynder at puste selskabet i nakken.

Selskabets fokus på USA har ikke endnu vist sig i resultaterne. Snarere tværtimod, for vi har over de sidste par kvartaler set en i bedste fald stagnering i de økonomiske nøgletal, hvor omsætningen har ligget flad. Endda var der i 4. kvartal tale om en relativ markant tilbagegang fra 1,65 til 1,17 mio. SEK, der sandsynligvis var drevet af et faldende salg i antal systemer, for antallet af solgte ”engangsplastre” (patches) var på 2.139 stk. mod 2.138 i samme kvartal året før. Acarix solgte i kvartalet kun 5 CADScor® Systems mod 13 sidste år.

Går vi et skridt dybere, var der underliggende tale om et faldende salg i Europa som en formentlig klar konsekvens af beslutningen om at nedprioritere den europæiske kommercialisering og rette alle ressourcer mod et amerikansk gennembrud, hvor vejen til tilskudsordninger og kommerciel succes kan være kortere. På den anden side var der fremgang i USA, men fra et ganske lavt niveau.

Zoomer vi lidt ud igen, står det klart, at omsætningen stadig er på et niveau, hvor selv store relative ændringer reelt set ikke gør nogen forskel i forretningen. Og slet ikke når man som Acarix har en omkostningsbase omkring 20 mio. SEK per kvartal.

Med de nævnte salgstal er det også klart, at den kasserede (og meget ambitiøse) 2024-målsætning om en omsætning på mindst 200 mio. SEK og 3.000 solgte systemer er milevidt fra at blive indfriet. Det var en målsætning, der blev fastholdt så sent som i prospektet ved fortegningsemissionen i slutningen af 2022, men som altså sidenhen blev droppet.

Udover, at vi nu kan konstatere, at det klart var alt for optimistisk, så kan man omvendt også udlede, at der må være en sandsynlighed for, at vi pludselig kan komme til at se en ”ketchup-effekt” i salget længere fremme. Det er langt fra sikkert, men det er en mulighed, jo længere vi kommer frem i tid, og de første kunder i USA begynder en mere rutinemæssig brug. Her spiller tilskudsordninger også ind, og på det punkt har der tilsyneladende været noget forsinkelse i fremdriften i slutningen af 2023.

Acarix har bortset fra det meldt om flere fremskridt i USA i 2023, særligt indenfor VA-salgskanalen eller VA-sundhedssystemet. Altså den ”organisation”, der fokuserer på at tage sig af krigsveteraner. Indtil videre har det dog ikke udmøntet sig i nogen eksplosiv salgsvækst.

I første omgang handler det om, at få CADScor-systemerne ud til klinikker og hospitaler, og her vidner 41 solgte systemer i 2023 om, at det ikke går stærkt endnu.

En mere vigtig komponent i forretningsmodellen er at få kunderne til at bruge systemerne mere rutinemæssigt, så det vigtige salg af engangsplastre til brug for hver undersøgelse kommer i gang. Det er her, pengene ligger på sigt og ikke i salget af maskiner.

1. kvartalsregnskabet den 14. maj vil være den første – og samtidig relativt beskedne – mulighed for den nye CEO Aamir Mahmood til at sætte sit aftryk på resultaterne. Vi skal huske på, at han først tiltrådte 1. februar, efter den sygemeldte Helen Ljungdahl Round besluttede ikke at vende tilbage. Dermed har han kun lige haft 2 mdr. til at sætte sig ved rorpinden og begynde at lægge en ny kurs, men allerede på førstedagen var han med til at skaffe nye kapital.

US-investorer og insiderkøb

Efter 2023-emissionerne og inkl. den netop overståede warrants-emission er der 792 mio. udestående aktier. Hertil kommer dog yderligere 181 mio. aktier fra den i januar annoncerede rettede emission, der blev gennemført samtidig med ansættelsen af den nye amerikansk baserede CEO, som ifølge regnskabet også var væsentlig for, at emissionen på 33,7 mio. SEK samme dag overhovedet kunne gennemføres – i øvrigt til primært amerikanske investorer. Den nye CEO har i øvrigt her i marts selv købt 3,1 mio. aktier, hvilket alt taget i betragtning er et pænt signal og et tegn på tiltro til fremtiden.

Ved en kurs på 0,25 SEK er markedsværdien således rundt regnet 250 mio. SEK, hvoraf vi anslår, at der lige nu aktuelt er lidt over 50 mio. SEK i kassen. Det skulle gerne finansiere selskabet hen til det tidlige efterår, hvor også en ny tegningsperiode for TO3-warrants fra emissionen i efteråret 2023 kan udnyttes. Afhængig af udnyttelsesgraden og af aktiekursen til den tid kan de bibringe selskabet yderligere et 2-cifret millionbeløb. TO2-warrants gav 13,7 mio. SEK og blev kun udnyttet ca. 60 %, fordi aktiekursen kun lå omkring i intervallet 0,25-0,30 SEK i tegningsperioden.

Da man ikke kan regne en warrantudnyttelse i september som sikker, er det derfor ikke utænkeligt, at man allerede efter 1. kvartalsregnskabet vil hente yderligere kapital, hvis muligheden byder sig. Det kræver med tanke på historikken formentlig blot små beviselige fremskridt i USA eller håndfaste udmeldinger om fremskridt hen over resten af året.

Volatil aktie giver muligheder

Ser vi på historikken, er aktien ret volatil, og den mindste antydning af gode nyheder eller fremskridt har tidligere givet anledning til gode kurshop, mens emissioner som regel altid har fået aktien hurtigt ned på jorden igen et stykke tid senere.

Vi har ikke opgivet at se potentialet i forretningsmodellen udfolde sig endnu, for i modsætning til flere andre af de mindre selskaber, der prøver at bryde igennem med en diagnostisk test, så er der trods alt skabt et lille hul og nogle umiddelbart gode aftaler.

Med de seneste emissioner er der skabt en lille smule arbejdsro, som kan give plads til, at aktien kan tage en lidt mere spekulativ optur, hvis man over de næste par måneder kan vise nye fremskridt. Allerhelst på salget, men formentlig mere sandsynligt via nye tilskuds-, klinik- eller hospitalsaftaler.

Vi sætter et lidt spekulativt kursmål på 0,40 SEK, som modsvarer et kurspotentiale på over 50 % ved dagens kurs på 0,25 SEK. Følgelig berettiger det også kun til en spekulativ købsanbefaling med tilføjelsen om, at enhver profithjemtagning i niveauet 0,30-0,40 SEK nok er på sin plads, så længe selskabet ikke har løst sin mere langsigtede finansieringsudfordring eller vist en klar vej til cash break-even. Det har vi nemlig stadig til gode at se – efter vores vurdering.

Kurs på anbefalingstidspunkt: 0,25 SEK

Kursmål 0,40 SEK

Analysedato: 20. marts 2024

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Acarix.

Steen Albrechtsen

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Acarix 01

Acarix 02

Acarix 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank