Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Københavns Lufthavne: Rekordomsætning i sigte, men gæld tynger

Bruno Japp

fredag 12. april 2024 kl. 11:55

Københavns Lufthavne: Rekordomsætning i sigte, men gæld tynger

Københavns Lufthavne har haft et succesfuldt 2023 med en omsætningsvækst på 15 pct. og et resultat før skat på 398 mio. kr. Omsætning og indtjening er dog stadig under niveauet før coronaen, og nu skal en gæld på 2 mia. kr. til finansiering af coronakrisen betales tilbage.

Københavns Lufthavne (KBHL) startede året med forventning om en vækst i omsætningen på mere end 10 pct. og et resultat før skat på 150-200 mio. kr. Det gik imidlertid langt bedre, og efter to opjusteringer endte året med en omsætningsvækst på 15 pct. og et resultat før skat på 398 mio. kr.

Inden begejstringen bliver for stor, bør det gode resultat dog sættes i perspektiv: Trods den tocifrede vækst var omsætningen i 2023 på 4061 mio. kr. stort set på decimal den samme som i 2015. Og 8 pct. lavere end gennemsnittet for perioden 2016-2019, hvor den lå stabilt omkring 4400 mio. kr.

For indtjeningen er billedet af en økonomi, som langt fra er nået i mål, endnu tydeligere. Resultatet før skat på 398 mio. kr. er markant lavere end det overskud på ca. 1,5 mia. kr., som KBHL leverede, før coronaen trak tæppet væk under lufthavnens eksistensgrundlag. Nemlig passagererne.

Der var 26,8 mio. kr. passagerer i 2023, og det svarer ret nøjagtigt til 2015, hvor man havde 26,6 mio. passagerer. Dermed mangler man 3,7 mio. passagerer for at nå niveauet, før coronaen slog til.

Det mål forventer man stort set at nå i 2024 med 29 mio. passagerer, og det forventes at løfte omsætningen med 20 pct. Dermed lægges der op til et rekordår for KBHL på omsætningssiden, og det trækker indtjeningen med op.

Resultatet før skat forventes således at tage et gevaldigt hop til niveauet 1150-1350 mio. kr. og dermed nærme sig niveauet fra anden halvdel af 2010’erne.

I den forbindelse bør det bemærkes, at fremgangen sker på trods af et væsentligt problem, som ikke fandtes før coronaen. Nemlig krigen mellem Rusland og Ukraine. Det oplyses, at krigen har lukket det russiske luftrum, og de europæiske luftfartsselskaber er derfor nødt til at flyve enten nord eller syd udenom Rusland. Det gør det på nuværende tidspunkt vanskeligt at etablere nye ruter til Asien.

Som investor kan man have dette sandsynligvis midlertidige problem i tankerne som en potentiel væksttrigger på lidt længere sigt.

KBHL er endnu ikke kommet sig helt efter den dramatiske effekt af coronaen, som i starten af 2021 reducerede passagerantallet med 91 pct. Men der er ikke langt igen, før situationen må betegnes som normaliseret.

Set fra investorside er der imidlertid et problem, som først nu kan adresseres. Nemlig tilbagebetalingen af de 2 mia. kr., som KBHL lånte under coronakrisen for at holde lufthavnen i gang som en del af landets kritiske infrastruktur.

Den gæld skal tilbagebetales samtidig med, at der fortsat skal investeres i udvikling af lufthavnen. De kommende år er der derfor ikke udsigt til, at aktionærerne får del i det stigende overskud.

Når det sammenholdes med den aktuelle globale usikkerhed, anser vi på kort sigt aktiekursen for at være for høj.

Konklusion

Aktuel kurs 5140
Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 4640

Bruno Japp

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Københavns lufthavne

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank