Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Kære læser En nødvendig debat: EU er en kæmpe økonomisk fiasko

Morten W. Langer

fredag 15. november 2024 kl. 14:29

Uddrag fra fredagens udgave af ØU Ledelse:

Kære læser
De seneste år er det blevet mere og mere tydeligt: EU er som et økonomisk fællesskab en kæmpe fiasko, og det bliver politikerne nu nødt til at gøre noget ved. Der er nok ingen, der stiller spørgsmålstegn ved det sikkerhedspolitiske fællesskab. Ikke mindst i disse tider, hvor Putin kæmper for at tage hele eller dele af Ukraine.
Det er godt nok, at statsminister Mette Frederiksen er så optaget af Ukraine med en gigantisk finansiel støtte til Zelensky i form af militærudstyr. Men vi må ikke glemme, hvorfor EU startede i sin tid: Som et handelsfællesskab, et indre marked med fri bevægelighed over landegrænser, og fælles regler for at optimere bevægelser af kapital, arbejdskraft, viden og varer.
De seneste år er det blevet mere og mere klart, at denne store grundbyggeklods bag samarbejdet længe har slået større og større revner. Men det er ikke en debat, nogen i systemet ønsker at tage. Og slet ikke DR og de store medier. For det kunne udfordre befolkningernes støtte til EU. Så denne debat undertrykkes.  og fejes ind under gulvtæppet.
Men det er hårdt tiltrængt, at der nu bliver taget hårdt fat om at skabe et mere dynamisk, innovativt og effektivt indre marked. Ellers vil det stille og roligt begynde at krakelere af sig selv, indefra, som det allerede er ved at ske med grænsekontroller inden for EU. Vi vil se flere Brexit’s, og EU bureaukraterne vil slå tilbage med et forstærket krav om øget integration i Europa, med en fælles finanspolitik og en fælles hær. Som om det ville løse noget som helst.
Ja, vi ved godt, at EU har bedt Draghi om at udarbejde en rapport med forslag til, hvad der kan gøre for at forbedre EU’s konkurrenceevne.
Selv Nordeas cheføkonom er særdeles skeptisk overfor det planøkonomiske forslag. Det ligner mest af alt en af de sædvanlige festtaler, hvor der skal kanaliseres flere offentlige penge til at lappe på problemerne i stedet for at tage et opgør med de alvorlige strukturelle problemer: Stivnede statsvirksomheder, et ufleksibelt arbejdsmarked, dysfunktionelle kapitalmarkeder, reelle handelshindringer og en alt for detaljeret myndighedsregulering, som hæmmer effektivitet og innovation i virksomhederne.
Er denne kritik unuanceret og overfladisk? Se selv på realiteterne. Selveste Financial Times gennemgik for nylig centrale nøgletal for USA og Europa, og det er virkelig deprimerende læsning: I 1990 tegnede USA sig for omkring to femtedele af det samlede BNP i G7-gruppen af vestlige lande; i dag er det oppe på omkring halvdelen.
På personbasis er den amerikanske produktion nu omkring 40 pct. højere end i Vesteuropa. Gennemsnitslønningerne i USA’s fattigste stat, Mississippi, er højere end gennemsnittet i Storbritannien og Tyskland. Siden starten af 2020, lige før pandemien, har USA’s reelle vækst været 10 pct. Tre gange gennemsnittet for resten af G7-landene. I år vil den gennemsnitlige amerikanske arbejder generere omkring 171.000 USD i økonomisk output sammenlignet med (på købekraftsparitetsvilkår) 120.000 USD i euroområdet og 118.000 USD i Storbritannien.
Med undtagelse af Israel og Sydkorea investerer USA mere i Forskning & Udvikling end noget andet land med omkring 3,5 pct. af BNP. Fremkomsten af kunstig intelligens viser USA’s overlegenhed som motor for innovation. Det tegner sig for mere end halvdelen af den globale private sektors investeringer i kunstig intelligens.
Kære politikere, tag skyklapperne af og kom i gang.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank