Fra Handelsbanken:
Svageste forventninger i servicesektoren i mere end 3 år
• Den negative udvikling i servicesektorens konjunkturbarometre fortsatte som ventet, hvor det blev til et fald fra 3 til 1 – det svageste niveau siden august 2013
• Der er fortsat negative forventninger i industrien, hvor der dog var tale om en lille bedring i konjunkturbarometret fra -9 til -8 i november.
• I byggeriet holdt stemningen sig nogenlunde uændret om end det også blev til et fald fra -6 til -7 i november
• Samlet tegner konjunkturbarometrene fortsat et billede af svag vækst i dansk økonomi, hvor specielt opbremsningen i servicesektoren er bekymrende, da det klart er den største og mest beskæftigelsestunge sektor. Beskæftigelsesforventningerne i servicesektoren steg dog når renset for sæsonmæssige forhold, men ligger fortsat i negativt territorium
Negativ tendens i servicesektoren fortsætter
Den store og beskæftigelsestunge servicesektor fortsætter den kedelige faldende tendens vi har set igennem 2016, hvor det i november blev til et fald fra 3 til 1. Faldet var ventet som følge af den tilsvarende faldende tendens i forbrugertilliden, og samlet set tegner de to indikatorer et billede af en opbremsning i privatforbruget.
Både forbrugertilliden og servicesektorens konjunkturbarometre ligger nu på de svageste niveauer siden medio 2013, hvor det danske opsving begyndte at tage fart. Underindekset der måler den falktiske omsætning er faldet fra 1 til -1 i november, som er første gang at denne indikator er negativ siden september 2014.
Indekset måler udviklingen fra august til oktober og passer fint ind med indtrykket af at privatforbruget herhjemme er gået noget i stå efter sommerferien. Hvordan det rent faktisk er gået med privatforbruget får vi dog først at se i morgen når de foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal offentliggøres, men der er desværre ikke noget der tyder på, at privatforbruget har trukket op i dansk økonomi. Og med de svage indikatorer er vi da også lidt bekymrede for, at privatforbruget ikke står til at blive en motor for dansk økonomi når vi bevæger os ind i 2017.
Industrien har det stadig lidt svært
Mens servicesektoren halter er der desværre heller ikke alt for meget at glæde sig over i industrien. Konjunkturbarometret steg ganske vist fra -9 til -8 i november, men det var en mindre stigning end vi havde regnet med baseret på den udvikling vi har set i tilsvarende barometre i flere af vores større samhandelslande.
Præsidentvalget i USA har formentlig kun haft en beskeden indflydelse på udfaldet, da mere end 2/3 af svarene til undersøgelsen var indsamlet før d. 8. november. Det er især ordrebeholdningen der er det svage punkt i industrien, hvor det blev til et nyt fald i november.
Produktionsforventningerne steg dog fra 7 til 11 hvilket er et lyspunkt, men hvis ikke ordrerne begynder at blive bedret er der risiko for at den stigende produktion blot vil blive fyldt på lager, som så senere vil påvirke produktionen negativt. I morgendagens nationalregnskabstal regner vi da også med at se en ganske kraftigt forøgelse af lagrene. Byggeriets konjunkturbarometer faldt fra -6 til -7, hvilket også var på linje med forventningerne.
Barometre peger på svag vækst
En sammenvejning af barometrene i de tre sektorer efter deres økonomiske størrelse bekræfter indtrykket af, at tempoet i dansk økonomi er bremset op. Den sammensatte indikator er således nu negativ for første gang siden august 2013 og befinder sig på det svageste niveau siden juni 2013. Det er især bekymrende at indikatorerne for privatforbruget skuffer, da et fortsat stærkt privatforbrug er en nødvendig forudsætning for at holde dampen oppe i dansk økonomi givet den mere afdæmpede udvikling vi ser i væksten rundt omkring i verden.
Endvidere vil en svagere vækst også gøre det sværere at opretholde det momentum som vi har set på arbejdsmarkedet siden 2013 – altså der hvor indikatorerne for dansk økonomi for alvor begyndte at stige. Vi fastholder således for indeværende vores forventninger om svag økonomisk vækst og stigende ledighed til næste år, hvor vores nuværende prognose lyder på en vækst i omegnen af 0,5%.