Europa står over for en ny energikrise, der skyldes hurtigt svindende gasreserver og kommende forsyningsnedskæringer fra Rusland. Denne krise kommer, mens kontinentet stadig kæmper med eftervirkningerne af de ekstreme chok, der ramte energisektoren for to år siden, skriver Bloomberg, der forklarer udvklingen sådan.
Hovedårsager til krisen:
- Prisstigninger på gas: Gaspriserne er steget med cirka 45% i 2024, hovedsageligt på grund af eskalerende spændinger i Ukraine. Selvom priserne stadig er lavere end rekordniveauerne i 2022, er de høje nok til at forværre leveomkostningskrisen for europæiske husstande og øge presset på økonomisk pressede industrivirksomheder.
- Faldende gaslagre: Europas gaslagre, som er essentielle i vintermånederne, tømmes hurtigere end normalt. Det skyldes øget efterspørgsel på grund af kolde temperaturer og en mangel på vindkraft, hvilket har krævet større brug af gas til elproduktion.
- Afhængighed af russisk gas: Selvom Europa har forsøgt at reducere sin afhængighed af russiske fossile brændstoffer siden Vladimir Putin begyndte at bruge energi som et politisk våben, er det stadig en udfordring at sikre et stabilt energisystem. Situationen ser ud til at blive værre, da de gasleverancer, der hjalp med at fylde reserverne i 2024, sandsynligvis ikke vil være tilgængelige næste år.
Kombinationen af disse faktorer peger på, at energipriserne vil fortsætte med at stige, hvilket kan føre til en endnu større belastning for europæiske økonomier og husholdninger. Samtidig bliver der lagt pres på politikere og energiselskaber for at finde langsigtede løsninger og alternativer til fossile brændstoffer, skriver Bloomberg