Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

420 aktionærer i Hellerup Finans har tabt alt

Morten W. Langer

onsdag 07. marts 2018 kl. 11:29

Finanseventyret Hellerup Finans er slut. I hvert fald den operative forretning. Og nu kommer oprydningen, som blandt andet omfatter kortlægning af uortodokse transaktioner det seneste halve år, hvor aktieposter i porteføljeselskaber er solgt på kryds og tværs af selskaber.

Så sent som den 29. august sidste år købte private investorer nye aktier i Hellerup Finans Holding. Den ”sidste” investor købte for 2,8 mio. kr. nye aktier i selskabet, som blev værdisat til 38,6 mio. kr. Aktiesalget til investor skete to måneder efter afslutningen på det seneste regnskabsår, der sluttede 30. juni 2017. Dette regnskabsår blev afsluttet med et underskud på 62 mio. kr., hvorved egenkapitalen endte på minus 83 mio. kr. mod minus 26 mio. kr. året før.

For rekonstruktøren i Hellerup Finans Holding, som siden har taget navneforandring til YVC a/s, bliver der sandsynligvis behov for at tage stilling til, om aktiesalget er sket på et vildledende og ikke oplyst grundlag, og om der kan gøres ansvar gældende. Godt nok oplyser selskabet i regnskabet, at man søgte at sælge nye aktier for at redde selskabet. Men har de nye aktionærer fået fuld besked om selskabets tilstand?

Læs også: eSignatur ved at frigøre sig fra Hellerup Finans

For advokat Lars Skanvig fra Plesner, som er rekonstruktør i selskabet, udestår under alle omstændigheder meget oprydningsarbejde. Er nogle kreditorer blevet begunstiget frem for andre, blandt andet ved at de ombyttede værdilø-se obligationer i Hellerup Finans med aktier i eSignatur? Og hvem fik egentlig det kontante provenu, som de nye investorer blev tvunget til at lægge for at konvertere?

Sagen bliver ikke mindre opsigtsvækkende er, at ledelsen i årsregnskabet beskriver en meget fantasifuld turn-aronud plan, hvor der skulle udbydes nye aktier for 67 mio. kr. til kurs 100 for selskabets tidligere aktionærer og obligationsejere, herunder med en kontant kapitaltilførsel på fem mio. kr. med udbud i første kvartal 2018. Ikke overraskende har denne plan ikke haft nogen gang på jorden.

Læs også: Økonomisk oprydning i Lyngby Boldklub næppe slut

I en netop udsendt skrivelse fra rekonstruktøren til kreditorerne oplyses det, at selskabets eneste realiserbare aktiv er en aktiepost i selskabet eSignatur, som Økonomisk Ugebrev beskrev i en artikel i den seneste udgave. YVC har 500.000 aktier i eSignatur, svarende til en ejerandel på 17 procent. Aktieposten har en potentiel værdi på fire mio. kr., svarende til kurs otte, som er den kurs, eSignaturs ledelse for tiden søger at sælge nye aktier til.

Et regnskabsmæssigt aktiv er også et tilgodehavende på 68 mio. kr. i det tidligere datterselskab Hellerup Finans og ACV Nordic aps, som blev et kort mislykket forsøg på igen at opbygge en operativ forretning i HF universet. Lars Skanvig skriver, at begge selskaber er taget under konkurs, og at de vurderes ikke at have nogen værdi. Alle værdier i datterselskabet Hellerup Finans er tilsyneladende forduftet, i hvert fald for de simple kreditorer.

Aktiekapitalen på 38 mio. kr., som er indbetalt til mellem kurs 200 og kurs 1300, er væk, så aktionærerne har sikkert tabt deres penge. Ifølge kreditorredegørelsen er der obligationsrestgæld på 38,2 mio. kr., hvor private investorer har købt erhvervsobligationer i Hellerup Finans Holding. Disse er antageligt også værdiløse.

SIKKERHED I LYNGBY BOLDKLUB

Det oplyses, at der yderligere er private investorer, som har lånt penge til Hellerup Finans Holding via udstedte gældsbreve. Som sikkerhed for gældsbrevene er stillet i udsigt salgsprovenu af eSignatur fra datterselskabet Rovsing Applications (7,8 mio. kr.), som muligvis vil blive honoreret, og med sikkerhed i Lyngby Boldklub aktier (5,2 mio. kr.), som næppe vil blive honoreret på grund af en meget lav salgspris på aktieposten i Lyngby Boldklub. De har sikkerhed i ni procent af aktiekapitalen i Lyngby Boldklub.

Læs også: Investorgruppe vil stoppe Torben Jensen

Spørgsmålet, som aktionærerne stiller sig i dag, er: Hvor er pengene blevet af? 68 mio. kr. er overført til datterselskabet Hellerup Finans, som i dag har en tom pengekasse og er konkurs. Velkendt er det, at Lyngby Boldklub har kostet op mod 40 mio. kr. i kapitalindskud. De penge kom ikke igen, selvom planen var et supersalg til en udenlandsk aktør. I virkeligheden var det langt hen ad vejen Lyngby Boldklub, der kostede Hellerup Finans-dynastiet livet.

Flere datterselskaber er frasolgt til eksterne aktionærer, antageligt med gevinster: Cembrane, Injecto og eSignatur. Just Sold er gået konkurs. Herudover har HF Administration fem solprojekter i Italien, Solar Energy Company nummer et til fem, som er ejet af private investorer. Flere af disse selskaber har positiv egenkapital, men efter betydelige værdinedskrivninger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank