Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

De fleste e-businessikoner er underskudsgivende

Morten W. Langer

mandag 21. august 2017 kl. 17:40

Langt hovedparten af de mest velkendte og mest medieomtalte danske rendyrkede e-businessikoner er underskudsgivende forretninger, hvor der efter en del års drift fortsat er stor usikkerhed om, hvorvidt de nogensinde kommer til at give overskud.

Danske rendyrkede e-businessikoner har antageligt kun overlevet, fordi de har fået kapital fra risikovillige venturefonde eller industrielle købere, hvoraf nogle af dem har et defensivt strategisk sigte med dem. Højprofilerede internetforretninger som EndomondoTrustpilotMomondoAutobutler og Netop.dk er underskudsforretninger.

Blandt de rendyrkede internetforretninger er der kun ganske få entydige forretningsmæssige succeser, nemlig Jobindex.dkJust Eat og Euroinvestor. Billedet er også, at en stribe first movers ser ud til at tabe momentum, fordi de er ved at blive disruptet af nye innovative og mere snævre aktø-rer. Det drejer sig i den grad om Momondo, hvis oprindelige forretningsmodel blev undergravet af udviklingen med lavprisflyselskaber, som ikke ville betale for at være med, og den dansk-baserede hotel- og flyportal har nu benhård konkurrence fra udbydere som prisportaler som Google Flights inden for flyrejser og Trivago, som er en tværgående hotelsøgemaskine.

Det delvist Freeway-ejede Dating.dk har også de seneste år vist vigende indtjening på grund af skærpet konkurrence fra en stribe specialdating udbydere, Facebook og andre sociale netværk. Sidste år blev driftsoverskuddet næsten halveret fra 17 mio. kr. til ni mio. kr.

Påfaldende er det, at nogle segmenter, eksempelvis alt omkring ejerboliger og lejeboliger, tilsyneladende indtil videre er et så økonomisk lukrativt område, at der er plads til flere lønsomme aktører, med Euroinvestors Boliga.dk som den klart mest aggressive og ekspansive. Andre udbydere er North Medias Boligportal.dk og Freeways Lejebolig.dk, som begge tjener gode penge. Det er dog sandsynligt, at konkurrencen mellem de tre ejere vil skærpes de kommende år, hvor det vil trække op til fusioner eller opkøb i forlængelse af, af en eller flere aktører bliver presset ud. Umiddelbart står Euroinvestor meget stærkt her på grund af den betydelige bredde i portalen, den strategiske fokusering, kapitalstyrken og den ganske betydelige trafik.

Også de to køb & salg-portaler Den Blå Avis og Guloggratis.dk synes indtil videre at kunne lukrere på, at det samlede marked er stigende. Sidste år øgede de begge bruttoresultatet og begge kom også ud med solide driftsoverskud. På den lange bane vil det sandsynligvis også her trække op til et udskilningsløb, hvor der kun er én vinder, med mindre de to portaler formår at dele markedet op mellem sig eller målrette sig mod forskellige kundesegmenter. Den Blå Avis, som er ejet af internationale eBay, står med gode kort på hånden på grund af langt størst volumen. GulogGratis.dk, som tidligere var ejet af TDC, ejes i dag af Jysk-Fynske Medier, som kan have en konkurrencefordel i kraft af trafikflow og indrykninger fra koncernens dagblade og gratisaviser.

For flere af de underskudsgivende e-business forretninger kan det blive afgørende for succes, at de får international udbredelse, eksempelvis som Just Eat og sikkert også Autobutler, der indtil videre er en underskudsforretning. Derfor kan det også blive afgørende for succes for denne type forretningsmodeller, at der på et tidligt tidspunkt hentes venturekapital ind eller andre tungere finansielle investorer.

Det er da også sket i flere af de danske internetforretninger, blandt andet Momondo og Trustpilot. Hvor Trustpilot fortsat synes at have en klar first mover fordel, brænder Momondo millioner af på annoncering og synlighed, uden at have nogen unik position på markedspladsen.

Momondo gav sidste år et driftsresultat på et lille minus efter et tocifret minus året før i kølvandet på en gennemført restrukturering. Momondo blev i 2011 solgt af den danske stifter til den engelske konkurrent Cheapflights.com, og i dag ejes begge sider af Momondo Group i USA, som er kontrolleret af kapitalfonden Great Hill Partners. Koncernen oplyser, at den leverede stærk fremgang i 1. kvartal 2016 i forhold til året før. Momondo præsterede ifølge meddelelsen 30 procent omsætningsvækst i kvartalet, drevet af nye markeder i Tyskland og Portugal og baseret på eksponering via TV-reklamer. Momondos ledelse skriver i 2015-regnskabet, at der fortsat investeres i markedsekspansion og produktudvikling, og at det ventes at give et højere bruttoresultat og driftsresultat i år.

Børsnoterede AO Johansen, som er VVS grossist, købte sidste efterår BilligVVS.dk, som i en del år er vokset ganske solidt med stærke overskud.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank