Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ejendomme med dyre lejeboliger i historisk prisfald

Ejlif Thomasen

søndag 10. juni 2018 kl. 8:49

Mens statistikkerne beretter om fortsat stigende ejerboligpriser, er der indtruffet et overraskende klart prispres på ejendomme med dyre lejeboliger i København. Nybyggede ejendomme med større lejeboliger i blandt andet Ørestaden, Sydhavnen og Carlsberg-byen ser prisfald. Investorerne er blevet mere tilbageholdende, og efterspørgsel efter dyre lejeboliger er tilsyneladende toppet.

Boligpriserne i København har ellers de seneste mange år kun kendt en vej, og det er opad, uanset om der er tale om ejerboliger eller ejendomme med lejeboliger. Økonomisk Ugebrev kan nu påvise, at det ellers meget vedholdende billede med stigende priser, er blevet brudt. Og faktisk er priserne på ejendomme med lejelejligheder i de dyreste segmenter nu klart på vej nedad. Hårdest ramt er ejendomme med større lejeboliger til månedlige huslejer på mere end 16.000 kr.

En række store aktører på ejendomsmarkedet, som Økonomisk Ugebrev har talt med, er enige om, at priserne på disse ejendomme nu er vendt nedad. Spørgsmålet er blot, om vi allerede har set det prisfald, der skal til for at skabe ligevægt, eller om en fortsat korrektion nedad i priserne er i gang. Meldingerne tyder på, at priserne på ejendomme med store lejelejligheder nogle steder er faldet med 10-20 procent siden toppen.

Et godt tegn på, at det er blevet betydeligt sværere for udlejerne at finde lejere til de dyre lejligheder er, at annoncer på blandt andet boligportal.dk nu i stort omfang er med ”fri kontakt” for brugerne. Det betyder, at udlejer allerede i annoncen har betalt for at potentielle lejere frit kan læse annoncen uden at betale. Det er et initiativ, der kun tages fordi det ikke er så nemt at udleje boligen. Og det tyder på, at korrektionen stadig ikke er overstået, vurderer brancheiagttagere.

Direktør Anders Hyldborg fra boligportal.dk peger på, at udlejerne skal tage udviklingen alvorligt. ”Mit råd til alle er, at der skal bygges klogt, og at der nu skal holdes skarpt øje med den reelle efterspørgsel. Den er altså ikke størst på 4-5 værelses lejligheder med havudsigt og store tagterrasser. Den månedlige husleje på disse boliger er simpelthen for høj for langt størstedelen af alle boligsøgende. Hvis ikke efterspørgselsmønsteret analyseres grundigt, kan udlejer risikere stigende tomgang og dermed også faldende kvadratmeterpriser,” siger adm. dir. Anders Hyldborg fra BoligPortal.

Partner Peter Winther fra Sadolin & Albæk bekræfter også udviklingen. Også selvom det endnu ikke er til at læse i den officielle statistik over prisudviklingen. Her er lejeniveauet uændret. Men statistikken omfatter heller ikke særskilt de store dyre lejemål, som altså er under pres. ”Lejligheder med 4-5 værelser er ikke godt. Månedslejer på 20-25.000 kr. er der bare ikke ret mange, der vil betale. Men vi ser stadig stor efterspørgsel efter lejelejligheder med en månedsleje op til omkring 16.000 kr.,” siger Peter Winther.

Han peger på, at lejerne ser mere på, hvor mange kroner, der skal betales pr. måned end de ser på kvadratmeterlejen. Det er med til at presse kvadratmeterprisen nedad på de større lejligheder. ”Det er først og fremmest lejligheder på 4-5 værelser der er presset, og her har vi set et fald mange steder på op mod 15 procent,” siger Peter Winther. ”Der er et billede af, at når vi kommer over en månedlig leje på 16.000 kr. i København og 12.000 kr. i Aarhus, så er der et klart fald i efterspørgslen. Det er et lejeniveau et veluddannet par kan og vil betale. Men kommer prisen højere op, så begynder de boligsøgende i stedet at se på køb som alternativ,” siger han.

Både Peter Winther og Anders Hyldborg peger på, at der fra udlejerside tænkes alternativt for at komme af med de tomme større lejligheder. ”Jeg ser en klar tendens til at flere udlejere ændrer deres lejemål fra store egoistboliger til delevenlige boliger, hvilket indikerer, at den månedlige husleje er for høj for mange lejere.

Der skal altså 2 familier eller 3-4 studerende til at betale de økonomiske forpligtelser, som følger med disse lejemål,” siger Anders Hyldborg. Flere og flere boligsøgende søger nu også bolig sammen, da de dermed har en reel mulighed for at få tag over hovedet. Peter Winther vurderer, at de faldende udlejepriser mere slår igennem i form af et lavere afkast på ejendommen end et direkte prisfald ved handel med ejendommene.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank