Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Amerikansk slutrally fredag, men øget recessionsfrygt

Morten W. Langer

lørdag 01. juni 2024 kl. 16:01

Amerikansk slutrally fredag, men øget recessionsfrygt
Kære læser

Fredagens inflationstal var bedre end ventet, og det udløste et stærkt slutrally op mod lukketid fredag aften. De såkaldte core PCE-data for forbrugerpriserne var bedre end ventet, og det gav selvfølgelig anledning til faldende renter fra den korte til den lange ende af skalaen. PCE-tallene udløste en hurtig stigning i aktierne.

Også renteforventningerne til fremtidige rentesænkninger blev nemlig løftet, så der nu igen er udsigt til 2-3 rentesænkninger i år. Dog ikke på næste rentemøde i den amerikanske centralbank 12. juni, hvor der kun er 4 pct. sandsynlighed for en rentenedsættelse.

Grundlæggende ses lavere renter som ny energi i makroøkonomien, og derfor opfattes det positivt. Men vores vurdering er, at der fortsat er en meget kort vej mellem aktiefest afledt af lavere inflation og aktienedtur afledt af øget recessionsnervøsitet, hvis de økonomiske nøgletal alligevel bliver for ringe.

Fredagens opture og nedture vidner om dette. Da inflationstallene kom kl. 14.30, kom der altså solide stigninger i langt de fleste sektorer. Da der så lidt senere kom dybt skuffende data for erhvervstilliden fra Chicago PMI, vendte aktierne nedad igen, og var længere nede end startpunktet.

PMI-scoren kom ud på det laveste niveau i fire år, og markant lavere end alle prognosemagere havde forudset. Ved den aktuelle score har det tidligere i historien været ensbetydende med en recession næsten hver gang.

Den ekstremt svage erhvervstillid i fredagens måling har de seneste seks ud af syv gange de seneste 40 år været ensbetydende med en recession forude. Så at markedet efter de gode inflationstal tog en lige så hurtig nedtur fredag, er sådan set logisk nok.

Men stemningen vendte hurtigt igen til det positive, så markedet sluttede med et solidt rally. Recessionsnervøsitet blev smidt over bord, og markedet satte igen fokus på inflationstallene, de lavere renter og udsigten til flere rentenedsættelser.

Fredagens slutrally gav særligt ny luft til de konjunkturfølsomme aktier, herunder industri, forbrug, banker og transport. Tech lå underdrejet ligesom de foregående dage.

Det spændende bliver nu om de mange store erhvervstillidsmålinger fra ISM, de amerikanske indkøbschefer og fra S&P Global i starten af den kommende uge vil afkræfte recessionsbilledet eller bekræfte det. Vi hælder til det sidste, da der har været mange andre ledende indikatorer, som har vist stor svaghed.

Af samme årsag er vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje fortsat relativt defensivt positioneret. Vi vil denne gang være særligt alert på de store erhvervstillidsmålinger mandag-tirsdag-onsdag, fordi de kan komme til at give nogle kæmpestore ryk i markedet.

Afslutningsvis giver jeg nogle hovedkonklusioner fra vores tværgående dataanalyser af aktierne i det danske aktieunivers.

For det første opjusterer analytikerne deres estimater til det kommende års overskud (NTM) i A.P. Møller-Mærsk, FLSmidth, Bavarian Nordic, Tryg og Ørsted. De nedjusterer en smule i Novonesis og DSV.

For det andet reducerer shortfondene deres positioner i blandt andet Bavarian Nordic, FLSmidth og Zealand Pharma, hvilket er positivt. De øger deres positioner i ISS, Genmab, Demant og Noble.

For det tredje er en stor del af det danske aktieunivers fortsat præget af positive tekniske signaler, og der har siden seneste opdatering kun været få ændrede signaler. Blandt andet købssignaler i Sparekassen Sjælland-Fyn og et kortsigtet salgssignal i Matas.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank