Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Factoring-branchen øger væksten og slår alle rekorder

Sten Thorup Kristensen

mandag 27. november 2017 kl. 15:00

Vækstraterne er igen tocifrede, og i 2017 vil der for første gang blive udstedt factoring-kontrakter for mere end 100 mia. kroner. Forude venter endda må-ske endnu en tung vækstdriver, som allerede sætter tunge spor i udlandet: Factoring er på mange måder bedre gearet til internethandel, end det klassiske banklån er.

I 2016 faldt væksten i værdien af nyudstedte factoring-kontrakter til 4,3 procent, mod over 20 procent året forinden, og så kunne man godt tro, at markedet nærmede sig et mætningspunkt. Men det var ikke tilfældet: I de første tre kvartaler af 2017 er væksten igen kommet op på to cifre, nemlig 13,6 mia. kroner, og branchen er på vej mod sit første år nogensinde, hvor der bliver udstedt kontrakter for mere end 100 mia. kroner.

Hvis væksten fra årets første kvartaler holder, vil også indeværende kvartal skrive sig ind i historien, nemlig som første kvartal, hvor udstedelserne rundede 30 mia. kroner. Ligesom sidste år er det især den såkaldte omvendte factoring, der trækker læsset. Det omvendte ligger i, at det ikke som traditionen byder er leverandøren, men køberen, der tager initiativet til factoring-forholdet.

[irp posts=”499402″ name=”Leasing stabiliserer sig nu på højt niveau“]

På den måde får parterne enderne til at hænge sammen, så køberen – ofte den største virksomhed af de to – kan få den lange kredittid, den ønsker sig, uden at genere sin samarbejdspartner, der af likviditetsmæssige årsager gerne vil have pengene i kassen med det samme. Med de lange kredittider, der er blevet normale, kan man således efterhånden også diskutere, om det reelt er den ene eller den anden part, som bliver finansieret gennem factoring-kontrakten.

”Nogle af de gamle kunder har øget deres volumen, og samtidig er der er kommet nogle store aftaler på omvendt factoring, som bidrager med yderligere volumen. Produktet udvikler sig således til at give finansiering både den ene og den anden vej,” siger Søren Steen Larsen, adm. direktør i Midt Factoring og formand for factoring-sektionen og brancheforeningen Finans & Leasing. Han tilføjer, at nogle store virksomheder også har konkluderet, at factoring giver en bedre finansiering, end hvis man bruger de udestående fakturaer som virksomhedspant og belåner med et almindeligt banklån.

Brancheforeningen opgør ikke, hvor stor en del af omsætningen der stammer fra omvendt factoring. Det ønsker medlemmerne ikke at oplyse, for så ville de kunne se hinandens markedsandele på det nye vækstområde.

I de kommende år kan der komme endnu en stor vækstdriver ind i branchen. Der er tale om en tendens, som har bredt sig ude i den store verden, men som vi ifølge Søren Steen Larsen ikke har set i noget betydeligt omfang. Ifølge The Economist er factoring langt bedre gearet til nogle af de virksomheder, der vokser sig store i disse år, som f.eks. internetbutikker, end banklånet er.

Et stort banklån er fortrinligt for den virksomhed, der kaster sig over et nyt marked og har behov for at investere i produktionsfaciliteter, markedsføring og hvad der eller er. For internetbutikken, derimod, som har et meget lille kapitalapparat, og som har behov for hurtigt at kunne skalere op og ned, er det langt bedre med en finansieringsform, der er proportional med omsætningen, som factoring pr. definition er det.

”Vi er klar over, at factoring er mere udbredt andre steder i verden, og det vil vi selvfølgelig gerne rette op på. En del af det kan skyldes, at mange herhjemme har sine debitorer belånt via et virksomhedspant i banken, hvor det andre steder er nemmere at skille det ud,” siger Søren Steen Larsen.

Omvendt kan der komme konkurrence fra nye fintech-løsninger, som f.eks. Dansk Faktura Børs og Danske Banks Dynamic Pay. Selv om i hvert fald førstnævnte har stor vækst (se næste side) udgør de dog endnu kun en forsvindende lille del af den samlede belåning af fakturaer. Factoring-selskaberne slår også på, at de ikke kun yder finansiering, men også hjælper med administrationen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank