Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Banks flotte Q4-overskud skabt på lånte fjer

Morten W. Langer

mandag 10. februar 2025 kl. 15:25

Carsten Rasch Egeriis CEO for Danske Bank
Carsten Rasch Egeriis CEO for Danske Bank

Danske Bank overgik analytikernes forventninger med flere længder i fredagens regnskab for årets sidste kvartal. Nettorenteindtægterne på 9,24 mia. kr. blev ca. 200 mio. kr. bedre end ventet af analytikerne, og gebyrindtægter blev hele 850 mio. kr. bedre end ventet. Her bidrog asset management, herunder performance fees og kapitalmarkedstransaktioner med næsten hele fremgangen. Og nettorenterne blev sikkert løftet af, at bankens ”gamle” kunder ikke har fået alle rentenedsættelser, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse

Særligt basisindtægterne i form af øgede nettorenter overrasker i Q4. Men en stor del af fremgangen skyldes antageligt, at banken kun har nedsat udlånsrenterne for ”nye” kunder, mens alle ”gamle” kunder groft sagt er snydt for de rentenedsættelser, som kunderne i alle andre banker har fået.

Danske Banks flotte regnskab for Q4 gemmer altså på et stort og afgørende spørgsmål: Er det godt købmandskab at fastholde høje priser for alle sine ”gamle” kunder, mens alle nye kunder får lavere priser. Især når kunderne i stort set alle andre banker får nedsat de renter, de betaler på deres banklån.

CEO Carsten Egeriis må have regnet på det: og mon ikke den interne kalkule lyder, at hvis nogle af de gamle kunder brokker sig over, at de ikke får den rentenedsættelse, som andre kunder får, så bøjer banken sig og nedsætter lånerenten. Alle de andre uopmærksomme Danske Bank-kunder, kan så få lov til at betale mere, end de kunne slippe med.

Men hvad er det så, bankens Q4-regnskab viser, når man graver ned i tallene: Vi har gennemgået bankens detaljerede Factbook, der giver ekstra regnskabsinformation i forhold til årsregnskabet.

For det første er det meget tydeligt på gennemgangen af nettorenteindtægterne på de forskellige segmenter, at banken stort set har fastholdt indtægterne på udlån, mens der har været negative indtægtseffekter på kundernes indlån. Det ser altså ud til, at banken generelt har øget indlånsrenterne for at fastholde indlån, som også er et mere konkurrencepræget område.

For det andet steg nettorenteindtægterne særlig meget for store erhvervskunder og institutionelle investorer, med 235 mio. kr. i forhold til det foregående kvartal. Det fremgår ikke klart af Factbook, hvad der ligger bag denne stigning, muligvis en øget gennemsnitlig udlånsmarginal.

For det tredje er gebyrindtægterne næsten steget én milliard kroner fra storkunder og institutionelle investorer. Og selvom Q4 normalt er et bedre kvartal end de øvrige kvartaler, bl.a. på grund af performance fees på investeringsforvaltning, så er fremgangen overraskende stor. Factbook viser da også, at væksten kommer fra kapitalforvaltning, mens aktivitets-baserede handelsindtægter stort set var uændrede i forhold til Q3. Det oplyses, at indtægterne fra asset management var 1,45 mia. kr., det dobbelte af Q4 2023. Heraf henføres 652 mio. kr. til performance fees, i forhold 268 mio. kr. samme kvartal forrige år.

Og så har banken også haft et fremragende kvartal for kapitalmarkedstransaktioner, hvorunder ligger børsnoteringer, kapitaludvidelser og M&A-transaktioner. Indtægter steg til 608 mio. kr. mod 369 mio. kr. kvartalet før.

For det fjerde var der igen tilbageførsler af tidligere tabshensættelser, så der var tale om en positiv indtægtsførsel. Tilsyneladende har privatkunderne, især i Danmark, det rigtigt godt privatøkonomisk, mens SMV-erhvervskunderne har det moderat. Større udlånstab ramte igen bankens storkunder, hvor det bogførte udlånstab var 0,19 procent af udlånet mod 0,13 procent i forrige kvartal. Det kan være afledt af de store velkendte kollaps indenfor især grøn energi.

Umiddelbart er bundlinjen, at Danske Banks flotte Q4-resultat også indeholder en stribe faldgruber. Fremgangen i gebyrindtægter er næppe langtidsholdbar. Kan banken holde til ikke at nedsætte udlånsrenterne for ”gamle” kunder? Mens soliditeten hos privatkunderne synes rigtig god, begynder udlånsbogen for store erhvervskunder at slå revner. ØU’s finansanalytiker Per Grønborg graver længere ned i Danske Bank Q4 regnskab i den kommende udgave af ØU Finans.

Morten W. Langer

Danske Bank overgik analytikernes forventninger til Q4

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank