Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Energiaftale lapper et hul i regeringens Verdensmålpolitik

Joachim Kattrup

lørdag 04. august 2018 kl. 12:39

Tema om pension 2024 – Her er pensionssektorens nye alternative skæverter

Eksportindtægter fra grøn energiteknologi er stærkt faldende, og tilbagegangen har forringet Danmarks bidrag til de energi- og klimarelaterede Verdensmål. Årsagen er færre nye grønne energiteknologiske investeringer. Men regeringens halvering af bevilling til den strategiske forskning i grøn energiteknologi har også indvirket negativt. Den nye energiaftale øger dog chancen for en genrejsning.

Regeringens ønske om at investere mindst én pct. af BNP i offentligt finansieret forskning har hidtil medført en halvering af midlerne til strategisk forskning i grøn energiteknologi – fra over 1 mia. kr. i 2010-11 til ca. 500 mio. kr. i 2016-17. Halveringen har bidraget til en markant nedgang i eksportindtægterne fra grøn energiteknologi. Nemlig med godt otte procent i 2017 i forhold til året før, svarende til en nedgang i eksportindtægterne på 3,8 mia. kr. Det forringer samtidig Danmarks bidrag til de klima – og energirelaterede Verdensmål.

Med den nye Energiaftale, som et samlet folketing den 29. juni 2018 vedtog, er det hensigten over en årrække at rette op på de negative eksporttal og dermed også rydde op i de negative konsekvenser af regeringens egen én procent af BNP-målsætning for offentlig finansieret forskning. Energiaftalen formulerer nemlig, at ”øge de statslige midler til forskning, udvikling og demonstration inden for energiteknologi og klima, og vil i løbet af aftaleperioden øge indsatsen til 1 mia. kr. hertil i 2024.”

Energiaftalen vil med andre ord finde tilbage til den milliard, som i konkrete tal i 2010 var niveauet for den strategiske forskning i energiteknologi. ”Stigningen indfases lineært mellem 2020 og 2024 baseret på den forventede stigning i BNP,” hedder det i Energiaftalen, der altså forudsætter generel økonomisk vækst.

”Vi er meget glade for, at et enigt folketing før sommeren indgik en energiaftale om at genetablere energimilliarden til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet. Det er vigtigt for, at vi over tid kan bevare vores konkurrencemæssige edge på det grønne energiteknologiområde. Vi skal være fremme i skoene for at sikre, at vi ikke mister en historisk opbygget stærk international platform på det grønne område. Den kan hurtigt eroderes hvis vi læner os tilbage,” siger viceadministrerende direktør Anders Stouge fra interesseorganisationen Dansk Energi.

Én procents målsætningen har hidtil betydet en samlet reduktion i forskningsbevillingernefra 2015 til 2016 på 32 procent til Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) og Miljøteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram (MUDP). Dertil kommer 22 procent reduktion til både Det Frie Forskningsråd og Innovationsfonden, der også har fokus på strategisk forskning indenfor grøn energiteknologi.

De færre offentlige midler over de seneste år har desværre haft en negativ effekt – bl.a. indenfor energiområdet, hvor Danmarks muligheder er forringet. Mens den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven for 2018, der styrker EUDP og Innovationsfonden, er et skridt i den rigtige retning, skal der endnu mere til, hvis vi for alvor vil skabe en positiv og langsigtet udvikling mod at opfylde FN’s verdensmål

DTU har i et høringssvar til regeringens fremdriftsrapport netop kritiseret regeringen for at skære i forskningsbevillingerne, og mener at det nye tiltag i Energiaftalen er et skridt i den retning, men stadigvæk ikke nok.

”Regeringens målsætning om at anvende én procent af landets BNP på forskning og udvikling bør være et minimum. Det vil gavne Danmark. Og det vil gavne den forskning, der er nødvendig for at indfri FN’s verdensmål. De færre offentlige midler over de seneste år har desværre haft en negativ effekt – bl.a. indenfor energiområdet, hvor Danmarks muligheder er forringet. Mens den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven for 2018, der styrker EUDP og Innovationsfonden, er et skridt i den rigtige retning, skal der endnu mere til, hvis vi for alvor vil skabe en positiv og langsigtet udvikling mod at opfylde FN’s verdensmål”, siger forskningsdekan på DTU, Katrine Krogh Andersen.

Eksport af grøn energiteknologi falder drastisk

Ifølge beregninger fra Energistyrelsen trækker især eksporten af den grønne energiteknologi ned i det samlede eksportregnskaber for både grøn og konventionel energiteknologi, der samlet set faldt 0,5 procent i 2017 – fra 75,5 mia. kr. i 2016 til 75,1 mia. kr. i 2017.

Nedgangen har altså helt overvejende sin rod i stor tilbagegang i eksporten fra den grønne energiteknologi. Danmark mistede fra 2016 til 2017 eksportindtægter fra grøn energiteknologi for mere end tre milliarder kroner, svarende til en nedgang på 8,3 procent. Særligt eksporten til andre EU-lande går tilbage med hele 13 procent, fra 33 mia. kr. i 2016 til 28,8 procent i 2017.

Tal fra Bloomberg peger dog på, at nedgangen i eksporten fra den grønne energiteknologi også skal forklares med, at globale investeringer i grøn energiteknologi er stigende for solcelleanlæg, hvor Danmark ikke spiller nogen væsentlig rolle, mens investeringer i teknologi til vindenergi har været markant faldende især i Europa, der fortsat er det vigtigste marked for Danmark.  Ifølge, Bloomberg faldt investeringerne i hele sektoren i europa drastisk i 2017, til det laveste niveau siden 2007 – fra 77,7 mia. dollars i 2016 til 57,4 mia. dollars i 2017.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank