Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tax governance rating 2024: mid cap haler ind på large cap

Claus Strue Frederiksen

onsdag 29. maj 2024 kl. 17:40

Tax rating top 50 unoterede: 3 af 4 har nu en skattepolitik

Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 viser, at de største selskaber i large cap fortsat er bedre til skattetransparens end de mellemstore mid cap-selskaber. Afstanden snævres dog ind, og i visse målepunkter ligger de to grupper på linje, eksempelvis i land-for-land rapportering. Ifølge Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam, viser Økonomisk Ugebrevs undersøgelse af de store og mellemstore børsnoterede selskaber, at ansvarlig skat er gået fra at være niche til at være mainstream.

I 2022 rapporterede 16 pct. af de danske mid cap-selskaber om deres land-for-land skattebetalinger, i år er andelen steget til 60 pct. Mid cap-selskaberne er på blot to år gået fra at halte langt bagefter til at komme op på siden af large cap-selskaberne i land-for-land rapportering.

I forhold til fuld land-for-land rapportering, hvor selskaber rapporterer om skattebetalinger for samtlige lande med aktivitet, er mid cap faktisk gået forbi large cap. Næsten hvert tredje mid cap-selskab oplyser om skattebetalinger for alle lande, for large cap er det nærmere hvert fjerde selskab.

Land-for-land rapportering er ikke det eneste område, hvor mid cap-selskaberne har forbedret sig markant. Også rapporteringen omkring aktiviteter i skattelylande er blevet bedre det seneste år. I 2023 oplyste 38 pct. af mid cap-selskaberne, om de har aktiviteter i skattelylande – i år oplyser 56 pct. af selskaberne herom.

Mid cap kommer derved op på siden af large cap i dette målepunkt. En meget stor andel – over 90 pct. – af både de store og mellemstore selskaber har endvidere offentliggjort en skattepolitik.

På visse punkter halter mid cap-selskaberne dog stadig langt efter large cap-segmentet. Mens hvert tredje large cap-selskab oplyser om brugen af konkrete skatteincitamenter ved at specificere mindst ét anvendt incitament i et konkret land, eksempelvis skatterabat i forbindelse med R&D i Danmark – er det kun knap hvert tiende mid cap-selskab, der rapporterer herom.

Også i forhold til rapportering omkring selskabets samlede skattebidrag, fordelt på afholdte skatter, herunder selskabsskat, og opkrævede skatter, herunder betalte medarbejderskatter, er der stor forskel på large cap og mid cap. 23 pct. af large cap-selskaberne rapporterer herom, for mid cap er andelen fire pct.

Ifølge Christian Hallum, skatteekspert i Oxfam, er ansvarlig skatteadfærd et meget væsentligt ESG-område, fordi det er en af de mest effektive og bæredygtige måder at finansiere Verdensmålene på, hvad end det er i Danmark eller Djibouti.

”Det fantastiske ved jeres årlige Tax Governance Rating er at se, hvordan virksomhedernes scorer bliver ved med at gå op år efter år. Da vi for ti år siden begyndte at snakke om ansvarlig skat med danske virksomheder, var det kun ganske få af dem, der havde en holdning til det. I dag viser jeres måling, at 98 pct. af alle large cap-selskaber har en skattepolitik. Det fortæller os, at ansvarlig skat er gået fra at være niche til at være mainstream. I dag er det dem, der ikke har taget stilling til ansvarlig skat, som stikker ud fra mængden”, siger Christian Hallum.

Christian Hallum understreger dog, at det ikke i sig selv er nok, at virksomheder har en skattepolitik, der udstikker de generelle retningslinjer. Det er også vigtigt, at virksomheder er åbne omkring deres konkrete skatteforhold – så selvom det går fremad, er det stadig plads til forbedring.

”Det er stadig kun lidt over en fjerdedel af de store børsnoterede selskaber, der offentliggør et fuldt land-forland regnskab – og kun lidt over halvdelen, der rapporterer om aktiviteter i skattelylande. Det går den rette vej, for de tal har været meget lavere. Men det er stadig alt for få”, siger Christian Hallum.

Christian Hallum fremhæver tre rapporteringsområder, der er særlige vigtige for Oxfam: ”Det vigtigste for os er, at virksomhederne offentliggør et fuldt land-for-land regnskab for samtlige lande og jurisdiktioner, som de har aktiviteter i. Dernæst at de offentliggør en årlig redegørelse for deres tilstedeværelse i skattely – samt informationer om deres brug af skatteincitamenter, særligt i udviklingslande.”

Claus Strue Frederiksen

Læs hele artiklen her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank