Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ChemoMetec: Faldende kniv eller gylden mulighed?

Bruno Japp

fredag 29. marts 2024 kl. 11:55

ChemoMetec tættere på to vigtige produktlanceringer

ChemoMetec har oplevet et kursfald på over 20 pct. den seneste uge. Selvom det normalt er en god idé at undgå faldende aktier, har vi i Spekulationsporteføljen valgt at fordoble vores korte position i ChemoMetec. Læs her hvorfor.

ChemoMetec er faldet som en sten den seneste uge, hvor selskabet har mistet mere end 20 pct. af sin værdi. I sådanne tilfælde er grundreglen, at man som investor bør holde sig væk og ikke forsøge at købe en ”billig” aktie. I aktieverdenen sammenlignes det lidt poetisk med at forsøge at gribe faldende knive.

Alligevel fordoblede vi i onsdags ChemoMetecs position i Spekulationsporteføljen.

Vi er som udgangspunkt stor tilhænger af den nævnte regel, og derfor er der naturligvis en forklaring på, at vi i dette konkrete tilfælde valgte at bryde reglen. Der er faktisk flere forklaringer:

For det første kan den afgørende forklaring læses i tre børsmeddelelser fra i mandags. Her oplyste ChemoMetecs store aktionærer om deres køb af yderligere aktier i selskabet, som sendte ejerandelene over henholdsvis 5 pct. og 10 pct.

Invesco Ltd. og AIM International Mutual Funds (Invesco International Mutual Funds) øgede ejerandelene til ”over 5 pct.”, mens BlackRock Investment Management (UK) øgede ejerandelen fra under 10 pct. til 12,56 pct.

Invesco Ltd. er et amerikansk kapitalforvaltningsselskab med AuM (Assets under Management) ultimo februar for 1630,9 mia. USD, mens BlackRock er verdens største kapitalforvalter med AuM for 10.000 mia. USD ultimo 2023.

For det andet er et kursfald på over 20 pct. ikke nødvendigvis så alvorligt, som det isoleret set virker. For at bedømme betydningen heraf er det nødvendigt at se på, hvordan markedet normalt behandler aktien. Her viser det sig, at ChemoMetecs kursbevægelser ofte har været særdeles voldsomme. F.eks. steg kursen med 35 pct. i løbet af få dage i starten af marts.

Store kursudsving er ikke ualmindelige for aktier, hvor kursen i høj grad er baseret på forventninger til en fremtidig indtjening, som er mere usikker end normalt. Og det er netop tilfældet for ChemoMetec, hvilket fremgår af selskabets høje nøgletal. Eksempelvis er det forventede Price/Earnings for 2024 39.

For det tredje bliver nøgletallene ekstra interessante, hvis vi kigger bagud i tiden. Selvom en Price/Earnings på 39 og en Kurs/Indre værdi på 10,8 er høj, så er det ingenting i sammenligning med de samme tal for fire år siden. I 2020 var Price/Earnings således 166, mens Kurs/Indre værdi var 55,4.

Det betyder ikke, at ChemoMetec er blevet en billig aktie, for nøgletallene er stadig høje. Men den nærmest absurde værdiansættelse, som forventningerne til selskabets fremtidige indtjening medførte for blot få år siden, er i dag bragt tilbage i en mere realistisk verden.

For det fjerde ligger der en betydelig kurstrigger i shorthandlernes holdning til ChemoMetec. Aktien har i lang tid været blandt de mest shortede børsnoterede aktier. Altså lånt og derefter solgt af spekulanter, som satser på at kunne købe aktierne tilbage til en lavere kurs, inden de skal levere de lånte aktier tilbage.

P.t. er lidt over 8 pct. af ChemoMetecs aktiekapital under kontrol af shorthandlere, som på et tidspunkt bliver nødt til at købe aktierne tilbage.

Her ligger der imidlertid et væsentligt usikkerhedselement i forbindelse med den aktuelle kurs på ChemoMetecs aktier. For hvad nu hvis shorthandlerne er uenige med BlackRock m.fl. i, at tidspunktet for at købe aktien er rigtigt? Hvad nu, hvis de tværtimod mener, at kursen vil falde endnu mere?

I så fald bliver det en kamp mellem de store elefanter på savannen, hvor nogen (shorthandlerne) sælger ChemoMetec-aktier, mens andre (BlackRock m.fl.) køber op. Det er umuligt at sige i hvilken retning, det vil sende kursen på kort sigt. Og derfor pointerer vi, at et køb af ChemoMetec på kort sigt bør betragtes som meget spekulativt.

Men det bør også nævnes, at hvis shorthandlerne på kort sigt vinder kampen, og kursen falder yderligere, så øger det den mængde ChemoMetec-
aktier, som shorthandlerne på et tidspunkt er nødt til at købe for at lukke shortpositionen. En faldende kurs på kort sigt kan altså skubbe en stigende efterspørgsel foran sig.

Konklusion

Aktuel kurs 420,20
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 357

Bruno Japp

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank