Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Udbredt skepsis mod frit spillerum til Vækstfonden

Morten W. Langer

mandag 22. januar 2018 kl. 15:46

Ifølge et lovforslag skal Vækstfonden omdannes til et statsselskab, som vil give fondens ledelse betydeligt større frihedsgrader end i dag. Og der er allerede ekspansionsplaner på bordet. Ifølge høringssvar er de fleste store erhvervsorganisationer fra skeptiske til kritiske over for regeringens forslag. Økonomisk Ugebrev gennemgår standpunkterne

En række interesseorganisationer mere end antyder, at ændringen af Vækstfondens organisering mest af alt skyldes en politisk studehandel om flere penge til udvikling af Nordsøen, hvor pengene skal tages i Vækstfondens kasse som aktieudbytte til staten (måske for ikke at belaste statsfinanserne).
Dansk Industri (DI) langer også ud efter Vækstfondens nye muligheder for at rådgive og udføre erhvervsfremme: DI skriver i høringssvaret: ”I §4 gives Vækstfonden mulighed for at agere som rådgiver for at opnå sit formål. Det fremgår ikke, på hvilket niveau eller hvordan Vækstfonden skal yde rådgivning. Vækstfonden har i de seneste år haft mulighed for, i samarbejde med banker og andre finansieringsinstitutter, at stille låne- eller garantimuligheder til virksomhederne. DI mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, hvis en statslig aktør får mulighed for at agere rådgiver som selvstændig aktivitet i direkte konkurrence med det private marked. Det bør understreges, at Vækstfondens primære opgave er at være national kapitalformidler.”

UKLAR ARBEJDSDELING
Videre lyder kritikken fra DI: ”§5 gives Vækstfonden mulighed for at agere som partner i forskellige ikke nærmere definerede sammenhænge. Dette åbner op for, at Vækstfonden kan indgå som aktør i nye sammenhænge i Erhvervsfremmesystemet – et system, som er præget af overlap og ingen klar arbejdsdeling mellem eksisterende aktører. At åbne op for, at Vækstfonden selv skal definere sin rolle i systemet kan bidrage til at mudre billedet yderligere og bidrager ikke til et mere overskueligt erhvervsfremmesystem med entydig ansvarsdeling.”

Dansk Erhverv skriver i sit høringssvar under overskriften ”Færre penge til vækst og innovation i danske virksomheder,” at ”Dansk Erhverv konstaterer, at aftalen om udvikling af Nordsøen er indgået med et bredt flertal

i Folketinget, og at lovændringen derfor er uomgængelig. Dog bemærker Dansk Erhverv, at en sådan lovændring samt den konkrete aftale om udvikling af Nordsøen alt andet lige vil betyde færre investeringer med egenkapital og et heraf følgende mindre samfundsøkonomisk afkast i form af vækst og innovation i små og mellemstore virksomheder. Videre bemærker Dansk Erhverv, at lov-ændringen fremstår paradoksal set i lyset af regeringens udmelding om at styrke investor- og iværksætterkulturen i Danmark, jf. regeringens erhvervs- og iværksætterudspil af 30. august 2017. ”

Også IDA – ingeniørforeningen – er stærkt kritisk over for konstruktionen: ”Det finder IDA meget uhensigtsmæssigt. Det er fornuftigt at fastholde arbejdspladser i Nordsøen, men det skal ikke gå ud over udviklingen af nye arbejdspladser og vækst i andre sektorer, hvilket reelt er hvad der sker ved Nordsøaftalen, hvor der overføres midler fra Vækstfonden. Det kan virke modsætningsfyldt, at der i loven på den ene side ønskes en udbyttebetaling fra Vækstfonden til at dække øgede aktiviteter i Nordsøen på samlet over 1 mia. kr., og så samtidig gives der hjemmel til i §17, at ”Finansministeren kan lade Vækstfonden optage genudlån hos Danmarks Nationalbank…” IDA skriver også, at ”Vækstfonden bør så vidt muligt undgå at være med til at fremme, at danske virksomheder sælges og flyttes til udlandet.”

NYE USIKKERHEDER FSR – Danske Revisorer er på linje med Dansk Erhverv. ”I forhold til Vækstfondens fortsatte mulighed for at understøtte små og mellemstore virksomheder skabes der nogle usikkerheder, da lovforslaget ikke tager stilling til, hvad der skal ske når Vækstfondens låneadgang for Vækstlån, Ansvarlige Lån og Vækstgarantier udløber i 2020, og hvad der skal ske med tabsrammen til Vækstkautioner, som er programsat til og med 2020. Samtidig bør de foreslå-ede udbyttebetalinger ikke få et omfang, som betyder, at Vækstfonens muligheder for at bidrage til vækst i de små og mellemstore virksomheder svækkes.” Læs resten af artiklen her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank