Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Familiekontoret First Chair satser på vidensservice

Carsten Steno

tirsdag 07. maj 2024 kl. 17:25

Familiekontoret First Chair satser på vidensservice

First Chair har specialiseret sig i konsulentbranchen, hvor medarbejdernes viden er altafgørende. Et af de mere succesfulde porteføljeselskaber er Gorm x Envision, hvor Mona Juul tidligere var direktør, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne sjette artikel i serien om familiekontorer.

Mens jyske familiekontorer fortrinsvis investerer deres formuer i produktionsvirksomheder, satser familiekontorer med oprindelse i hovedstaden i højere grad på startups og virksomheder, der er baseret på immaterielle aktiver.

Et eksempel er familiekontoret First Chair Holding i Gentofte, der siden 2016 har investeret i en række konsulentvirksomheder inden for reklame og digital marketing, event-making, ledelses- og strategi-udvikling samt rekruttering.

First Chair Group, der har taget navn efter den engelske betegnelse for koncertmesteren i et symfoniorkester, er stiftet af brødrene Jens Frederik og Søren Michael Kofoed, henholdsvis 65 og 63 år.

Bedring af regnskabet

De har tjent deres formue i reklame- og PR-branchen. Bl.a. har de skabt ABC Public Relations, der senere blev solgt til den globale PR-virksomhed Hill & Knowlton. Porteføljen består i dag af reklamebureauet Envision og det digitale bureau Gorm Agency – nu sluttet sammen til én virksomhed, Gorm x Envision – eventvirksomheden Rodkjær Event, managementkonsulenterne A-2, search-virksomheden Unique Human Capital og konsulentvirksomheden Pluss Leadership.

First Chair Group-gruppen havde i regnskabsåret 2022/23 en bruttofortjeneste på 190 mio. kr. og et årsresultat på 17,7 mio. kr. Egenkapitalen er 56 mio. kr.

Indtjeningsmæssigt er en af de stærkeste virksomheder i porteføljen Gorm x Envision, der i det seneste regnskabsår kom ud med et plus på 13,2 mio. Den konservative partiformand Mona Juul var, inden hun gik ind i politik, i 11 år adm. direktør og partner i Envision. En anden velindtjenende virksomhed i First Chair Group-regi er A-2, der i det seneste regnskabsår gav et overskud på 8,5 mio. kr. på basis af en netto-omsætning på 74 mio. kr.

First Chair Group stiller fælles kontorfaciliteter, it-platforme og regnskabsfunktion til rådighed for porteføljeselskaberne. Desuden søger porteføljevirksomhederne at bistå hinanden, bl.a. på salgssiden med leads til mulige kunder.

CEO Jens Frederik Kofoed siger til ØU Finans, at fokus helt bevidst er på at drive vidensvirksomhed, hvor aktiverne primært består af den kundekreds, som virksomhederne betjener, og de medarbejdere, der løser opgaverne: ”Det er det, vi har gjort altid og ved mest om.”

At porteføljen består af vidensvirksomheder, afspejler sig også i familiekontorets opkøbsstrategi. Typisk fortsætter sælgerne som aktive i de virksomheder, der overtages, så man har en højere grad af sikkerhed for, at kundekreds og ansatte følger med i det nye ejerregi.

”Vi køber typisk 60 pct. af aktierne, med halvdelen udbetalt ved overtagelsen. Samtidig får sælgerne eller nye partnere, der træder ind, en minoritetspost og en earn-out. Man kan måske sige, at vi i første omgang betaler 30 pct. og siden spiller om resten,” siger Jens Frederik Kofoed.

Mens 2022/23 var et rigtigt godt år for First Chair Group, var de forrige to regnskabsår mere udfordrende. Primært på grund af covid-19, der f.eks. satte næsten al forretning i stå i First Chair Groups eventbureau.

”Medarbejderne er et afgørende aktiv i al vidensvirksomhed, så dem valgte vi at holde på under coronaen. Men det kostede selvfølgelig,” forklarer Jens Frederik Kofoed.

Afsæt i Christianshavns Video

First Chairs Groups dealflow er præget af jævnlige henvendelser om opkøbsmuligheder. Interessen samler sig om finansielt velkørende konsulentvirksomheder. Jens Frederik Kofoed og hans bror Søren interesserer sig dog også for startup-miljøet, men det sker uden for First Chair Group-regi.

Et andet eksempel på et familiekontor i hovedstaden, der investerer i startups med immaterielle aktiver, er 2L Kapital/Holding, der er stiftet af Lau Kristensen og Lars Erik Christensen. De etablerede i 90’erne Christianshavns Video, som senere blev til solgt til Blockbuster og derved skabte det økonomiske fundament for familiekontorets investeringer.

2L kapital har bl.a. investeret i softwarefirmaer som Legacy og Contract-book, der henholdsvis måler virksomheders CO2-aftryk og skaber overblik over kontrakter. En anden investering er i Get Why/Sonar, der arbejder med AI-generet indsigt i forbruger-adfærd.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank