Det er stadig svært at sige alt for meget positivt om HusCompagniets forretning. Ikke fordi de præsterer dårligt, eller fordi 1. kvartal viste den laveste omsætning i selskabets børsnoterede historie, men pga. forbrugernes tøven og venten på rentefald, som gør det svært at sælge nye huse.
HusCompagniets problem er strukturelt. Nemlig at markedet for salg af nye huse fortsat er underdrejet. Forbrugertilliden (de blå søjler i grafen) er trods fremgang ikke endnu tilbage på niveauet fra før rente- og inflationskrisen satte ind og sendte salget af nye huse helt i bund i 2022.
Forbrugerne tøver altså med at foretage en så stor investering, og når de endelig gør det, er det efter en længere beslutningsproces end tidligere.
Når vi taler HusCompagniet, er det vigtigt at sondre mellem salget af enheder og selve omsætningen. Tiden fra underskrift (salg) til levering er omkring 3-4 kvartaler, og det stemmer derfor meget godt, at 1. kvartal 2024 er det dårligste kvartal hidtil målt på antallet af leverede enheder.
Det lave antal leveringer slår direkte igennem i omsætningen, som med 483 mio. kr. er det laveste i selskabets tid som børsnoteret.
Trods den voldsomme aktivitetsnedgang formår selskabet at levere et positivt EBIT-resultat på 9 mio. kr. for 1. kvartal. Samtidig forventes der for helåret en omsætning på 2,3-2,6 mia. kr. med et EBIT-resultat på 30-80 mio. kr.
Det er en forventning, der er fuldt ud på niveau med, hvad der blev præsteret i 2023, hvor man stadig havde fordel af at levere enheder solgt i den gode tid i 1. halvår 2022.
Med den gennemførte kapitaludvidelse sidste år på 200 mio. kr. bør der være styr på nettogælden, selvom gearingen er på et højt niveau, dvs. 4,0. Det skyldes især, at indtjeningen (nævneren i Nettogæld/EBITDA-brøken) er lav i øjeblikket. Den nettorentebærende gæld er i absolutte tal på 360 mio. kr., og lige så snart aktiviteten stiger lidt igen, bør et årligt EBITDA-resultat på eksempelvis 200 mio. kr. være inden for rækkevidde og dermed også en gearing, der straks falder til omkring 2.
Gælden er under kontrol, og man har etableret sig på et nyt aktivitetsniveau, som godt nok ikke er fantastisk, men heller ikke er en dyb krise.
HusCompagniet formår at tjene penge på dette niveau, og det stiller investor tilbage med ét spørgsmål: Har man tålmodighed til at vente på comebacket i salget af nye huse? For da vil kursen formentlig igen nærmer sig 80-100.
Fra dagens kurs modsvarer det et solidt potentiale, mens risikoen nedad synes at være begrænset til 25-30 pct., svarende til kurs 40-45, hvis comebacket ikke som forventet er i gang nu. Eksempelvis hvis det forventede rentefald udebliver.
Vi har tålmodigheden intakt og kan blot henvise til de hurtige kursstigninger, der ses i andre byggerirelaterede aktier, når en vending synes på vej, eller investorerne tror, at en vending er på vej.
Vi vælger den optimistiske vinkel og sætter et kursmål på 75, da vi forventer at se tegn på comeback inden for de næste tolv måneder.
Konklusion
Aktuel kurs 59,80
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 75
Steen Albrechtsen
SA og/eller nærtstående ejer aktier i HusCompagniet
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.