Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank chef: MiFID kan give konsolidering hos mæglere

Sten Thorup Kristensen

mandag 05. marts 2018 kl. 12:46

Børsmæglerrating for aktiemæglere 2018: MiFID-direktivet har foreløbigt betydet et indtægtsfald for aktiemæglerne. Men på længere sigt kan ændringen styrke de store huse med velfungerende market maker funktioner, vurderer Danske Banks analysechef Thomas Steen Rosenberg Hansen i dette interview.

ØU: Ifølge Økonomisk Ugebrevs årlige Børsmæglerrating er Danske Bank det bedste aktieanalysehus herhjemme. Hvilken betydning har det for jer, at de store internationale brokere falbyder deres analyser, herunder på danske selskaber, på det danske marked

TSR: ”Jeg er ikke bekymret for den internationale konkurrence på analyse af danske aktier. Jeg tror ikke de kommer til at tage markedsandele i Danmark, for deres analyser har ikke den bredde og kvalitet, de danske analyser har. Men det betyder helt klart noget, hvad de store globale spillere gør, og hvordan de prissætter deres ydelser. Dét er jo et benchmark for, hvad de store asset managere ønsker at betale. Dermed vil det have betydning for, hvad man generelt kan tage for et analyseprodukt. Her har de internationale huse sat prisen meget lavt. Det kan de gøre, fordi de har så mange andre strenge at spille på, og at de kan håbe på at vinde markedsandele på f.eks. eksekvering af handler. Man kan altid diskutere, om det er sundt for markedet, at prisen bliver presset så meget på analyseproduktet. Prisen kan også komme så langt ned, at myndighederne griber ind, fordi man reelt ikke længere følger MiFID-direktivets intention om, at analysen skal betales særskilt.”

Hvordan ser det ud for den rent danske del af aktiemarkedet, altså der hvor de udenlandske huse ikke dækker: Kan MiFID-direktivet få jer til at stoppe dækningen af mindre danske aktier, eller at hæve priserne på jeres ydelser i disse segmenter?

”Foreløbigt har vi indgået kontrakter om analysepakker med alle relevante institutionelle investorer i Danmark, der er underlagt MiFID II. Så må vi se, når vi kommer længere frem, hvordan den samlede betaling på analyse ser ud i forhold til vores pris for at levere den. Det forhold vil have en betydning for den strategi, vi vælger – i henseende til hvor mange selskaber, vi skal dække, hvordan de dækkes og først og fremmest, hvordan vi prioriterer vores kundeservice. Men lige nu er det alt for tidligt at drage konklusioner – her er fokus blot på at levere den højest mulige kvalitet. Så må vi om en periode se, hvordan den samlede efterspørgsel ser ud.”

Læs også: Danske Bank genindtager tronen i aktiemæglerrating

Hvad med jeres omkostninger? Når I taber indtægter som følge af MiFID-direktivet, har I så til gengæld over de senere år været i stand til at spare lønomkostninger?

”På den lange bane skal der selvfølgelig være en sund balance mellem betaling fra kunderne og serviceydelser, de modtager, og det forhold kan sagtens føre til, at branchen reducerer dækningen af danske aktier samlet set.”

Et gammelt tema i branchen er konsolidering, men foreløbigt har ingen trukket eller fusioneret sig ud af markedet. Kan MiFID-direktivet blive det, som udløser større ændringer i, hvilke mæglere der er til stede på det danske marked?

”Først og fremmest må vi sige, at det stadig er alt for tidligt for konklusioner på MiFID II. Vi har kunder, som har indikeret at ville betale mindre i fremtiden. Men vi har også kunder, som efterspørger endnu flere services end før. Det er klart, at hvis den langsigtede konsekvens bliver et samlet fald i kundernes betalingsevne for dansk og nordisk analyse, som er vores ekspertiseområde, ja så vil der på sigt blive færre analytikere til at levere et kvalitetsprodukt. Vi mener, at Danske Bank er godt rustet med vores nuværende position til at håndtere en sådan situation og vil hilse en konsolidering velkommen.”

Læs også: Nye MiFID-regler lagde omgående pres på aktiemæglere

For dit eget vedkommende kan du vel dårligt være utilfreds med årets rating. Danske Bank ligger på en klar førsteplads. Men hvad hæfter du dig selv ved i ratingen?

”Først og fremmest, at porteføljemanagerne giver Danske Bank en bedre bedømmelse end sidste år, og en betydelig bedre bedømmelse end den, de giver vores konkurrenter. Dernæst viser analysen, at det, kunderne finder mest vigtigt, er kvaliteten af regnskabsanalyse, indsigten i de fundamentale forhold i selskaberne og vores evne til at håndtere store ordrer. På disse områder ligger vi som nummer 1. Netop evnen til at håndtere store ordrer er vigtig efter indførelsen af MiFID II. Kunderne kan jo netop nu lægge deres ordrer hos den broker, som bedst kan håndtere dem, og skal ikke længere skele til, hvor de også får analyseservice. Vi er nu alene med en anden broker om, at have Market Making i København. På det område er konsolideringen derfor allerede en realitet. Vi har derfor set en markant positiv effekt på vores volumenudvikling i de første to måneder af året.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank