Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kunder skeptiske over for pensionsfusioner

Morten W. Langer

mandag 12. marts 2018 kl. 11:01

Rating af Pensionsselskaberne 2018: Danske pensionsopsparere er generelt bekymrede for den øgede koncentration blandt de kommercielle pensionsselskaber. Som bekendt ventes Danica at overtage SEB Pension. Og skandia rygtes sat til salg.

Tendensen om en forøget koncentration blandt de kommercielle pensionsselskaber fortsætter. I løbet af nogle måneder ventes Konkurrencestyrelsen at tage stilling til den udmeldte fusion mellem det Danske Bank-ejede Danica og SEB Pension.

Fusionen, som i markedet ventes at gå glat igennem, vil betyde, at Danica fremover sidder på en markedsandel på ca. 30 procent af det samlede kommercielle marked, hvilket er præcist det samme, PFA Pension i dag har. Samlet vil de to pensionsgiganter have 60 procent af det kommercielle marked, som typisk håndterer firmapensionsordninger og administrerer pensionsordninger for udvalgte faggrupper.

Læs også: Pensions Rating 2018: Tre pensionsselskaber i top

Medregnes arbejdsmarkedspensionskasserne kommer de til at sidde på en samlet markedsandel på 38 procent, med 19 procent til hver. Tredjestørste kommercielle pensionsselskab er Nordea Liv, som nu er 75 procent ejet af medlemsforeningen, og resten er ejet af Nordea, som ultimativt har samme hovedaktionær som Topdanmark. Tilsammen har de en kommerciel markedsandel på 23 procent, hvis Nordea liv overtager Topdanmarks livforretning. Samtidig med, at Skandia, der har en kommerciel markedsandel på fem procent, rygtes til salg, er der altså tale om koncentrationstendenser, der vil noget. Op til 90 procent af markedet kan altså komme til at ligge på tre aktø-rer, hvilket ikke er langt til den koncentration, som findes i realkreditten, hvor der har været konkurrenceproblemer i årevis.

I Økonomisk Ugebrevs årlige pensions survey har vi spurgt pensionskunderne om de forventer, at fusionerne, og dermed større pensionsselskaber, bliver en fordel eller en ulempe for dem. 531 pensionskunder har svaret på spørgsmålet: 29 procent svarer, at de ser det som en stor eller meget stor ulempe, mens 13 procent ser udviklingen som en stor eller meget stor fordel. 58 procent er neutrale i forhold til spørgsmålet.

På den ene side kan store pensionsselskaber hente større stordriftsfordele, både ved it-udvikling af nye digitale rådgivningsværktøjer, men også ved at have en mere professionel investeringsafdeling, som kan sikre kunderne vedvarende højere investeringsafkast på deres pensionsopsparing.

Læs også: Pensions Survey 2018: Sådan har vi gjort

På den anden side er der med flere dominerede pensionsselskaber risiko for, at konkurrencen bliver sat mere eller mindre ud af kraft på grund af monopollignende forhold, hvor priserne, uden de store omkostninger, kan sætte betydeligt højere op. Netop dette scenarie er uden tvivl ejernes ønskedrøm, da pensionsvirksomhed ikke har været nogen guldgrube. Og lønsomheden kan meget vel blive presset de kommende år, fordi der er pres på øget åbenhed om investeringsomkostninger.

Det er lige netop på formueforvaltningen, der er hevet penge hjem. Ikke mindst på skjulte administrationsomkostninger i form af kursskæring som Finanstilsynet nu undersøger nærmere efter Økonomisk Ugebrevs afdækning af åbenhedsproblemerne.

ARBEJDSMARKEDSPENSIONSKASSER GÅR EFTER FIRMA KUNDER

En branchetendens, der kan afhjælpe koncentrationsproblemer er, at flere arbejdsmarkedspensionskasser i stigende omfang går efter kommercielle firmakunder. De udvider altså deres virkefelt fra deres traditionelle faggrupper, og det kan de gøre til konkurrencedygtige priser, fordi de historisk har fået ”foræret” deres kunder.

Med de meget lave erhvervelsesomkostninger kan de tilbyde meget omkostningseffektive løsninger, samt ofte gode historiske investeringsafkast. De kommercielle selskaber skal bekoste salgs- og markedsføringsomkostninger til nye kunder, og det vægter tungt i omkostningsbudgettet. Eksempelvis går Sampension også efter firmapensionsordninger for virksomheder med mere end 50 ansatte. PKA har tidligere udmeldt, at man ville gå efter privatmarkedet, især med fokus på sundheds- og socialsektoren.

Ifølge brancheiagttagere er der stadig et stykke vej, før arbejdsmarkedspensionskasserne rigtig slår an i det kommercielle marked. For det første har det haltet med de rigtige forsikringsprodukter, og for det andet har der ikke været tilbudt konkurrencedygtige garantiprodukter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank