Danske Banks regnskab for årets første kvartal kom meget tæt på det, analytikerne havde forventet. Eneste to nedslagspunkter er lidt lavere nettorenteindtægter end forventet, og også lavere tabshensættelser på erhvervsudlån. Privatkundeforretningen ser derimod jernstærk ud, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang.
Danske Bank missede på analytikernes forventning til nettorenteindtægter, der i kvartalet landede på 9142 mio. kr. mod forventningen på 9242 mio. kr.
Nettorenteindtægterne var en spids højere end i sidste kvartal 2023, og dermed leverede Danske Bank bedre end de fleste andre banker, som har leveret faldende nettorenteindtægter i forhold til det foregående kvartal. Analytikerne havde altså sat barren relativt højt i 1. kvartal, måske på grund af bankens efterslæb på øgede renteindtægter fra beholdningen af obligationer til udløb.
Under overfladen viste banken solid fremgang i nettorenteindtægterne fra privatkunderne, hvor banken i 1. kvartal kunne øge udlånsrenterne mere end indlånsrenterne. Banken oplyser, at der er sket en repricing af renterne, samt at det stabile rentemiljø har haft betydning for fremgangen i forhold til forrige kvartal.
For erhvervskunderne, både indenfor det brede businesssegment og large corporates, dykkede nettorenteindtægterne, dels på grund af pres på rentemarginalen, dels på grund af faldende udlån. Dette på trods af bankens strategiske ambition om at øge udlånet til erhvervskunder uden for landets grænser.
Om det brede erhvervssegment oplyses, at ”udlån til erhvervskunder viste et fald fra niveauet ultimo 2023 som følge af lavere udlånsvolumen og lavere udlånsmarginer, der var under pres fra stigningen i markedsrenterne” At der fortsat er markant større soliditet og lønsomhed i de private kunder kommer også frem i bankens udlånstabsmønster, der fortsat viser tilbageførsler af tidligere hensættelser på privatkundesegmentet. For koncernen som helhed blev der bogført tabshensættelser på 100 mio. kr., hvilket var betydeligt lavere end analytikernes forventning på 332 mio. kr.
Til gengæld viser privatkunderne stor styrke med bankens tilbageførsler på 256 mio. kr. som indtægter, hvorimod der var overraskende store tabshensættelser på 709 mio. kr. i businesssegmentet. Det er det højeste i over otte kvartaler efter stigende hensættelser de seneste fire kvartaler. Også hos de helt store erhvervskunder er der fortsat tilbageførsler, så umiddelbart er der størst svaghed at spore i det brede SMV-erhvervssegment.
Om hensættelsesudviklingen skriver ledelsen, at “Erhvervskunder havde højere nedskrivninger end i 2023 som følge af enkelte tilfælde i vores leasingorganisation samt allokering af reguleringer efter modelberegninger. Den underliggende kreditkvalitet var fortsat solid.”
Danske Bank-aktien dykkede fredag 5-6 pct. efter regnskabet, antageligt på grund af skuffelse hos analytikerne over, at banken ikke gennemførte det forventede aktietilbagekøb. Generelt ser det ud til, at de danske bankaktier er ved at tabe momentum i forhold til det europæiske Stoxx 600 Bank-indeks.
Konklusion
Aktuel kurs 193,65
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 226
Morten W. Langer
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.