Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Össurs kursstagnation ser ud til at fortsætte

Peter Aabo

fredag 27. april 2018 kl. 13:20

Össur har været trykket af en faldende dollarkurs siden medio 2017. Integrationen af to nyopkøbte selskaber har kostet på bundlinjen i 2017, men der er efter alt at dømme udsigt til øgede synergieffekter og stigende marginer i 2018. Udviklingen i dollarkursen er den ubekendte faktor fremadrettet, som spiller ind på prissætningen i danske kroner.

Siden vores seneste analyse af Össur i juni 2017, har aktien haft det vanskeligt og er dykket med omkring 10%. Målt i danske kroner har aktien haft problemer i forhold til en dollarkurs, som er dykket væsentligt i kurs overfor den danske krone, hvilket er negativt i forhold til aktiekursen målt i danske kroner. Ultimo december 2017 var DKK/USD på 6,21 mens kursen ultimo december 2016 var på 7,05, hvilket modsvarer et fald på 12%.

Össurs årsregnskab for 2017 blev fremlagt i starten af februar og viste en omsætningsfremgang på 9% til 569 mio. USD. Men da driftsudgifterne også er steget med 10% til 494 mio. USD, resulterede det blot i en EBIT-fremgang på 4% til 75 mio. USD. Til gengæld har skattereformen i USA samt skatteændringer i Frankrig været gunstige for Össur, hvilket medfører, at overskuddet efter skat er steget med 13% til 58 mio. USD.

Indtjeningsmarginer under pres
Össur foretog i 2016 to virksomhedsopkøb indenfor udvikling og salg af mekaniske/bioniske proteser. I april 2016 opkøbte man britiske Touch Bionics, som er fokuseret indenfor udvikling og salg af bioniske arm/håndproteser, hvilket betyder at Össur nu kan tilbyde en bred dækning indenfor proteser til både øvre og nedre lemmer.

Efterfølgende foretog Össur i september 2016 opkøbet af det tyske selskab Medi Prosthetics, som er en global leverandør af mekaniske proteser til de nedre lemmer, herunder knæproteser.

Össur har i 2017 kæmpet med at integrere de nye selskaber. Indtil videre er det ikke lykkedes specielt tilfredsstillende, og indtjeningsmarginerne har generelt set været svagt faldende.

Hovedparten af Össurs omsætningsvækst i 2017 kommer fra protesesegmentet, som er vokset med 18% til 282 mio. USD, drevet blandt andet af lanceringen af en opgraderet version af den bioniske knæprotese Rheo Knee. Samtidig er det positivt at protesesegmentet vokser med mere end det generelle marked, hvilket skyldes at en stigende andel af Össurs salg er high-end produktsalg, hvor margin er højere.

Ingen upside pga. høj 2018 P/E
For 2018 forventer Össurs ledelse en organisk vækst på 4-5%, en EBITDA-margin på 19% før særlige poster, samt en effektiv skatteprocent på 23-24%. Ledelsen forventer en højere EBITDA-margin som følge af øgede synergieffekter fra integrationen af Touch Bionics og Medi Prosthetics.

I 2017 realiserede Össur en EBITDA-margin på blot 17,1%, men til gengæld var den effektive skatteprocent helt nede på ca. 16%. Ud fra dette vurderer vi, at Össur kan lande en omsætning i 2018 på omkring 600 mio. USD, og levere et EBITDA omkring 110 mio. USD, samt et resultat efter skat omkring 61 mio. USD.

I 2017 opkøbte Össur egne aktier for 37 mio. USD, svarende til ca. 9,2 mio. aktier opkøbt til en gennemsnitskurs på ca. 4 USD eller omkring 25 kr. per aktie. Per ultimo marts 2018 var der 430 mio. aktier udestående i selskabet. Vi forventer at Össur vil fortsætte med at anvende overskuddet fra driften på at opkøbe egne aktier i markedet, hvilket vil holde en hånd under aktiekursen.

Med et forventet overskud i 2018 på 61 mio. USD og en nuværende aktiekurs på ca. 27 handles aktien til en markedsværdi på lige under 12 mia. kr. (svarende til 2,0 mia. USD). Dermed handles aktien til en estimeret 2018 P/E omkring 32. Dette er relativt dyrt i historisk perspektiv. Vi ser derfor ingen fundamental upside i Össur aktien fra det nuværende kursleje.

En ubekendt faktor er valutaudviklingen for den amerikanske dollar versus den danske krone. Dollaren har længe været under pres (siden medio 2017), og så længe det er tilfældet, er det meget vanskeligt for aktien at stige målt i danske kroner. Vi fastholder på den baggrund en Neutral-anbefaling på Össur og sænker kursmålet fra 33 til 30.

Børskurs på analysetidspunktet: 26,60 AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 30,00

Læs tidligere analyser af Össur her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank