Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

AaB politianmeldes og nedjusterer forventninger

Bruno Japp

mandag 05. februar 2018 kl. 11:23

Januar måned sluttede dårligt for AaB med en politianmeldelse og en nedjustering af forventningerne til 2017-regnskabet.

I februar 2017 solgte AaB spilleren Christian Bassogog til en kinesisk klub, og det er i den forbindelse Finanstilsynet nu har politianmeldt AaB.

Det oplyses i Finanstilsynets meddelelse, at salgsprisen for Christian Bassogog på knap 45 mio. kr. pga. lækage af oplysninger var kendt af markedet, før AaB oplyste om handlen. På fodboldsiden www.bold.dk kunne man den 15. februar 2017 læse, at Christian Bassogog ”ifølge kilder” ville blive solgt til en kinesisk klub for 45 mio. kr. Men den information var altså kun tilgængelig for læserne af en fodboldside på internettet, og ikke for læserne af de officielle nyheder om børsnoterede selskaber på Københavns Fondsbørs.

I stedet offentliggjorde AaB fire dage senere på sin hjemmeside en uspecificeret information om, at Bassogog var solgt for ”rekordtransfer”. Samme information blev udsendt på en børsmeddelelse, hvoraf det fremgik, at man nu opjusterede forventningerne til 2017 til et overskud før skat i niveauet 15 mio. kr. fra et forventet underskud på 10 mio. kr. Finanstilsynets kritik går på forsinkelse af informationen, som betød at nogen havde kendskab til de økonomiske konsekvenser af handlen før andre. Denne kritik fører nu til en politianmeldelse af AaB for overtrædelse af markedsmisbrugsforordningen.

Manglende insiderinformation

Finanstilsynet mener endvidere, at AaB har overtrådt markedsmisbrugsordningen ved ikke at indsende en korrekt udfyldt insiderliste og ved ikke at have oprettet en hændelsesbaseret insiderliste i forbindelse med den interne viden omkring salget af Bassogog.

Samme dag som salgsprisen kunne læses på www.bold.dk steg kursen på AaB-aktien med 4,2% under en omsætning, som var 12 gange højere end normalt. Stigningen fortsatte dagen efter, hvor kursen steg med 9,8% under en omsætning, som var 23 gange højere end normalt. Først to dage senere udsendte AaB en børsmeddelelse om opjustering. AaB afviser dels kritikken af den manglende information, og dels at klubbens håndtering af insiderproblematikken har haft betydning i denne sag. Udover Finanstilsynets officielle kritik – som nu fører til en politianmeldelse – kan man kritisere AaB’s informationsniveau i forbindelse med handlen. Eftersom AaB tidligere havde kalkuleret med et underskud på 10 mio. kr. er det nærliggende at regne baglæns og nå frem til en gevinst på 25 mio. kr. på salget efter fradrag af agenthonorar og den del af transfersummen, som skulle betales til Christian Bassogogs tidligere klubber.

Men den beregning er forbundet med betydelig usikkerhed, da meddelelsen samtidig oplyser, at der i de nye forventninger er indregnet investeringer i spillertruppen i det kommende transfervindue og yderligere investeringer i den kommercielle udvikling af klubben.

Dermed kan man som investor ikke vide hvad klubben egentlig har tjent på spilleren, og hvad man har valgt at bruge pengene til. Kun ændringen i bundlinjeresultatet offentliggøres og ikke de mellemregninger, som bør indgå i investors vurdering af ledelsens dispositioner. Her kunne man lære meget af international fodbold, hvor åbenhed omkring købs- og salgspriser på spillere er en selvfølge.

Nedjustering af det forventede resultat

Politianmeldelsen var imidlertid ikke den eneste dårlige nyhed for AaB. Som følge af bl.a. færre TV-indtægter end budgetteret, svigtende matchday omsætning i 4. kvartal og sponsorindtægter under forventning nedjusterer man nu forventningerne til overskuddet før skat til 12-14 mio. kr. (tidligere 15-20 mio. kr. Nedjusteringen er sandsynligvis en konsekvens af AaB’s dårlige sportslige præstation i første halvdel af Superligasæsonen.

AaB ligger nr.7iSuperligaen efter afslutningen på første halvdel af sæsonen, mens den sportslige målsætning er en placering blandt de seks bedste klubber. De første tre pladser i Superligaen er i praksis allerede besat, og p.t. kæmper fem klubber om de sidste tre placeringer.

Eftersom AaB’s sportslige målsætning er altid at være blandt de seks bedste hold i Danmark vil en mislykket kvalifikation til mesterskabsslutspillet sandsynligvis medføre en nedjustering af forventningerne til 2018 allerede i næste kvartalsmeddelelse.

Børskurs på analysetidspunktet: 195,50

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): N/A

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank