Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fortsat kæmpe blokeringer i Nykredits demokrati

Økonomisk ugebrev

søndag 18. september 2016 kl. 22:33

Selvom Foreningen Nykredits repræsentantskab nu på torsdag vedtager klare forbedringer i retning af mere demokrati, er der stadig kæmpestore huller for, at det kan siges at være effektivt.

Eksempelvis vil spillereglerne fortsat halte langt efter de tilsvarende regler i Tryghedsgruppen, der ejer majoriteten af Tryg Forsikring. Afstemningsprocessen er fortsat forældet, uden mulighed for elektronisk afstemning, som kritiske medlemmer ellers efterlyser.

Ved fremtidige valg til Nykredits repræsentantskab skal medlemmerne fortsat møde fysisk op for at deltage i et valgmøde for at få mulighed for at stemme til valget. Dermed vil det enkelte medlem af Foreningen Nykredit være tvangsindlagt til et flere timer langt forløb, blot for at få lov til at stemme på en kandidat til repræsentantskabsvalget. Afstemningerne skal, som udgangspunkt, stadig foregå et enkelt sted for et geografisk valgområde, der kan strække sig over store områder, men dog med mulighed for at bestyrelsen kan beslutte af dele op i flere valgmøder, og så vente med at offentliggøre resultatet til alle valgmøder er afholdt. Nykredits repræsentantskab skal stemme om forslagene på torsdag.

Initiativtageren til kritikerforeningen ConsumRasmus Visby, har flere gange peget på, at en række af valgreglerne er helt ude af trit med det, man kan forvente af et moderne demokrati. Han er langt fra imponeret af forslagene til at forbedre demokratiet i Foreningen Nykredit. ”Det er stadig kun et pinligt lille skridt i retning af forbedring, foreningens bestyrelse nu er klar til at tage,” siger han.

Utidssvarende frister
Rasmus Visby kritiserer også, at medlemmerne af foreningen skal gøre noget aktivt for at blive kvalificeret til at stemme til repræsentantskabsvalget. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger vil det, også efter de kommende ændringer, være sådan, at man skal rekvirere valgkort seneste 14 dage inden valgmødet. Ganske vist er der en ambition om på sigt at forkorte denne tidsfrist.

”Det er fuldstændigt utidssvarende. Hvorfor skal man overhovedet rekvirere et valgkort? Det burde de automatisk give til alle, der har ret til at stemme. Det kan man finde ud af i ethvert børsnoteret selskab. Det virker ikke særligt 2016-agtigt, at man aktivt skal rekvirere et valgkort 14 dage før afstemningen for at få mulighed for at stemme,” siger han.

Ligeledes peger han på, at selve valghandlingen, hvor der først er et valgmøde man skal deltage i, for bagefter at kunne stemme, er forældet.

Rasmus Visby efterlyser også andre ændringer i forhold til de fremlagte forslag, som nu ventes vedtaget. Han hæfter sig ved, at man tilsyneladende vil fastholde, at erhverv og private hver får 35 pladser i repræsentantskabet. Det er til trods for, at der er en meget markant overvægt af private låntagere i antal. Nærmere 20 gange end 10 gange så mange låntagere er private som erhverv. Men også når man måler udlånsfordelingen i kroner, er der en markant overvægt af private, hvor private låntageres lån i kroner udgør i omegnen af to tredjedel af de samlede udlån.

”Det er en helt urimelig og uforståelig fordeling, som man indførte i 2013, og som man nu tilsyneladende forsømmer at rette op på, med de ændringer der er lagt op til,” siger Rasmus Visby.

Elektronisk afstemning slet ikke drøftet
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har muligheden for at indføre elektronisk afstemning slet ikke været drøftet af det udvalg, der har arbejdet på en modernisering af vedtægterne og valgprocedurerne. Netop elektronisk afstemning var ellers også en mulighed, der blev fremført i forbindelse med det seneste valg til Nykredits repræsentantskab. Det skete med henvisning til, at Tryghedsgruppen med succes har indført elektronisk afstemning.

Formanden for Foreningens Nykredits bestyrelse Nina Smidth gav allerede i forbindelse med seneste valg udtryk for, at hun var modstander af elektroniske afstemninger. Hvorvidt det er forklaringen på, at udvalget slet ikke har drøftet denne mulighed, er uklart. Men ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger kommer det altså ikke til at indgå i de forslåede ændringer.

De fremlagte forslag ses af flere således kun som første lille skridt mod et reelt demokrati. Ligeledes står det uklart, om repræsentantskabet har mulighed for at udskyde den planlagte børsnotering, hvis de kommende Basel-krav viser sig at være mindre omfattende end det, der hidtil har været meldt ud fra Nykredits ledelse. Det er ligeledes uklart, om den meget tillukkede kommunikation, hvor repræsentantskabsmedlemmer ikke offentligt må udtale sig, vil fastholdes. Lukketheden ses som en barriere for et reelt demokrati, da medlemmerne af foreningen så ikke kan følge med i de aktuelle debatter i foreningen, hvorved de kommer til at stemme i blinde.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank