Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Private Banking 2024: Danske Bank tager stort dyk ned ad ranglisten, efter mange års topplaceringer

Morten W. Langer

fredag 31. maj 2024 kl. 11:40

Private Banking 2024: Danske Bank ned ad ranglisten

Danske Bank fastholder de seneste års dominerende position inden for private banking med en markedsandel på 33 pct. Til gengæld falder banken langt ned ad ranglisten i år efter en mangeårig placering blandt de bedste. Årets rating af kvaliteten i de danske bankers Private Banking bygger på 474 svar. Der er en tendens til, at mindre banker vinder frem på Private Banking-området, og der ser også ud til at være en erkendelse af, at bankerne får mere ud af få meget velhavende kunder end mange velhavere med mindre formuer, skriver chefredaktør Morten W. Langer i gennemgangen af dette års resultater.

Danske Bank har de seneste mange år ligget i toppen eller tæt på toppen i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af kundetilfredsheden med de store bankers Private Banking-ydelser. Danske Bank har også formået at fastholde en dominerede markedsandel blandt de velhavende danskere, og den har ligget stabilt på 33 pct. i år og sidste år, mod 30 pct. i 2022 og 31 pct. i 2021.

Efter sidste års rating skrev vi om resultaterne: ”Noget må de have gjort rigtigt i Danske Bank, som ellers har været godt og grundigt udskældt de seneste mange år. Ligesom de fleste andre banker satser Danske Bank målrettet på at tiltrække og servicere de lukrative, velhavende Private Banking-kunder godt. Og det lykkedes rigtig godt sidste år. Med en gennemsnitsscore over middel har banken lagt stor afstand til de fleste andre banker, når der gælder kundernes oplevelse af investeringsafkastene i forhold til omkostningerne.” I dette års rating er billedet markant anderledes.

For Danske Bank er virkeligheden, at den kom bedre ud end alle andre banker i fjor. Endda meget markant. I dette års rating har Danske Bank bevaret den samme overordnede gennemsnitscore, men stort set alle andre banker er gået markant frem i velhavernes bedømmelser. I forhold til de andre banker er Danske Bank særligt gået relativt tilbage på kundernes opfattelse af kvalitet på service og ydelser, hvor banken fra en suveræn førsteplads sidste år nu er faldet ned på en femteplads.

Også på kundernes bedømmelse af Danske Banks evne til at skaffe et godt investeringsafkast er banken rykket ned ad ranglisten. I sidste års rating lå banken også her milevidt foran de andre banker, men i år ligger banken på en sjetteplads.

Ifølge bankens hjemmeside er Private Banking-ydelserne forbeholdt kunder med over 5 mio. kr. i investérbar formue, mens kunderne med en formue på mellem 2 og 5 mio. kr. henvises til en formuerådgiver. Man kan få den opfattelse, at banken har løftet barren for, hvem man vil have med i det fine selskab.

På den anden side er det nok også at stikke blår i øjnene på bankkunder med en investérbar formue på 3-4 mio. kr., at de kan forvente særbehandling i et Private Banking-univers. Særligt med Danske Banks meget store markedsandel på adskillige tusinde velhavende kunder vil det næppe være realistisk, at hver kunde har en daglig direkte linje til en personlig rådgiver.

artiklen fortsætter efter grafikkerne

Private Banking 01

Private Banking 02

Er varen oversolgt?

Måske har bankerne været så forhippede på at tiltrække velhavende kunder, at de har oversolgt varen og lovet mere, end de kunne leve op til.

I kommentarerne til Økonomisk Ugebrevs årlige læserundersøgelse er der igen i år masser af utilfredse kunder, som brokker sig over dårlig service, rådgivere, de ikke kan komme i kontakt med, og for høje omkostninger for de ydelser, de får.

En kommentar i årets læserundersøgelse lyder: ”Bliver ikke betragtet og behandlet som en VIP-kunde. Blot en af mængden – et nummer.”

Meget tyder på, at bankerne er ved at finde nye nicher inden for Private Banking, som de vil satse på, bl.a. for at få bedre overensstemmelse mellem kundernes forventninger og det, banken faktisk kan levere. Velkendt er det, at bankerne slås målrettet for at kapre Private Banking-kunder. Forklaringen er den enkle, at det er en supergod forretning med meget lav risiko.

De fleste banker tager et gebyr på 1-2 pct. af formuen for at betjene Private Banking-kunder, og nogle gange mere end det. Har kunden en finansiel formue på 30 mio. kr., giver det banken en risikofri indtægt på 300.000-600.000 kr. årligt, uanset hvordan det går på de finansielle markeder. Og kreditrisikoen er som regel minimal.

Flere banker har formelt stadig Private Banking-ydelser for kunder med en investeringsformue mellem 2 og 5 mio. kr. Men det virker også som om, at de betragtes som andenrangskunder. Det fremgår tydeligt af bankernes hjemmesider, at kunder først bliver rigtig interessante med en investérbar formue over 5 mio. kr. Det giver naturligvis også en forventningskløft.

I Økonomisk Ugebrevs årlige læserundersøgelse har 26 pct. af respondenterne en formue på mellem 2 og 5 mio. kr. Og det synes oplagt, hvis mange af de utilfredse findes i denne gruppe.

Saxo Bank synes at have taget konsekvensen af forventningskløften, og banken melder på sin hjemmeside klart ud, hvem den går efter.

Saxo Bank skriver: ”Wealth Management er et specialtilbud til velhavende enkeltpersoner, deres familier, investeringsselskaber og Family Offices m.m. med en formue på mere end 50 mio. kr. – heraf 25 mio. kr. i frie midler (minimum kontoopstart), der ønsker at modtage rådgivning og sparring på forvaltning af deres formue. Vores filosofi er løbende at servicere vores kunder med de højeste standarder for kvalitet og ekspertise inden for investeringer, der primært er formuebevarende.”

At Private Banking-kunderne forventer tæt personlig rådgivning afspejles måske også i, at Saxo Bank scorer højest på både service og afkast. Resultatet skal dog tolkes med forsigtighed, da der kun er 12 svar om banken.

Danske Banks nedtur skyldes ikke kun ringere bedømmelse på service og priser, men også afkastresultater. Ved målingen for et år siden scorerede Danske Bank 3,73 i service, altså solidt over den neutrale bedømmelse på 3,0. Denne score er i år faldet til 3,51, mens karakteren for de andre banker er steget markant i samme periode.

artiklen fortsætter efter grafikkerne

Private Banking 03

Private Banking 04

Ingen succes med digitalisering

Det bemærkelsesværdige fald ned ad ranglisten kommer efter, at Danske Bank fik ny Private Banking-chef i slutningen af 2022, nemlig Anne Buchardt, der kom fra Nordnet, hvor hun havde været begunstiget af mange velhavende gør det selv-kunder, der mest gik efter lave kurtager.

I juni sidste år blev det udmeldt, at Danske Bank i højere grad ville digitalisere sin Private Banking-enhed, og det ser ikke ud til at have været den store succes.

Måske har kunderne i højere grad ventet bedre personlig betjening, men har måske i stedet fået en maskine at tale med.

I årets læserundersøgelse lyder en kommentar sådan: ”Jeg er meget utilfreds med Danske Bank. De har oplyst, at de ikke vil bruge tid på kunder. De hjælper ikke og giver begrænsede oplysninger. Jeg er derfor på vej over i Nykredit.”

En anden kommentar lyder: ”Danske Bank er dyr, men de har det bedste it-setup.” En tredje kommentar fra en bankkunde, der er flyttet fra Danske Bank, er: ”I modsætning til i Danske Bank får jeg hurtige og fyldestgørende svar.”

På årets spørgsmål om, hvorvidt kunden overvejer at flytte fra den nuværende hovedbank for Private Banking, svarer hele 34 pct. af Danske Bankkunder, at de helt sikkert eller måske vil flytte til en anden bank. 8 pct. siger, at de ”helt sikkert” vil flytte, kun overgået af 17 pct., der siger, at de ”helt sikkert” vil fraflytte Jyske Bank. Topscoreren i vil ”helt sikkert/måske” er dog Nykredit, hvor 39 pct. siger, at de muligvis er på vej væk.

artiklen fortsætter efter grafikken

Private Banking 05

Nykredit stordumper

At Nykredit stordumper omkring en mulig fraflytning er overraskende, da banken ifølge sin hjemmeside opleves som den bedste til Private Banking.

På Nykredits hjemmeside oplyses, at ”(…) årlige undersøgelser blandt danske private banking-kunder, som det svenske analyseinstitut Prospera foretager, hvor Nykredit er kåret som nr. 1 i 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 og 2023 (og) Internationale eksperter har for PWM/The Banker, som en del af Financial Times, kåret Nykredit som bedst til Private Banking i Danmark i 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 og 2023.”

Umiddelbart er der færrest, der overvejer at flytte fra Ringkjøbing Landbobank. Den vestjyske bank har de seneste år aggressivt markedsført sin Private Banking-forretning, og det er da også lykkedes at kapre en markedsandel på 5 pct., svarende til størrelsen på Spar Nords Private Banking og det halve af Sydbanks Private Banking Om den generelle kundeutilfredshed viser årets læserundersøgelse, at langt den største utilfredshedsandel skyldes for høje omkostninger i forhold til det, man får ud af det. En kommentar i år lyder: ”Vil have konkurrencedygtige priser/lavere omkostninger. Flere banker ønsker kun at diskutere dette tema, når kontrakten opsiges.”

Som den næststørste utilfredsfaktor nævnes ”utilfredsstillende personlig rådgivning om investering.”

Morten W. Langer

Private Banking 06

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank