Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ALK’s strategiplan er for langsigtede investorer

Bruno Japp

torsdag 14. december 2017 kl. 8:06

I mandags præsenterede ALK-Abelló en ny tre-årig strategiplan, men den blev mildt sagt ikke modtaget særlig positivt af aktiemarkedet. Selskabets aktiekurs faldt med næsten 12% på dagen for offentliggørelsen, og kursfaldet fortsatte de følgende dage.

Med så negativ en reaktion skulle man tro, at ALK-Abelló (ALK) havde offentliggjort en plan om at sælge alle selskabets aktiver og købe skrabelodder for pengene. Det var naturligvis ikke tilfældet. ALK’s kerneforretning er allergivaccination, og den kontroversielle plan handler grundlæggende om at udvide selskabets marked både mht. produkter og mht. geografiske markeder.

[irp posts=”526431″ name=”Investorer må selv tage ansvar for investeringer”]

Det oplyses, at ALK’s produkter i dag behandler mindre end 1% af det samlede antal mennesker, som på verdensplan har allergisk rhinitis (høfeber. Red.), og at man har mindre end 2% af den samlede værdi af det globale marked for allergi og allergisk astma. Der er altså meget store potentielle vækstmuligheder.

Specielt i Nordamerika ser man et udviklingspotentiale, og det oplyses, at der i USA alene er ca. 10 mio. allergikere, hvoraf kun en tredjedel af dem i dag får behandling.

Hvorfor mangler begejstringen?

Beskrivelsen af ALK’s enorme vækstpotentiale lyder rigtig godt, men vækst kommer desværre ikke af sig selv. Og dermed er vi fremme ved det punkt, som i første omgang har fået investorerne til at slå bremserne i. Den forventede fremtidige vækst har nemlig en høj pris på kort sigt: Som konsekvens af strategiplanen forventer man således i en overgangsperiode på op til tre år en negativ pengestrøm på ca. 1 mia. kr.

Finansieringen af dette beløb var ikke på plads endnu ved offentliggørelsen af den nye strategi, hvor man stadig overvejede den bedste finansieringsform. Men udmeldingen lød på en midlertidig annullering af udbetaling af udbytte, samt optagelse af gæld og/eller udvidelse af egenkapitalen. Beslutningen blev dog taget hurtigt, og torsdag udsendte ALK en børsmeddelelse, hvori man annoncerede en udvidelse af selskabets aktiekapital med 10%. Lundbeckfonden (som er hovedaktionær i ALK med 99,99% af A-aktierne og 32,54% af B-aktierne) havde givet tilsagn om som minimum at tegne sin forholdsmæssige andel af de nye aktier, så der ville ikke blive problemer med at skaffe pengene.

Men en kapitalforhøjelse stiller de nuværende aktionærer overfor et valg: Enten må de acceptere at få deres aktuelle aktiebeholdning udvandet ved ikke at købe deres forholdsmæssige andel af de nye aktier. Eller også måtte de følge Lundbeckfonden og skyde flere penge i ALK i håb om, at strategiplanen vil lykkes.

For ALK’s aktionærer er de kortsigtede konsekvenser af den nye strategiplan, at den vil kræve en pris de næste tre år. Men at prisen skal betales, uden at de langsigtede konsekvenser er klare. I børsmeddelelsen fortælles om en langsigtet ambition om at øge virksomhedens indtjening, men samtidig opremses en lang række risikofaktorer, som kan medføre ”at den faktiske udvikling afviger væsentligt fra de forventninger, som udtrykkes i meddelelsen”.

Med andre ord er det altså helt sikkert, at der skal betales en regning, mens gevinsten ikke er tilsvarende sikker. Denne usikkerhed medførte i løbet af ugen meget forskellige meldinger fra diverse finanshuse svingende fra Jyske Banks Salgsanbefaling med kursmål 720 til DNB Markets’ Køb-anbefaling med kursmål 1000.

Kort- og langsigtede investorer

Der var dog nogenlunde enighed blandt analytikerne om, at strategiplanen er et positivt udspil fra ALK, og at en succesfuld gennemførelse af planen kan løfte selskabets omsætning og indtjening betydeligt på længere sigt.

Den vurdering var de institutionelle investorer tilsyneladende enige i. Torsdag morgen meddelte ALK nemlig, at udbuddet af nye aktier var blevet overtegnet af danske og internationale institutionelle investorer.

At dette sker samtidig med at børskursen styrtdykker, demonstrerer de forskellige synsvinkler hos henholdsvis kort- og langsigtede investorer. Det var naturligt, at de kortsigtede investorer vendte ryggen til aktien ud fra de kortsigtede perspektiver. Men det åbnede mulighed for, at de langsigtede investorer kunne gøre en god handel ved at udnytte det kortsigtede prispres.

Børskurs på analysetidspunktet: 681,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 750-800

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank