Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Nettokøb i fossilfrie fonde trodser markedsudvikling

Joachim Kattrup

lørdag 06. oktober 2018 kl. 13:24

Danske investorer har i 2018 fået tilbudt mange nye ESG screenede og fossilfrie investeringsfonde. Fondene har meget forskellige investeringsstrategier og omkostningsniveauer. Investorernes nettokøb i ”Klima & Miljø” investeringsfonde er stigende og går modsat den seneste måneds udvikling, hvor investorerne samlet trak penge ud af markedet.

Det pibler frem i både ind- og udland med nye investeringsfonde, hvor investeringerne på forskellig vis screenes på baggrund af ESG-kriterier eller ekskluderer papirer i brancher og industrier, der ikke lever op til et moderne syn på ansvarlig virksomhedsdrift. ESG-screenede investeringsfonde trækker stadig flere investorer til, hvilket bekræftes af både Økonomisk Ugebrevs nye Bæredygtige Konjunkturbarometer for Klima & Miljø og meldinger fra flere fondsudbydere.

Blandt andet Nordea oplyser, at investeringsvolumen i deres ”Star-fonde” fra 2016 til 2018 øgede den samlede formue fra godt 23 mia. kr. til knap 38 mia. kr. i alle Stars-fondene samt Nordea Invest Klima og Miljø, og deres søsterfonde til kunder i Europa. Læs artiklen på næste side.

Indikatoren for Klima -og Miljøinvesteringer i seneste opdatering af Økonomisk Ugebrevs Bæredygtige Konjunkturbarometer for Klima & Miljø viser, at investorernes nettokøb i investeringsfonde i kategorien ”Klima & Miljø” faldt fra 121 mio. kr. i juli til kun 33 mio. kr. i august må-ned. Tallene stammer fra FinansDanmark.

 

I et defensivt marked formåede Klima & Miljø investeringer altså at opretholde et plus i nettokøb, mens det samlede marked oplevede minus nettokøb.

 

Men det er faktisk et positivt tegn, idet investorerne i samme måned samlet set trak 425 mio. kr. ud af det danske investeringsfondsmarked (aktier). Det samlede nettokøb faldt derved med 115 procent, mens Klima & Miljø investeringerne kun faldt 77 procent. I et defensivt marked formåede Klima & Miljø investeringer altså at opretholde et plus i nettokøb, mens det samlede marked oplevede minus nettokøb.

Mange nye ESG-screenede Investeringsfonde
Blandt de nye investeringsfonde er kapitalforeningen SDG invest, der åbnede i februar i år. Foreningen har udviklet eget screeningværktøj, der udvælger de mest bæredygtige virksomheder i verden, efter der er foretaget en mere fundamental økonomisk analyse. Afkast fra opstarten i februar til dags dato er oplyst til 3,08 procent, hvilket er lige under gennemsnittet for de fossilfrie i analysen.

Også Coop Opsparing har i år lanceret en investeringsforening, der baserer sig på ESG screenede papirer. Coop Opsparing Forsigtig investerer størstedelen af porteføljen i ETF-fonde, der har valgt værdipapirerne ud fra en ESG-rating. Omkostningsniveauet er her, via den passive investeringsstrategi i ETF’er, meget lavt på kun 0,78 procent i årlige omkostninger, mens SDG Invest oplyser en årlig omkostning på 1,25 procent for deres aktive forvaltning.

”Der er et behov for at få finansielle produkter, der er forståelige, enkle og med mindre gebyrer, udtalte formanden for Coop Opsparing, Lasse Bolander, i en meddelelse i forbindelse med præsentationen i juni måned.

I 2018 blev også de første Svanemærkede investeringsfonde præsenteret på markedet. Det er Hollandske Triodos Investment Management, der sammen med Merkur Bank står bag fondene, der nu også udbydes til det danske marked. Kriterierne for at blive en Svanemærket investeringsfond bygger på en investeringsstrategi, som kombinerer eksklusion/inklusion, aktivt ejerskab, gennemsigtighed og rapportering og ESG-analyse.

”Det er begyndt at gå rigtig stærkt både herhjemme og i resten af Europa. Selvom det største udbud har været målrettet de store institutionelle investorer, så peger trenden mod, at der også kommer til at ske en massiv vækst indenfor retailsegmentet, oplyste investeringsrådgiver i Merkur Bank Silja Nyboe Andersen til Økonomisk Ugebrev Ledelse ved lanceringen tidligere i år.

De svanemærkede fonde, som nu udbydes på det danske marked, har været på markedet længe, og Triodos Sustainable Equity Fund, der er en af de svanemærkede fonde, har på femårs sigt opnået et afkast på 8,16 procent, mens år til dato kun har givet 0,05 procent i afkast. Omkostningerne er oplyst til 2,25 procent.

Danske Bank lancerede på lignende vis nye ESG-baserede investeringsfonde i 2018. Via samarbejde med luxembourgske BNP Paribas Asset Management udbyder Danske Bank til det danske marked fondene ”Parvest Aqua” og ”Parvest Climate”. De to impact fonde investerer i henholdsvis vand og klima. De forvaltes af Impax Asset Management.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank