Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank i god form

Linda

lørdag 13. februar 2016 kl. 14:38

Danske Bank afleverede i ugens løb et pænt årsregnskab for 2015, umiddelbart kun med en enkelt skønhedsplet i form af nedskrivning på goodwill primært vedrørende de finske aktiviteter. På de øvrige områ-der var det til den gode side, og bundlinjen var en tand bedre end ventet af analytikerne. Forklaringen skal umiddelbart findes i de lidt mindre forudsigelige poster som handelsindtjening og nedskrivninger. På en ellers sur aktietirsdag gik Danske Bank mod strømmen med en stigning på 4 %, hvilket vi anser som et styrketegn.

Særligt nedskrivningsposten er et godt eksempel på, at Danske Bank nu er helt ovenpå igen efter finanskrisen, og de mange udfordringer såvel ude som hjemme. Således behøvede banken i 2015 kun at nedskrive med 57 mio. kr. Det beløb kan sættes i forhold til 2014-tallet på 2,8 mia. kr. og hele 13,2 mia. kr. i 2011. Inkluderer man non-core aktiviteterne (bl.a. Irland), som for første gang havde en positiv nedskrivningssaldo på 118 mio. kr., kunne hele koncernen notere et samlet plus på 63 mio. kr. på nedskrivningskontoen i 2015.

Kundeflugt stoppet?På kundesiden kunne CEO Thomas F. Borgen konstatere, at flugten tilsyneladende er stoppet, idet man ”blot” mistede 17.000 kunder i 2015. Kunder som i overvejende grad kun havde begrænset tilknytning til banken. På helkundesiden var der ifølge CEO tale om en nettotilgang.

Bundlinjen blev samlet set på 17,7 mia. kr. efter skat og før goodwill-nedskrivningen, og det svarer til en egenkapitalforrentning på 11,6 %. I forhold til det udstukne 2015-mål i strategiplanen er det godkendt, og vi kan nu begynde at kigge frem mod 2018-målet om en egenkapitalforrentning på 12,5 %, som forventes opnået i uændret miljø med lave renter og sløje makroøkonomiske udsigter.

Det betyder, at der ikke kan forventes nogen voldsom udlånsvækst, hvorfor forbedringen primært skal i hus via omkostningsbesparelser (digitalisering, procesoptimering, m.m.), bedre kapitalanvendelse, øgede indtægter fra kapitalforvaltning (wealth management) og ikke mindst prisforhøjelser (eller ”optimeret prissætning” som det kaldes i årsregnskabet). I forhold til det sidste fik banken en hjælpende hånd allerede i torsdags, da markedslederen Nykredit varslede nye bidragsforhøjelser på deres realkreditlån. Dermed er vejen banet for, at også Danske Bank ejede Realkredit Danmark kan forhøje deres bidragssatser snarligt. Ser vi overordnet på det, er der altså ikke udsigt til en voldsom indtjeningsvækst i Danske Bank – eller i sektoren som helhed – så længe rentemiljøet er så ugunstigt, og nedskrivningsposten igen er nede fra de ekstraordinære kriseniveauer i de tidligere år. I 2016 forventer Danske Bank da også et nettoresultat på samme niveau som i 2015 ekskl. goodwillnedskrivningerne. Det betyder et overskud på 17,7 mia. efter skat, svarende til 18,1 kr/aktie og en P/E omkring 10-11. I det lys er aktien fair prissat, og den vil næppe være en højdespringer de næste 12 måneder. Vi ser dog meget større sandsynlighed for upside end downside. I særdeleshed i lyset af den kommende kapitalregn til aktionærerne.

Det er blot få år siden man talte om, hvor tyndt kapitaliseret Danske Bank var. Idag er billedet et helt andet, og man kunne i regnskabet for 2015 se både en markant stigning i udbyttet til 8 kr/aktie fra 5,5 kr. sidste år, og et nyt aktietilbagekøbsprogram, som også vokser pænt fra 5 mia. kr. i 2015 til 9 mia. kr. i 2016. I store træk svarer det til, at hele årets nettooverskud (ekskl. goodwillnedskrivningen) på 17,7 mia. kr. bliver udbetalt til aktionærerne. Med en begrænset udlånsvækst i de kommende år og en fortsat optimering af kapitalanvendelsen forventer vi, at der i de kommende år vil blive sendt massive beløb tilbage til aktionærerne. Det er i øvrigt et billede vi ser bredt i sektoren, og det bør lægge en god bund under kurserne, og er derfor endnu en grund til, at vi ser Danske Bank og sektoren som helhed som udmærkede steder at være investeret. Konkret for Danske Bank sætter vi et forsigtigt kursmål på 210 på 6 måneders sigt inkl. udbytte, hvilket svarer til et afkast på 10-15 %.

læs hele udgivelsen her

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank