Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Her er de første reaktioner på EU taksonomien (Sustainable Finance)

Joachim Kattrup

søndag 25. april 2021 kl. 13:27

Europa-Kommissionen offentliggjorde i sidste uge (21. april) den første af en række implementeringsregler under EU’s program for Sustainable Finance.  Forslaget til den såkaldte taksonomi viser detaljerede tekniske kriterier, som virksomhederne skal overholde for at blive identificeret som et grønt investeringaktiv i Europa.

Den samlede pakke indeholder desuden forslag til nye regler for ikke-finansiel rapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive) i virksomhederne samt krav om bæredygtige oplysninger (Fiduciary Duties) til finansielle udbydere.

Kommissionen oplyste i forbindelse med offentliggørelsen, at det første taksonomiforslag dækker over 13 sektorer, herunder bl.a. vedvarende energi, transport, skovbrug, fremstilling, bygninger og forsikring.  De 13 sektorer udleder tilsammen omkring 80 procent af EU’s CO2-emissioner.  Gas- og atomkraftsektoren, der er de mest kontroversielle aspekter af taksonomien, blev forsinket og vil blive behandlet separat.

De første reaktioner til forslaget fra en række europæiske aktører er offentliggjort. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer nedenfor et overblik over reaktionerne.

 

Finans Danmark: Krav må ikke blive for omfangsrige eller komplekse

Ifølge Finans Danmark er det afgørende, at den finansielle sektor er det centrale, at sektoren får adgang til de nødvendige oplysninger om bæredygtighed fra virksomhederne. ”Det er afgørende for, at vi kan træffe kvalificerede beslutninger,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark. Hun peger dog også på nødvendigheden af at begrænse kompleksiteten. ”Det er også vores anbefaling, at simplicitet vægtes over kompleksitet og kvalitet over kvantitet. I hvert fald bør der i det første sæt standarder, som skal være klar allerede i oktober 2022, fokuseres på de oplysninger, som er væsentlige for virksomhedernes investorer og långivere. Vi skal hurtigst muligt i gang, og så kan der efterfølgende arbejdes videre med at udvide kravene.”

http://finansdanmark.dk/47693.aspx

 

SGI Europe: Tidsrammen for implementering af taksonomien er urealistisk

Ifølge SGI Europes generalsekretær (en europæisk erhvervsinteresseorganisation) Valeria Ronzitti er det urealistisk at nå implementering af taksonomien inden 2022. “Vi glæder os over vedtagelsen af ​​denne første delegerede retsakt, der giver en vis forsikring om SGI-aktiviteter, især inden for bioenergisektoren og inden for nye og innovative teknologier såsom brint. Den delegerede lov er dog fortsat et meget komplekst forslag, der kan udskyde bæredygtig investeringer og efterlader spørgsmål som naturgas potentiale til at fungere som et overgangsbrændstof i afventning. ”Mens vi erkender behovet for at handle hurtigt i kampen mod klimaændringer, er tidsrammen for implementering af taxonomien – fra 1. januar 2022 – urealistisk.”

http://pr.euractiv.com/pr/sgi-europe-comments-eu-taxonomy-delegated-act-216120

 

Finske Fortum: Udelukkelse af kernekraft gør markedet usikkert

Den finske energikoncern Fortum skriver, at ”Et af de primære spørgsmål, der er rejst, er behandlingen af ​​forskellige teknologier. Kommissionen overvejer helt at fjerne atomkraft og gas fra taksonomien på trods af undersøgelser foretaget af Kommissionens eget forskningscenter, der viser, at kernekraft ikke er mere skadelig for miljøet end andre former for CO2-fri produktion. At lade disse produktionsformer være uden for taksonomien ville skabe enorm usikkerhed på markedet, da der ikke findes nogen anden styrende ramme, der supplerer den.”

https://www.fortum.com/about-us/forthedoers-blog/essential-improvements-are-needed-eu-taxonomy-prior-approval

 

Accountancy Europe: Udvid, men gør rapporteringskrav mere simple

Den europæiske revisororganisation, Accountancy Europe, roser EU for at foreslå CSRD (rapportring) og tage føringen i Europa og globalt på dagsordenen for bæredygtighed. Accountancy Europe forslår bl.a. samtidig at ”udvide anvendelsesområde for Corporate Sustainability Reporting Directive og forenkle forholdene for SMV´er.

https://www.accountancyeurope.eu/reporting-transparency/new-directive-takes-eu-corporate-sustainability-reporting-to-the-next-level/

 

IPE: Stadig uklarhed om visse klassificeringsbeslutninger

Mediet IPE skriver i en analyse, at ”Europa-Kommissionen leverede onsdag en pakke af foranstaltninger, der viser en sammenhængende helhed i sin plan om at udnytte de finansielle markeder til bekæmpelse af klimaændringer, selvom der stadig er spørgsmål om visse miljøklassificeringsbeslutninger.

https://www.ipe.com/news/analysis-ec-gets-to-issuer-side-of-sustainable-finance-measures/10052333.article

 

Flere lande uenige med EU om lovgivning for atomkraft og naturgas

I et fælles brev udtrykte ledere fra Bulgarien, Cypern, Tjekkiet, Ungarn, Malta, Polen, Rumænien og Slovakiet uenighed om EU’s beslutning om at udelade atom- og naturgas fra den nuværende delegerede retsakt med henblik på at inkludere dem i en separat lovgivning.

https://renewablesnow.com/news/eight-eu-leaders-unsuccessful-at-delaying-ecs-green-taxonomy-report-738727/

 

Nordea: Interessante afvigelser i visse tærskler for ”do no significant harm.”

Nordeas ESG Research-team vurderer ved første øjesyn, at taxonomien stort set i tråd med ”TEG-rapporten.”  Nordea skriver en nyhedsmail, at ”Fra en første gennemgang af de tekniske kriterier for klima afbødning er vores indtryk, at anbefalingerne fra Technical Expert Group (TEG) generelt stort set er blevet vedtaget, selvom der er interessante afvigelser i nogle tærskler og omfang af ”do no significant harm (DNSH)” specifikationerne.”

 

ACCA støtter op om taksonomien

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) glæder sig over målene med de nye forslag om at drive et grønnere, mere retfærdigt og mere bæredygtigt Europa og støtter gennemførelsen af målene for bæredygtig udvikling.

https://europeanmovement.eu/news/acca-welcomes-publication-of-the-european-commission/

 

Eksperter: EU skal arbejde hurtigere

Europa-Kommissionens seneste pakke af klassifikationer for bæredygtig finansaktivitet er blevet mærket som et “afgørende” skridt i Den Europæiske Unions igangværende bestræbelser på at tackle grønvask og nå sine 2050 netto-mål. Eksperter har dog advaret om, at “tiden er af afgørende betydning”, og EU-lovgivere skal bevæge sig hurtigt for at udvikle sine tekniske screeningskriterier (TSC) for blokkens resterende miljømål.

https://www.internationalinvestment.net/news/4030322/eu-sustainable-finance-rules-crucial-fight-greenwashing-net-zero-goals

 

Skibsfartindustrien glæder sig over at være “overgangssektor”

The European Community Shipowners’ Associations (ECSA) glæder sig over, at skibsfartsindustrien er blevet anerkendt som en overgangssektor. I en meddelelse skriver de bl.a.:  ”Den europæiske skibsfartsindustri er forpligtet til at nå sine dekarboniserings- og miljømål. Samtidig er det en kapitalintensiv industri, hvor mange skibe er enestående, og det er også nøglen til at sikre adgang til innovative og bæredygtige løsninger, som kan køre hele den maritime industri mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Derfor er overgangsfinansiering afgørende.” https://www.ecsa.eu/news/ecsa-welcomes-recognition-shipping-industry-transitional-sector-sustainable-finance-package

 

Bioenergi-industrien hilser EU-taxonomi velkommen

Bioenergiindustrien har hilst EU-taksonomien velkommen, idet den klassificerer bæredygtig bioenergi som en miljømæssigt bæredygtig aktivitet. “We welcome the EU’s new rules on taxonomy, in particular, that sustainable bioenergy use for power and heat production is recognised as making a ‘substantial contribution’ to climate mitigation,” udtalte Seth Ginther – US Industrial Pellet Association (USIPA) executive director.

https://www.bioenergy-news.com/news/bioenergy-industry-welcomes-eu-taxonomy-inclusion/

 

WWF: Taksonomi regler for skovhugst er en katastrofe for klimaet

Verdensnaturfonden skriver, at forlaget til EU-reglerne klassificerer industriel skovhugst, afbrænding af træer og afgrøder til energi som ‘bæredygtige’ investeringer. ”Det er katastrofale nyheder for klimaet og biodiversiteten og er det modsatte af formålet med reglerne og ‘EU-taksonomi’, som er at udrydde grønvask i finanssektoren,” skriver WWF.

https://www.wwf.eu/?uNewsID=3106966

 

BirdLife Europe: Taksonomi endnu et værktøj til grønvask af skovhugst

NGOén BirdLife skriver, at ”EU-taksonomien er en milepælsregulering, der fra næste år vil definere, hvad der kan mærkes som en bæredygtig investering i EU. Men hvad der skulle være standarden mod grønvask, er nu blevet endnu et værktøj til grønvask, da taxonomien siger, at skovbrug (skovhugst træer) og bioenergi (brændende træer og afgrøder til energi) yder et “væsentligt bidrag til klimabegrænsning” og gør ” ingen væsentlig skade ”på biodiversiteten.

Efter frigivelsen af den delegerede lov suspenderer BirdLife sammen med andre miljø-NGO’er og forbrugerorganisationer vores aktiviteter i platformen for at protestere mod det åbenlyse grønvask, som taksonomien tillader.”

https://www.birdlife.org/europe-and-central-asia/news/eu-taxonomy-greenwashing-ngos-walk-out-platform-sustainable-finance_21April2021

 

People’s Bank of China udgiver egen version af taksonomi

People’s Bank of China valgte også at frigive sin opdaterede taksonomi, kaldet “Green Projects Catalog”. Opdateringen bringer den tættere på EU’s taxonomi og inkorporerer også sprog omkring Do No Significant Harm (DNSH) -princippet (identisk med EU-taxonomi) og angiver også de fremtidige muligheder for at udrulle en “transitions finansierings standard”.

https://en.imsilkroad.com/p/321092.html

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank