Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Vitrolife har stadig udfordringer i Genetics

Andrea Backlund

onsdag 05. juni 2024 kl. 11:40

Vitrolife har stadig udfordringer i Genetics

Svenske Vitrolife, der udvikler, producerer og markedsfører produkter inden for in vitro fertilisering (IVF), kæmper stadig med at komme tilbage på vækstsporet, selvom væksten i APAC er flot, og koncernen vinder markedsandele inden for forbrugsvarer i alle regioner. Vitrolifes kvartalsrapport indikerer dog, at problemerne i forretningsområdet Genetics ikke er ovre endnu og sandsynligvis vil vare ind i 3. kvartal også.

Omsætningen i kvartalet nåede 841 mio. SEK, hvilket modsvarer et fald på 2 % sammenlignet med samme kvartal 2023. Geografisk set var væksten i lokal valuta solid i APAC med +19 %, mens EMEA gik 2 % tilbage, og Amerika 14 % tilbage.

Fordelt på forretningsområder steg salget +12 % i Consumables, +8 % i Technologies og faldt 12 % inden for Genomics. Bruttomarginen steg marginalt til 57,1 % fra 56,8 %, og EBITDA-resultatet blev på 272 mio. SEK svarende til en EBITDA-margin på 32,4 %.

Forretningsområdet Genomics har tidligere hørt under Consumables, men er nu en del af Genetic Services, som skifter navn til Genetics business area (”Genetics”). Når man sammenligner omsætningen med samme periode sidste år, var der flere faktorer, der påvirkede ”Genetics” og gjorde det svært at levere vækst.

Først og fremmest var 1. kvartal 2023 et svært sammenligningskvartal med rekordsalg af PGT-A (en genetisk test, som gør at embryonet kan analyseres genetisk i laboratoriet før implantation), ERA (Endometrial Receptivity Analyse, som bedømmer status for kvindens modtagelighed for at mindske risikoen for implantationsfejl) og genomiske kits. Efter det stærke kvartal blev man påvirket af PGT-A insourcing, et skarpt fald i ERA og et højt kundelager af genomiske kits pga. overgangen til den nye EmbryoMap løsning.

Efter udgangen af kvartalet, den 5. april 2024, købte Vitrolife distributionsforretningen i Spanien og Portugal til en pris på 5 mio. EUR. Efter opkøbet vil Vitrolife sælge direkte til kunden, hvilket vil løfte bruttomarginen.

Derudover købte Vitrolife i løbet af maj 100 % af aktierne i eFertility, som er en innovativ system- og softwarevirksomhed med hovedsagelig to løsninger til IVF-klinikkerne: eWitness (et system til at tracke hvert trin i IVF-proceduren) og eBase (en specialiseret EMR, som er kompatibel med hospitalsinformationssystemer). I 2023 havde eFertility en omsætning på 1,5 mio. EUR. Virksomheden har en stor tilstedeværelse i Holland og ekspanderer nu hurtigt over hele Europa med nye produkter i pipelinen.

Købet af eFertility er et centralt element i Vitrolifes strategi om at bringe øget standardisering og digitalisering til IVF-klinikker rundt om i verden.

Det lysner for Genetics’ 3 store udfordringer

Vitrolifes kvartalsrapport indikerer, at vanskelighederne inden for Genetics-forretningsområdet vil fortsætte frem til midten af 2024. Den kombinerede effekt af at skifte insourcing af PGT-A, faldet af ERA samt introduktionen af EmbryoMap vil sandsynligvis bidrage til et reduceret salg også i 2. kvartal 2024.

I løbet af 1. kvartal udviste virksomheden robust vækst inden for forretningsområderne Consumables and Technologies. Selskabet forventer, at disse tendenser vil fortsætte, da de har en stærk base på de to fokusmarkeder USA og Kina. Vitrolife arbejder nu på udfordringerne inden for Genetics og på at få Nordamerika tilbage på vækstsporet.

I løbet af 1. kvartal er problemerne fra ERA gradvist aftaget. Vitrolife har en markedsandel på ca. 60 %, hvilket svarer til ca. 20 % af Vitrolifes forretning inden for Genetics. Forretningen inden for ERA vil sandsynligvis komme sig på længere sigt, men problemerne fortsætter i 2. kvartal af 2024.

På det amerikanske marked er PGT-A-segmentet en standardapplikation. Vitrolife fortsætter arbejdet med at reducere prispresset og afbøde de negative effekter af, at større IVF-laboratorier og -centre udvikler deres egen version. Allerede i 2023 lancerede Vitrolife en ny, mere avanceret version af produktet (PGT-A Plus). Vi forventer derfor, at presset på PGT-A aftager før presset på ERA-segmentet.

Vitrolife udvider også sit amerikanske kommercielle team for at kunne udnytte produktopdateringer og lanceringen af nye løsninger til at fange markedsinteressen.

Introduktionen af EmbryoMap, der erstatter Vitrolifes tidligere produkt VeriSeq PGS, har resulteret i negative lagereffekter, som sandsynligvis stadig vil have ind i 2. kvartal af 2024. Skiftet til EmbryoMap er også knyttet til PGT-A, hvor vi forventer, Vitrolife skifter til mere avancerede løsninger.

Kursmål og anbefaling

Vitrolifes mål er på længere sigt at opnå tocifret vækst. Der arbejdes nu på at udvide markedsandelen på nøglemarkederne i USA og Kina og øge investeringerne i innovation og R&D. Vitrolife fortsætter også med at investere i patient- og klinikportaler for at gøre det nemmere at handle med Vitrolife-koncernen. Derudover gør købet af distributionsrettighederne i Spanien og Portugal det muligt at sælge direkte til virksomhedens kunder i disse lande.

Vitrolife er en veletableret global virksomhed med tilstedeværelse i mere end 125 lande og med gode marginer. På trods af det, handles Vitrolifes aktier med rabat sammenlignet med virksomheder som Bonesupport, Sedana, Xvivo og Surgical Science. Vitrolife handler f.eks. med rabat til peers på faktorer som EV/Salg og EV/EBITDA.

Den organiske vækst hos Vitrolife er ganske vist lavere på kort sigt end hos peers, men omvendt EBITDA-marginerne over peers. Dette indikerer, at det er vigtigt for Vitrolife at sikre en langsigtet strukturel vækst. Når Vitrolifes organiske vækst forbedres, sandsynligvis efter midten af 2024, er der en betydelig upside til Vitrolifes værdiansættelse.

Når vi har medtaget alle faktorer vedrørende den seneste udvikling, fastholder vi vores KØBSANBEFALING og kursmål på 210 SEK med en tidshorisont på i første omgang 18-24 måneder.

Vort kursmål er ikke optimistisk, men vores vurdering er baseret på en fortsat global vækst i brugen af IVF og på tendensen til, at IVF subsidieres gennem forbedret refusion og forsikring i mange lande.

Med global ekspansion og udsigten til bedring i Genetics er Vitrolife godt positioneret til at ekspandere yderligere gennem komplementære opkøb, innovation og muligheder for krydssalg.

Kurs på anbefalingstidspunkt: 187,50 SEK

Kursmål: 210 SEK

Analysedato: 28. maj 2022

Andrea Backlund

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vitrolife 01

Vitrolife 02

Vitrolife 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank